FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

4/2005 >  Fokus på samfunnsproblemer - nye metoder

Fokus på samfunnsproblemer - nye metoder

FORUT - Sri Lanka driver et omfattende arbeid over hele øya. Et av mange elementene i arbeidet er å skolere egen stab og de som arbeider frivillig i alle de små og store organisasjonene/klubbene som støttes av FORUT rundt om i landsbyene.
23.09.2005
Rollespill: For å få innsikt i utviklingsproblemer tas rollespill i bruk
Avdelingen som arbeider med barn og ungdom i FORUT, gjennomfører denne sommeren og høsten et skoleringstilbud i «Forum Theatre». Ungdom fra 18-årsalderen samles for å gjennomgå et to ganger todagers treningsprogram i denne formen for dramavirksomhet. Når de kommer hjem, skal de ta i bruk metoden i egne klubber. Om en måneds tid kommer de tilbake til et oppfølgingskurs hvor de kan diskutere erfaringer og videreutvikle metoden.

Når vi er på besøk, er det 15 ungdommer fra Hambantota, Medawachchiya og Colombo Nord som deltar på seminaret. Hensikten er å bevisstgjøre ungdommene på sider av samfunnet og dagliglivet det bør settes fokus på. I dag er det likestilling på programmet. Samitha fra FORUT har først en innledning om emnet. Deretter overtar den norske volontøren Eilen som har erfaring med metoden fra Norge. Ungdommene deles inn i grupper. Gruppene skal så spille en situasjon fra dagliglivet som illusterer at menn og kvinner behandles forskjellig. Opptrinnet avsluttes midt i en konfliktsituasjon eller i en diskusjon mellom aktørene. Oppgaven videre er å få tilskuerne til å ta del i dramaet gjennom å komme med forslag til løsninger på problemet som illustreres. Ofte ender det med at en eller flere av tilskuerne selv tar del i resten av opptrinnet. På denne måten oppnår en bevisstgjøring og et ønske om å endre på situasjonen.

Samme metode brukes også for å rette søkelyset på blant annet bruk av rusmidler og barns rettigheter i samfunnet.

Sugeewa fra Colombo Nord, som har deltatt sammen med fire andre frivillige fra sitt distrikt, ser fram til å ta i bruk metoden i sitt arbeid med ungdom i slummen i Colombo Nord. Alle de tre emnene som er belyst i dette seminaret har relevans i hennes område. «Vi trenger å bli gjort oppmerksom på også disse sidene av dagliglivet vårt», sier Sugeewa. «Gjennom selv å bli bevisst og ta tak i problemet, kan vi få til en endring».
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD