FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka Sri Lanka etnisk konflikt Sri Lanka Tsunami Sri Lanka Inparuddy India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > Sri Lanka > Sri Lanka etnisk konflikt >  Snart bare ståplass igjen

Snart bare ståplass igjen

FN, Det internasjonale Røde Kors og andre internasjonale kilder roper et kraftig varsku om forholdene for sivilbefolkningen nord i Sri Lanka som er presset sammen i det som er igjen av LTTE-kontrollert område.
23.01.2009

Det ser nå ut som om tamilgeriljaen LTTE er i ferd med å bli beseiret av regjeringsstyrkene. Ingen vet med sikkerhet hvor mange mennesker som er trengt sammen i Mullaitivu-distriktet, der LTTE fortsatt er i aktivitet. Beregninger går ut på at minst 250 000 mennesker, mange av dem internt fordrevne, ikke har noen mulighet til å slippe ut av krigssonen. Andre anslag går ut at det kan være 350 000 mennesker, kanskje enda flere.

Uavhengige journalister har ikke hatt adgang til området på mange måneder. Forsvarsdepartementet i Sri Lanka opplyser at det området som LTTE – og sivilbefolkningen – nå ”disponerer”, er på 365 km². Som et lite sammenligningsgrunnlag, se tabellen nedenfor:
 
Areal Gaza:  360 km²   
Areal Mjøsa:  365 km²  
Areal Bergen kommune:  465 km²   250 000 mennesker
Areal Trondheim kommune:  341 km² 168 000 mennesker
Areal Mullaitivu (23/1-09):  365 km²  250 000 – 350 000 (?) mennesker 
                                           
                                
                   
               
                                    
 
 
 
 
 
Sikkerhetssone opprettet
Forsvarsdepartementet har erklært at de vil avstå fra bombing og beskytning av et 32 km² stort område inne i LTTE-kontrollert territorium. Flyvåpenet skal ha sluppet ned sedler der de ber folk samle seg i sikkerhetssonen. FORUT har i dag mottatt melding om at de av våre ansatte som har bostedsadresse i Vanni-området, og som dermed ikke fikk reise ut da FORUT og andre organisasjoner måtte forlate krigssonen, har klart å komme seg til sikkerhetssonen og relativ trygghet.
 
Internflyktninger ha rmistet alt
Internflyktninger ha rmistet alt
Humanitære organisasjoner, som ikke har hatt adgang til området siden september, forbereder seg på å ta imot strømmen av flyktninger, som ventelig vil komme i nær fremtid. Helt siden organisasjonene ble bedt om å forlate konfliktområdet er det bare FN og Det internasjonale Røde Kors som har hatt tillatelse til å yte begrenset nødhjelp, først og fremst mat og rent drikkevann. Den siste FN-konvoien blir nå holdt tilbake i krigssonen av LTTE, til sterke protester fra FN.
 
Menneskerettighetsgrupper og humanitære organisasjoner har uttrykt stor bekymring for sikkerheten til sivilbefolkningen. Det foregår forhandlinger med begge partene i konflikten for å få forsikringer om at nødhjelpssendinger kan bevege seg trygt inn og ut av området. Ingen vet hvor mange som kan ha blitt drept i kampene.

 

dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD