FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

FORUT-nytt 1/2006 >  Teaterinstruktør og dokkemaker

Teaterinstruktør og dokkemaker

I november 2004 stod Bærums-jenta Eilen Bergvik på FORUT-kontoret i Colombo. Hun fortalte om sin utdanning og sine interesser innen barneteater og bruk av dokker i barnegrupper. Kunne FORUT bruke henne i sitt store barne- og ungdomsarbeid?
02.01.2006
Runa Heggernes
Dokkeproduksjon: Eilen og jenter fra Puttalam viser stolt fram resultatet av dagens arbeid til Mala Singleton, leder for FORUTs barne– og ungdomsarbeid
foto: Runa Heggernes
Mala Singleton, leder av barneavdelingen, sier at de umiddelbart forsto at her var det ei jente som kunne tilføre FORUT kompetanse på flere områder. Avtale ble skrevet, og Eilen skulle starte som volontør 1. januar 2005 med oppfølging av barnehager og veiledning av førskolelærere i prosjektene i Colombo.

Nødhjelpsarbeider for barna
2. juledag kom tsunamien, og alle FORUTs planer ble lagt til side. Nå var det nødhjelp som var viktig. De to første ukene jobbet derfor Eilen natt og dag med å klargjøre pakker som ble sendt ut til de flomrammede rundt kysten. Familier hadde mistet alt de eide og de trengte mat, tak over hodet, matter, klær og kjøkkenutstyr. Noen av pakkene ble kjørt av gårde til Ampara-om-rådet på østkysten, og her så FORUT mange barn som hadde det svært dårlig etter katastrofen. Eilen ble derfor sammen med andre frivillige fra mange prosjektområder i FORUT satt inn i arbeidet med å aktivisere barna der med ulike lekeaktiviteter. Det var viktig for barna å få noe positivt å drive med noen timer om dagen. Boforholdene var dårlige, med fulle templer og skoler, og de fleste barna hadde opplevd tap av slektninger, hus og hjem.
«Til tross for alt det grusomme vi så, var det en god opplevelse å komme til Ampara,» forteller Eilen når hun nå tenker tilbake. «Barna tok godt imot oss, og vi kunne se hvor viktig det var for dem å få noe annet å tenke på.»

Teaterøvelse: Eilen og Nadiisha i full sving med en Forum Teater-øvelse.
For oss som har sett Eilen arbeide med barn og ungdom, er det ikke tvil om at hun har havnet på rett hylle. Hun har god kontakt med deltakerne og trives tydeligvis i jobben sin. Når Eilen holder kurs i Forum Teater for ungdommer rundt om på øya, utfordres deltakerne til å ta fram sider ved seg selv de ikke tidligere har fått utløp for. Teaterformen, Forum Teater, ble utviklet i Brasil av Augusto Boal på 70-tallet, og Eilen som er barnevernpedagog, lærte metoden da hun tok et år på Høgskolen i Oslo med drama, teater og kummunikasjon. Metoden går ut på å spille situasjoner fra hverdagslivet som ender i en konfliktsituasjon. Deretter inviteres tilskuerne til å komme med ulike løsningsforslag på det oppståtte problemet. I FORUT-sammenheng brukes metoden blant annet til å rette søkelyset på helseproblemer, barnerettigheter, likestilling og bruk av rusmidler.

Dokkermaker
For mindre barn bruker Eilen dokker for å ta opp aktuelle emner. Dokkene gjør at barna blir åpne, samtalen går lettere og budskapet blir enklere å få fram. I høst har ungdom fra flere prosjektområder vært på dokkemakerkurs hos Eilen, og nå står flere kartonger ferdigsydde dokker klare til bruk i de mange barnegruppene FORUT organiserer.

«Jeg trives best ute i prosjektene hvor jeg kan anvende det jeg kan i praksis», sier Eilen over bordet mens regnet flommer ned over Colombo midt i oktober. Monsunen er inne i sin «verste» måned, men for de fastboende er regn greit. Sol er det nok av i dette landet tett opp mot ekvator! Eilen har stadig vekk vært på reisefot i Sri Lanka for å inspirere førskolelærere til å stimulere barns fantasi gjennom kreative metoder. Så mye har hun vært ute, at hun sier hun kommer til å savne den tradisjonelle «rice and curry» srilankerne spiser til lunsj. Og dette er vel noe av det som er mest fremmed for oss brunostspisende nordboere!

Å leve i et utviklingsland et år setter selvsagt spor, og en ser flere ting i nytt perspektiv. «Vi i Norge burde sette større pris på at vi får leve i et så trygt og bra land som Norge», sier Eilen ettertenksomt. «Jeg vil nok savne mye herfra når jeg er tilbake i Norge, blant annet menneskene med sine smil og sin gjestfrihet og ikke minst at alt ikke styres av klokka og dårlig tid!»

I slutten av oktober reiste Eilen sammen med samboeren, fredskorpsdeltakeren Ola, på rundtur i India før hjemreisen til Norge. Året i Sri Lanka er over, og ingen jobb står og venter hjemme. Drømmen om småbruk på Vestlandet finnes et sted i bakhodet, men i første omgang håper hun å få jobbe med barn og teater, enten det er i skolen eller på et flyktningmottak.

- Har vært med på noe nyttig
«Følelsen av å ha vært med på noe nyttig er god å ha,» innrømmer Eilen når hun skal forsøke å oppsummere sine ti måneder i FORUT. «FORUT arbeider med utvikling av hele mennesket, og det mener jeg gir best resultat på lang sikt.»

I månedene framover må FORUT klare seg uten Eilens kunnskaper og inspirasjon, men frøet hun har lagt, spirer nå i prosjektene over hele landet. «Det blir en utfordring for oss å føre Eilens arbeid videre,» innrømmer Mala , «men det skal vi klare! For vi ser klart at dette er metoder som hjelper oss med å få barn og ungdom i tale om viktige problemstillinger!»
dot

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD