FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

4/2005 >  Regjeringspartiet vant presidentvalget i Sri Lanka

Regjeringspartiet vant presidentvalget i Sri Lanka

Mahinda Rajapakse går med knapp margin seirende ut av det srilankiske presidentvalget. Dette innebærer at den næværende statsministeren blir Sri Lankas nye president de neste 6 årene. I mange tamilske områder ble valget boikottet.
18.11.2005
Runa Heggernes og Kenneth Hultgren
Ny president: Mahinda Rajapakse gjør sin første opptreden på Sri Lankisk fjernsyn som vinneren av presidentvalget.
Sri Lankas statsminister Mahinda Rajapakse tok tidlig i opptellingen en ledelse over opposisjonslederen Ranil Wickremesinghe i gårsdagens presidentvalg. Med ca 50 % mot 48 % sikrer Rajapakse at Sri Lanka Freedom Party, SLFP fortsatt styrer landet.

Boikotten av valget som de tamilske tigrene LTTE annonserte, viste seg å bli svært effektiv i områdene hvor geriljaen står sterkt. I Jaffna-distriktet stemte kun 0,01 % av de stemmeberettigede!

- Det er beklagelig og trist å se at mange tamiler ikke brukte sin stemmerett til å påvirke valgresultatet. Nå kommer Sri Lanka til å ha en president som ikke er valgt av hele folket, sier FORUTs stedlige representant på Sri Lanka, Terje Heggernes, i en kommentar til valget.
- Den effektive boikotten har resultert i at Rajapakse trakk det lengste strået i det som ble et meget jevnt løp i kampen om å bli Sri Lankas femte president.

Rolig valg
Media og analytikere betegner valget som et av de roligste på mange år. I nord og øst er det meldt om vold og granateksplosjoner, men i det store og hele har valget vært preget av ro og orden. Gatene i Colombo var i går kveld nesten folketomme etter at landets ledere oppfordret folk om å holde seg inne etter at de hadde brukt sin stemmerett. Mange trodde også på ryktene om et portforbud som skulle tre i kraft kl 18.00.

Det krigstrøtte Sri Lanka ser nå ut til å ha fått en president som har gått til valg på en agenda som legger opp til en tøff politikk i forhold til tamiltigrene og den fastlåste fredsprosessen. Dette har gitt han sterk støtte fra de mer nasjonalistiske, politiske og religiøse grupperingene i sør. På den andre siden har Rajapakse også framhevet at en fredsløsning er et høyt prioritert mål for ham og landet.

– Ettersom valgkampen har vist at det store flertall i folket setter fred som en høyt prioritert sak, er det å håpe at den nye presidenten vil bruke dette mandatet til å få fredsprosessen i gang igjen, avslutter Terje Heggernes.
dot

Neste artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD