FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Share this:

Krise vendes til ny giv

I juli i fjor startet rehabiliteringsarbeidet ettter den voldsomme flommen i mai. Nå begynner resultatene å falle på plass.
Hambantota-distriktet lengst sør i Sri Lanka er vanligvis det området som har det tørreste klimaet i landet. Selv med de tradisjonelle vanningssystemene har mangelen på vann vært et problem for jordbruket. Sist sommer kom det mer regn enn noen kunne ønske seg. I midten av mai ble området utsatt for en mektig flom, som vasket bort jord og stein og rev med seg bygninger og broer i hopetall. Situasjonen var prekær for folk som mistet alt de eide, og det ble satt i gang krisehjelp, blant annet fra FORUTs side.

I juli startet rehabiliteringsarbeidet. I samarbeid med lokale organisasjoner og den rammede befolkningen selv ble gjenoppbyggingen satt i gang med husbygging, rehabilitering av sanitæranlegg, drikkevannsforsyning, rekonstruksjon av vanningssystemet, helse og utdanning i en integrert pakke.

Elven hadde endret løp på grunn av jordmasser som var sklidd ut. Fire hundre mål rismarker var uten vanntilførsel. Bøndene på stedet gikk sammen om å legge nye planer for hvordan kanalene skulle graves ut slik at alle fikk vann til markene sine før arbeidet med å grave ut kanalene startet.

En bro over det nye elveløpet var en prioritert oppgave. Så lenge det var umulig å krysse elva, måtte skolebarna gå flere kilometer omvei for å komme seg på skolen, og gleden var derfor stor da den nye broen sto ferdig.

En viktig del av gjenoppbyggingsarbeidet var å få involvert myndighetene gjennom påvirkning av lokale politikere. Det ble opprettet arbeidsgrupper, der også kvinner deltok, som fikk ulike oppgaver. Miljøaspektet ble også tatt i betraktning, og det ble besluttet å redusere bruken av giftige plantevernmidler og benytte kompostert materiale som gjødsel. Gjenoppbyggingsarbeidet ble en gylden anledning til å organisere seg på en god måte med medvirkning av så mange som mulig av den lokale befolkningen.

Sri Lanka: Skolebarna gleder seg over ny bro som forkorter skoleveien betraktelig.

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD