FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

4/2005 >  Forrykende konsert og plateslipp med Geirr Lystrup

Forrykende konsert og plateslipp med Geirr Lystrup

Under åpningen av Internasjonal uke på Gjøvik torsdag ble Geirr Lystrups nye CD, "Sangen om Yebo", lansert med fullt band og et barnekor med over femti sangere. Kontakten mellom Geirr, barn og publikum for øvrig ble opprettet på et øyeblikk, og hele Gjøvik gård dirret da konserten ble avsluttet med tittelsangen. Se også hva anmelderne mener.
19.09.2005
Ellen Bjølseth og Øystein Bakke
Plateslipp og konsert: På scenen ble man varm både innvendig og utvendig. Geirr Lystrup med musikere har her god hjelp fra Gjøvik kunst- og kulturskole: Gjøvik aspirantkor, Gjøvik barnekor, Skrinnhagen aspirantkor og Skrinnhagen skolekor.
foto: Asbjørn Risbakken, Oppland Arbeiderblad


”Gjøvik i verden, verden i Gjøvik” var tittelen på årets Internasjonal uke, som ble arrangert i et samarbeid mellom FN-sambandet, Gjøvik kommune og FORUT, og med medvirkning av flere frivillige organisasjoner, skole og kulturliv. Etter blant annet taler og hilsninger fra ordfører Tore Hagebakken og FN-sambandets representant, Magnus Berge, ble Geirr Lystrup sluppet løs på scenen. Her gikk det i lystige innslag om apekatter på diskotek, sjiraffer og malariamygg, og om Yebos arbeid på risåkeren. Afrikanske rytmer og liflig fløytespill fra bandet blandet seg med klare barnestemmer. Bandet besto av Olav Torget, Steinar Ofsdal, Børre Flyen, Ibrahima Solo Cissokho og Øyvind Madsen, mens Tove Lundborg dirigerte det store barnekoret fra Gjøvik kommunes kulturskole.

Geirr besøkte Yebo
Sangene på CDen skapte Geirr Lystrup etter å ha besøkt lille Yebo i landsbyen Mabongisseh i Sierra Leone. Platen gis ut i samarbeid med FORUT og inngår i barneaksjonen ”Sangen om Yebo”, som tilbys skoler og barnehager.

Geirr Lystrup skrev han i fjor ”Sangen om Yebo”. Denne aksjonssangen ble fort en slager i barnehagene som deltok i FORUTs aktivitetsopplegg om Sierra Leone. Geirr har besøkt Yebo i landsbyen Mabongisseh der hun går på skole som delvis er finansiert av norske barn. Geirr ble så inspirert av sitt møte med Yebo at han laget en hel CD etterpå.

Sprudlende tekster
Plata inneholder 15 sanger som sprudler av afrikansk glede og temperament. Melodiene er klart i slekt med norsk barnesangtradisjon, men tekstene er alle nyskrevet. Her møter norske barn en hverdag som er svært forskjellig fra vår:
Papegøyene kakler og apekattene kvekker. Her er ingen supermarkeder og kafeer, og all maten blir dyrket på jordlappen bak leirhytta. Når mamma lager middag er hele kjøkkenet et bål mellom tre steiner. Elva som renner forbi er både badekar og oppvaskmaskin. Og før Yebo kan hjelpe til på risåkeren må hun gå til smeden for å få seg en kvass kniv.

Geirr forteller, og gjennom sangene, som er både lekne og lærerike, får norske unger bli med inn i en spennende verden. Her får de høre om Geita til Ali, Ti apekatter, Risfesten og Malari mygg. Og de får møte Slangen som kan plystre når den smiler og den omstreifende Handelsmannen som er Mabongissehs mobile supermarked.

I tillegg til de som deltok på konserten påGjøvik medvirker Morten Reppesgaard og Kouame Sereba på plata som er produsert av trommis og perkusjonist Børre Flyen.

Tekstene er trykt i CD-innlegget som er spekket med fargerike bilder av Yebo og Yebos verden.

Og som en pedagogisk godbit for skoler og barnehager: alle låtene er også innspilt som singback versjoner.

Les mer:
FORUTs BARNEAKSJON "SANGEN OM YEBO" - Informasjon og påmelding
Høy stemning i Kylstad barnehage (15.9.05)
Geirr møtte Yebo (23.12.04)
Geirr Lystrups hjemmeside

Anmelderne mener:
Lystrup synger om lille Yebo (Stavanger Aftenblad 6.9.05)
Glade toner fra Afrika (Oppland Arbeiderblad 15.9.05)
Sanger som treffer (Hamar Arbeiderblad)
Gledesrop fra Afrika (Gudbrandsdølen Dagningen)
Morsom barneplate (Helgeland Arbeiderblad 12.9.05)
Lystrups fine møte med Yebo (Varden 2.9.05)
Lystig møte med Sierra Leone (Panorma 3.9.05)
Geirr Lystrup - Sangen om Yebo (Radio Ung 6.9.05)
Lystrups gode intensjoner (Telemark Arbeiderblad 20.9.05)
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD