FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka Sri Lanka etnisk konflikt Sri Lanka Tsunami Sri Lanka Inparuddy India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > Sri Lanka >  Et terroroffer

Et terroroffer

Lørdag 2. mars 1991 ble FORUTs kontor i Havelock Road i Colombo i Sri Lanka rammet av en terrorbombe som drepte Sri Lankas daværende forsvarsminister Ranjan Wijerathne og et ukjent antall sivile som tilfeldigvis befant seg i nærheten av stedet der bomba gikk av. FORUTs kontor fikk store ødeleggelser, og bare hell gjorde at ingen av de 15 medarbeiderne som var på kurs i lokalene den morgenen ble hardt skadd eller drept.
02.07.2004
Morten Lønstad
Terroroffer: R.V. Kumar vet hvor tilfeldig terror kan ramme. Han var på feil plass til feil tid. Det snudde opp ned på livet hans.
Tragedien var altså ubehagelig nær den gangen, men likevel gikk episoden relativt ubemerket over i historien. Ofrene ble raskt til tall som føyde seg til tidligere tall over ofre for krig og terror i Sri Lanka.

Nøyaktig på dagen 13 år etter var jeg på besøk på tropeøya. På vei fra FORUTs nye kontor, som også ligger i Havelock Road like ved attentatstedet fra tretten år tilbake, hyrer jeg en tuk-tuk, eller en mopeddrosje på tre hjul. Etter en stund sier R.V. Kumar, som sjåføren heter, plutselig:

– I dag er det 13 år siden bomba som drepte forsvarsminister Wijerathne gikk av utenfor FORUTs kontor i Havelock Road. Jeg måtte innrømme at jeg faktisk ikke hadde tenkt over dette, men jeg spør nysgjerrig hvorfor han husket dette så godt.

– Jeg bodde i nærheten. Kona mi var høygravid med tvillinger, og vi sto og ventet på bussen for å reise til sykehuset. Så smalt det. Bomba var på 40 kilo og busser, biler og bygninger i nærheten ble totalt ødelagt, forteller han.

Flere titalls mennesker ble drept. Fortsatt vet man ikke sikkert hvor mange. Plutselig fikk terrorhandlingen som før hadde vært en episode med et antall drepte et ansikt. Jeg sto ansikt til ansikt med et offer, et menneske, og ikke bare et tall i rekken av drepte i Sri Lankas borgerkrig.

– Kona mi og de to ufødte barna våre ble drept på stedet, sier Kumar med sorgfulle øyne. Selv fikk han sterke skader. Han viser meg et svært arr ved høyre skulder og overarm. Det er et mirakel at han overlevde den voldsomme bomba.

– Da jeg kom til bevissthet igjen etter noen uker, fikk jeg beskjed om at familien min var utradert. Det var ei forferdelig tid. Livet ble plutselig snudd opp ned for meg, og jeg vet ikke hvordan jeg kom meg gjennom denne perioden, sier han.

I dag er Kumar 49 år gammel. Han har etablert seg på nytt og livnærer seg som eier av og sjåfør i sin egen tuk-tuk.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD