FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

4/2005 >  Kan ny president løse Sri Lankas etniske konflikt?

Kan ny president løse Sri Lankas etniske konflikt?

Den 17. november går befolkningen i Sri Lanka til valgurnene for å velge ny president. Den nåværende presidenten, Chandrika Bandaranaike Kumaratunga, har sittet i sine to perioder, og med det er en familieæra i srilankisk politikk foreløpig over.
14.11.2005
Runa Heggernes, Colombo
Valgkamp 1: Valgplakatene er dominerende i bybildet i Colombo i dagene før presidentvalget 17. november.
Når Kumaratunga nå avgår som president i slutten av november, vil familien Bandaranaikes dominerende posisjon i srilankisk politikk være over. Chandrikas mor og far har begge innehatt de ledende politiske posisjonene i Sri Lanka, og de har satt sitt sterke preg på nyere srilankisk historie.

Presidentvalget står mellom 13 ulike kandidater, men i praksis er det to som slåss om presidentembetet. Det er den sittende statsministeren Mahinda Rajapakse fra Sri Lanka Freedom Party (SLFP) som står mot opposisjonslederen og tidligere statsminister Ranil Wickremesinghe fra United National Party (UNP). Spekulasjonene om hvem som får majoriteten av stemmene er i full gang, og så langt ser det ut til å bli et svært jevnt løp.

Valgkamp 2: Sjøl om det er flere kandidater til presidentembetet står valget i hovedsak om to kandidater Mahinda Rajapakse og Ranil Wickremesinghe.
Jevn valgkamp
Ved tidligere valg har den singalesiske befolkningen delt seg omtrent på midten i støtte til de to partiene SLFP og UNP. Noen analytikere mener derfor at stemmene fra minoritetsbefolkningen, tamilene, vil bli avgjørende for utfallet. Det er grunn til å tro at flertallet av tamiler som vil benytte seg av retten til å stemme, vil gi sin støtte til Ranil Wickremesinghe, og dermed vil landet få en UNP-leder som ny president. Da Wickremesinghe var statsminister for snart fire år siden, klarte han å forhandle fram en våpenhvile med de tamilske tigrene (LTTE). Denne våpenhvilen er fortsatt inntakt til tross for uroligheter og enkeltepisoder i nord og øst.

For den sittende presidenten har det vært utfordrende å se arvtageren fra eget parti ta avstand fra både fredsprosessen og hennes foreslåtte plan for gjenoppbyggingen etter tsunamien (P-TOMS). Mange hevder at denne åpenbare konflikten mellom Rajapakse og Kumaratunga vil få konsekvenser for valgresultatet, og da i favør av Wickremesinghe.

Valguro: FORUTs medarbeider i Batticaloa inspiserer kulehull i veggen etter skytingen utenfor kontoret. Det er meldt om flere tilfeller av voldsbruk i valgkampen i Sri Lanka.
Valguro skaper problemer
Valgkamp på Sri Lanka er dessverre ikke preget av fred og ro. Politiet og hæren forbereder seg derfor på eventuelle hendelser. Dette merkes blant annet på gatene i hovedstaden Colombo. Flere bevæpnede soldater patruljerer gatekryssene, og sjekkpunkter settes opp på strategiske steder. Infoshare, som bygger sine meldinger på blant annet informasjon fra Centre for Monitoring Election Violence (CMEV), Civil Rights Movement (CRM) og Transparency International, melder om mange ulike voldsepisoder i valgkampen. Det dreier seg om mord, overfall, skadde, brannstifting og beskyldninger om misbruk av statlige midler for å fremme en bestemt kandidat. FORUTs distriktskontor i Batticaloa, øst i landet, opplevde i forrige uke skyting rett utenfor døra da ukjente, bevæpnede menn gikk til angrep på politiske aktivister som passerte på veien utenfor huset. Utlendinger blir anbefalt å holde seg unna demonstrasjoner og valgmøter, og på selve valgdagen holder nok de fleste en lav profil.

Å få varig fred i Sri Lanka vil være en svært viktig og vanskelig oppgave uansett om det er Rajapakse eller Wickremesinghe som vinner valget. Begge kandidatene hevder at de vil arbeide for fred i landet, men tilnærming og framgangsmåte vil være forskjellig. Rajapakse har skaffet seg støtte fra det ytterligående, nasjonalistiske partiet JVP, som er en av de sterkeste kritikerne til den fireårige våpenhvilen, mens Wickremesinghe sanker støtte blant muslimske og tamilske partier.

- Nothing to gain
LTTE har valgt å ta en avventende holdning til valget.

- Det tamilske folk har funnet ut at de ikke har noe å vinne på presidentvalget, sa R.Sampanthan, leder for Tamil National Alliiance, (TNA), i en utttalelese fra LTTE-kontrollerte Kilinochchi i Vanni en uke før valget.

Uttalelsen kom etter en tre og halv times lang diskusjon mellom representanter for LTTEs politiske del under ledelse av S.P. Thamilchelvan og TNA, det største tamilske politiske partiet i parlamentet med sine 22 representanter. Sampanthan uttalte videre at det ikke vil bli lagt hindringer i veien for at tamilene i Vanni-distriktet kan stemme 17. november, men de vil heller ikke oppmuntre til dette. Det vil ikke være mulig å stemme i det LTTE-kontrollert området. Tamiler som ønsker å stemme, kan gjøre dette ved å krysse grensa over til regjeringskontrollerte områder sør og nord for Vanni.

Levekostnader og fredsspørsmålet avgjør
Den jevne srilanker er spent på utfallet av presidentvalget selv om tiltroen til politikere og deres handlekraft til å finne løsninger på landets problemer er minimal. En meningsmåling som ble offentliggjort i forrige uke, viser at den singalesiske befolkningen setter ”cost of living” som den viktigste saken for politikerne å løse. Mens blant tamilbefolkningen er en løsning på den etniske konflikten det viktigste.

Våpenhvilen de siste fire årene har uten tvil vært godt for mannen i gata. I nord og øst har det ført til en økonomisk vekst på mer enn 10 %, og de ulike etninske folkegruppene har igjen kunnet bevege seg fritt i sitt eget land. Etter 20 år med borgerkrig, er det en krigstrøtt og hardt rammet befolkning som skal legge stemmeseddelen i urnene rundt om på øya 17. november.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD