FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter >  FORUT slutter seg til globalt nettverk for likestilling

FORUT slutter seg til globalt nettverk for likestilling

Som første norske organisasjon har FORUT registrert seg som medlem av det verdensomspennende nettverket MenEngage. Nettverket skal mobilisere mannfolk for likestilling.
20.01.2009

Prosjektleder Dag Endal, FORUT
Prosjektleder Dag Endal, FORUT
- I dette nettverket er det masse kunnskap å hente, sier Dag Endal, som nylig deltok som FORUT-utsending under oppstart av den europeiske avdelingen av MenEngage. Dette skjedde på en konferanse i Stockholm midt i januar, der rundt 70 delegater fra nesten alle land i Europa var til stede.

Nettverket samler organisasjoner fra alle verdensdeler, organisasjoner som har jobbet med likestilling og spesielt hvordan en kan engasjere mannfolk i slikt arbeid. - Det dreier seg om å endre tradisjonelle forestillinger om maskulinitet, for eksempel. i forhold til bruk av vold som løsning av konflikter, ansvar for omsorg for barn, seksualitet og beslutningsmakt i husholdningen. I og med at kjønn og likestilling nå er blitt ett av fire hovedprogram for FORUT, er det nyttig å kunne ha et slik nettverk å hente kunnskap fra, sier Dag Endal.
 
Organisasjoner som vil bli medlemmer i MenEngage, må skrive under på kjerneverdiene for nettverket slik de er definert på nettverkets hjemmesider: Likestilling må oppnås gjennom samarbeid mellom kvinner og menn; vold mot kvinner er uakseptabelt; menn må ta ansvar som omsorgspersoner; alle vil tjene på økt likestilling, ikke minst menn; og anerkjennelse av at også menn er sårbare og rammes av skadelige kjønnsroller.
 
- Vi tror at den kunnskapen og de kontaktene vi kan få gjennom MenEngage vil bli spesielt nyttige i de aktivitetene FORUT nå drar i gang i Malawi, sier Dag Endal. Han viser til at FORUT har satt spesielt fokus på sammenhenger mellom rus, vold mot kvinner, seksuell risikoatferd og spredningen av HIV/AIDS. - Alt dette er nært knyttet til mannlige kjønnsroller. Vi vet i tillegg at kjønnsdimensjonen på alkoholproblemet er veldig sterk. Det er menn som drikker og som blir beruset, mens kvinnene må lide under mennenes oppførsel i fylla. Slik er det også i Malawi. Derfor er vårt utgangspunkt at forebygging av vold mot kvinner og HIV/AIDS også må gjøre noe med mannfolks drikkevaner.
 
I løpet av de siste månedene er det gjennomført regionale møter på alle kontinenter slik at MenEngage etter hvert skal bli et verdensomspennende nettverk.
 
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD