FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Forutnytt 3/2003 >  Ungdomsdemokrati og cricket i praksis - besøk fra FORUT Sri Lanka på Juventes landsmøte

Ungdomsdemokrati og cricket i praksis - besøk fra FORUT Sri Lanka på Juventes landsmøte

Etter mye om og litt men var det klart for besøk fra FORUT Sri Lanka på Juventes landsmøte i sommer. Dessverre måtte to av de tre innbudte gjestene bli igjen på Sri Lanka fordi de ikke fikk visum til Norge, men Samantha kom i alle fall.
30.09.2003
Eva S. Braaten
Samantha – eller Benat Amakantha Samantha – jobber til daglig for FORUT i Colombo, hovedstaden på Sri Lanka, og han var invitert blant annet for å se hvordan en norsk ungdomsorganisasjon fungerer i praksis. Dessuten ville vi at han skulle fortelle litt om ungdomsarbeidet FORUT driver på Sri Lanka slik at Juvente og FORUT kunne dra nytte av hverandres erfaringer, og slik at vi juventere kunne lære litt mer om FORUTs arbeid på Sri Lanka. Og selvfølgelig ville vi at han skulle lære oss litt om srilankisk kultur, og da var det helt naturlig at han lærte oss cricket – sporten som vi i Norge slettes ikke er kjent med, men som er en stor sport (nesten som langrenn for oss) spesielt i Storbritannia og de gamle britiske koloniene. En hel ettermiddag hadde Samantha cricketseminar for nysgjerrige juventere som lurte på hva spillet egentlig dreide seg om, og om de kunne ha noen nytte av slåballkunnskapene sine i cricketspillet.

Norge vs Sri Lanka
Hjemme i Sri Lanka jobber Samantha blant annet med forebygging av alkohol- og narkotikaproblemer, og dermed hadde han mye å snakke med Juvente-medlemmene om. Diskusjoner og utveksling av erfaringer fra to veldig ulike land med veldig ulike utfordringer foregikk hele uka. Men det var ikke alle utvekslinger som var på et faglig plan denne uka. Også sosialt fant Samantha seg til godt til rette i Juvente-leiren. Han hadde stor glede av så vel åpningskonserten med bandet Nikolai som KOLON-forestillingen onsdag kveld. Med god tolkehjelp hadde han stort utbytte av forestillingen, som nok var ganske forskjellig fra gateteaterarbeidet han holder på med i sitt prosjektområde i Colombo, og som han viste filmklipp fra før KOLON-forestillingen.

Filmproduksjon
Videre var det sjelden å se Samantha uten filmkameraet i løpet av landsmøteuka. Han driver nemlig også med filmproduksjon i FORUT, og dermed filmet han i vei under hele landsmøtet for å dokumentere det han var med på for kollegene sine når han kom hjem. I den forbindelsen fikk Samantha også med seg en tur til Bergen og et besøk på NRK for å drive med redigering av film. I tillegg overvar han en «Sommeråpent»-sending på Aker brygge.

Ungdomsdemokrati i praksis
Selv sa Samantha at noe av det mest spennende var å følge med på forhandlingene på landsmøtet, og han var tydelig imponert over hvor unge og flinke delegatene våre var. Han syntes det var interessant å se hvordan ungdomsdemokratiet kan fungere i praksis og ungdommenes fryktløshet i møte med voksne autoritetspersoner. Blant annet hadde vi besøk av ordføreren i Gran kommune på landsmøtet, og Juvente-medlemmene innledet fort diskusjoner med henne om alkohol- og narkotikapolitikk.
Samantha fikk også se «voksendemokratiet» i praksis da han var gjest på IOGTs landsmøte på Lillestrøm, og fikk dermed full valuta for oppholdet i Norge.

Ungdomskonferanse på Sri Lanka
Kontakten mellom Juvente og FORUT skal holdes varm blant annet ved at to Juvente-medlemmer – Nils Johan Garnes og Torunn Kristoffersen – skal til Sri Lanka i oktober på studietur med FORUT Norge. På slutten av oppholdet skal de på FORUT Sri Lankas store ungdomskonferanse der det kommer til å være ungdommer fra Juvente, fra Ungdommens nykterhetsforbünd i Sverige og fra EGTYF i tillegg til ungdommer fra hele Sri Lanka. Denne konferansen kommer til å bli en stor opplevelse og en unik mulighet for å lære mer om hvordan ungdommer har det over hele verden og om hvordan alkohol- og narkotikaproblemer arter seg i ulike land. I neste FORUT-nytt kan du lese om hva Nils Johan og Torunn selv har å fortelle om oppholdet på Sri Lanka.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD