FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

3/2005 >  Tillitserklæring fra Sida

Tillitserklæring fra Sida

Det norsk-svenske nødhjelps- og rehabiliterings-samarbeidet gjennom FORUT og svenske IOGT-NTO-bevegelsen, kanalisert til FORUT Sri Lanka, har fått 73 prosent av de midlene Sida har gitt til humanitær bistand i Sri Lanka etter flodbølgekatastrofen 26 desember i fjor. - En stor tillitserklæring mener FORUTs stedlige representant i Sri Lanka, Terje Heggernes.
01.07.2005
Øystein Bakke
Den svenske statlige Styrelsen för internationellt utvecklings-samararbete, Sida, har utbetalt drøyt 258 millioner kroner i humanitær bistand etter tsunaminen. Av disssa har 71 millioner gått til Sri Lanka, og 52 millioner av disse, dvs 73%, har gått til IOGT-NTO-bevegelsen og FORUTs arbeid. IOGT-NTO/FORUTs andel av det totala bidraget er drøyt 20%.

FORUT har fått midler fra Sida i flere omganger. Først ble en nødhjelpssøknad på to millioner kroner innvilget i rekordfart de første dagene etter at katastrofen inntraff. Senere ble ytterligere fem millioner bevilget i begynnelsen av januar. I forbindelse med gjenoppbyggingsarbeidet har Sida gitt tilsagn om 45 millioner kroner over tre år. Nødhjelps- og rehabiliteringsarbeid er i tillegg finansiert med støtte fra Norad og med betydelige egeninnsamlede midler.

Tillit og ansvar
- Dette er en stor tillitserklæring og et stort ansvar for oss, sier generalsekretær i IOGT-NTO, Esbjörn Hörnberg. FORUTs stedlige representant i Sri Lanka, Terje Heggernes, er også svært fornøyd med den sterke posisjonen de svenske partnerne har i sitt hjemland etter tsunamien.

- Denne posisjonen forplikter, og vi her i Sri Lanka er veldig ydmyk i forhold til ansvaret det innebærer. Etter 6 måneder er fokuset nå å komme i gang med fase 3 – den mer permanente gjenoppbyggingen. Det ser ut som om det nå begynner å løsne noe, og FORUT registrerer at rammebetingelsene for å kunne komme i gang mer og mer er til stede, forteller Heggernes.

Fase 3 er i gang
I de sørlige delene av Sri Lanka er FORUT snart i gang med å bygge 100 hus med alt det innebærer. Heggernes sier det er et langsiktig og krevende prosjekt å skulle etablere et nytt samfunn i et nytt geografisk område. Både i Jaffna og Vanni-området i det nordlige Sri Lanka har FORUT fått avtaler om hvilke landsbyer organisasjonen skal ha totalansvar for. Arbeidet med den konkrete planleggingen er i gang og Heggernes regner med å få gjort en god del konkret arbeid i løpet av andre halvår i år.

FORUT Sri Lanka har tatt på seg store gjenoppbyggingsutfordringer samtidig som arbeidssituasjonen er krevende. Dette krever mer ressurser, og organisasjonen har styrket staben med både lokal og skandinavisk personell.

I september vil Kenneth Hultgren og Bodil Strømberg fra Sverige slutte seg til FORUT-teamet I Colombo som henholdsvis assisterende stedlig representant og informasjonsmedarbeider. Begge stillingene vil bidra til å styrke forbindelsene til Skandinavia og spesielt til Sverige etter de store svenske bidragene til arbeidet.

- Vi ser også fram til å få på plass fire volontører (to norske og to svenske) fra september. Volontørene blir viktige forsterkninger i Vanni, Batticaloa, Ampara og Hambantota, sier Heggernes.

NTNU-samarbeid: lederen for samarbeidet, Maheswary Pathirathna (nr. to f. v.) sammen med Simon Weatherbed, Sumithra Seneviratne og stedlig representant Terje Heggernes fra FORUT.
Forskning styrker arbeidet
Mandag åpner Norges tekniske og naturvitenskaplige universitet (NTNU) sitt kontor i Colombo for å kunne bistå FORUT med kunnskap og erfaring i forhold til utfordringene etter tsunamien. Kontoret er bemannet med lokalt personell med forskningskompetanse og erfaring fra rehabiliteringsarbeid.

- Dermed har vi på plass et spennende samarbeidsprosjekt mellom oss og NTNU. Dette har som eneste fokus å bidra til økt kvalitet i arbeidet vårt, forteller Heggernes. Han forteller at det fortsatt er et kaotisk bilde av organisasjoner og initiativ i rehabiliteringsarbeidet etter flodbølgekatastrofen. Ingen har full oversikt over det som skjer og det sies at det skal være minst 400 internasjonale organisasjoner på plass.

Mer informasjon:
Sidas humanitära bistånd efter tsunamin - Nyhetsmelding på Sidas hjemmeside 30.06.2005
IOGT-NTO-rörelsens Internationella arbete - egne hjemmesider
30 millioner til flodbølgeofrene i Sri Lanka - 30.05.2005
Nye fem millioner kroner fra SIDA - 05.01.2005

Om samarbeidet med NTNU:
Vi må ikke gjenta feilene fra Bosnia i Sri Lanka! - 30.05.2005
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD