FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

4/2005 >  Valget igang på Sri Lanka

Valget igang på Sri Lanka

Kl 07.00 i dag tidlig åpnet valglokalene i et rolig Sri Lanka. 13 millioner lankesere kan stemme ved dagens presidentvalg. Valget står mellom nåværende statsminister Mahinda Rajapakse og tidligere statsminister Ranil Wickremesinghe. Den nyvalgte presidenten skal overta etter Chandrika Bandaranaike Kumaratunga som har vært president de siste 11 årene.
17.11.2005
Kenneth Hultgren og Runa Heggernes, Colombo
Valgkamp: Langs veiene finnes en rekke valgkampboder. Denne er for Ranil Wickremesinghe med UNPs grønne farge.
foto: Kenneth Hultgren (alle bilder)
Det er svært usikkert hvem av kandidatene som trekker det lengste strået. Meningsmålinger viser forholsvis dødt løp, og flere analytikere har tidligere uttalt at den tamilske minoritetsbefolkningens stemmer ville være avgjørende for utfallet. De fleste av disse stemmene vil etter all sannsynlighet gå til Wickremesinghe som i sin tid som statsminister for snart fire år siden fikk istand våpenhvilen som fortsatt rår i landet.

Tamilstemmene
Hvor mange tamiler som vil benytte seg av stemmeretten er vanskelig å si. De tamilske tigrene, LTTE, har uttalt at det ikke vil spille noen rolle for fredsprosessen hvem av de to kandidatene som vinner. De vil imidlertid ikke fraråde tamilene å stemme, selv om det ikke vil være mulig å stemme i Vanni, området som kontrolleres av LTTE.

Sikkerhet: Sri Lanka preges av økte sikkerhetstiltak i forbindelse med presidentvalget.
Rolig i morgentimene
I morgentimene i dag er det rolig og lite trafikk i hovedstaden Colombo. På bakgrunn av erfaringer med mye uro rundt tidligere valg, har mange valgt å ta ut fridager og holde en lav profil i dag og i morgen. I et direktesendt intervju på TV i går kveld oppfordret den nasjonale valgovervåkeren folk om å gå rett hjem etter at de har avgitt sin stemme. Dette for å unngå sammenstimlinger og sammenstøt. Også de to presidentkandidatene går i dagens aviser ut og oppfordrer til et rolig valg uten bruk av vold.

Maktens høyborg: Den nyvalgte presidenten vil innta presidentsekretariatet som holder til i den gamle parlamentsbygningen sentralt i Colombo.
Resultat i morgen
Kl. 16.00 stenger valglokalene over hele landet og da har de stemmeberettige hatt sin mulighet til å påvirke valget. Seierherren vil etter all sannsynlighet bli utropt i morgen formiddag, og eventuelle uroligheter vil trolig komme etter at valgresultatet blir kjent.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD