FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

4/2005 >  Økonomisk vekst i Sri Lanka etter fredsavtalen

Økonomisk vekst i Sri Lanka etter fredsavtalen

Det srilankiske sekretariatet for koordinering av fredsprosessen la nylig fram tall som viser at fredsavtalen har ført til økonomisk vekst i Sri Lanka, spesielt i de områdene som tidligere var rammet av konflikten.
28.09.2005
Runa Heggernes, Colombo
På et møte i samarbeidsorganet for humanitære organisasjoner i Sri Lanka, CHA, i Colombo nylig presenterte The Secretariat for Coordinating the Peace Procecc (SCOPP) en undersøkelse av virkningene fredsprosessen har hatt på den økonomiske veksten i ulike områder i landet. Undersøkelsen viser at de tidligere krigsrammede områdene har hatt stor vekst etter at våpenhvilen ble underskrevet i 2002. BNP i den nordlige provinsen har hatt en økning på 12,6%, mens i øst har økningen vært på 10,1%

Økt jordbruksproduksjon
Det er særlig produksjonen av jordbruksvarer som har hatt den største økningen. Blant annet har produksjonen av ris i den nordlige provinsen økt fra 65.000 tonn i konfliktperioden til 138.000 i perioden 2002-2004. Også risproduksjonen for landet sett under ett er betydelig større enn tidligere. Samlet har jordbrukssektoren i nord hatt en økning på 32%, mens den østlige provinsen har hatt en økning på 18%.

I privat sektor ses en sterk økning i investeringer. Dette gjelder spesielt bankvesen og detaljhandelen. Også på kommunikasjonsiden har det vært stor utvikling. Teleselkapet Dialog, som har kommet inn etter våpenhvilen ble et faktum, har blant annet investert over en million dollar i basestasjoner for mobiltelfoni i den nordlige og østlige provinsen. Selskapet har i dag 1,5 millioner brukere over hele landet, hvorav 250.000 hører hjemme i nord og øst. Dette er høye tall med tanke på at befolkningen i nord og øst kun utgjør 13% av befolkningen i landet.

Moderat BNP-vekst
Sri Lankas samlede BNP har hatt en moderat økning fra 3,9% til 5% etter at fredsavtalen ble inngått. Fremdeles er det områder av økonomien som ennå ikke for fullt har nytt godt av våpenhvilen. Dette skyldes den relativt korte perioden, 2002-2004, som det har vært fred i landet. SCOPP konkluderer sin rapport med at den økonomiske veksten i landet i hovedsak har kommet i områdene som tidligere var hardt rammet av konflikten i landet.

FORUTs stedlige representant på Sri Lanka, Terje Heggernes, uttaler at denne undersøkelsen bør være en sterk oppmuntring for alle som ønsker at fredsprosessen skal føres videre. Det er et stort potensiale for økonomisk og sosial utvikling i landet etter nesten 20 år med unntakstilstand som en følge av borgerkrigen.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD