FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Forutnytt 3/2003 >  Solidaritet i praksis

Solidaritet i praksis

Norsk bistand er stadige i søkelyset. Det er bra! Vi må alltid ha en kritisk holdning til det vi driver med og hva slags effekt vi får ut at bistandsarbeidet. Det er også bra å få korreksjoner utenfra bistandsmiljøet. Dessverre er det de negative eller uheldige sakene som får størst oppmerksomhet, mens de gode eksemplene ikke blir like interessante. Utviklingssamarbeidet har også utviklet seg. Det går an å lære av feilene som er blitt gjort - og som fortsatt gjøres. Vi må ikke bli så redde for å feile at vi lar være å gjøre noe.
30.09.2003
Ellen Bjølseth
Vi kan ikke fortsette å leve i en verden hvor godene er så til de grader ulikt fordelt som tilfellet er i dag. Fattigdom er galt enten man ser på det fra en etisk eller praktisk synsvinkel. Fattigdomsbekjempelse er den viktigste utfordring verden står overfor og det som all norsk bistand springer ut ifra. Utgangspunktet er å bedre leveforholdene for de minst privilegerte. Arbeidet som drives gjennom frivillige organisasjoner som FORUT foregår på grasrota, på grunnplanet, der organisasjon virker som en katalysator eller en utløsende faktor.

Ethvert menneske har ressurser som kan utvikles. Gjennom fellesskap er det lettere å få til utvikling. Samhandling gjennom lokale organisasjoner eller strukturer gir større slagkraft. Sosial mobilisering går ut på å bringe folk sammen, skape tillit og vise at felles handling er nødvendig for å kunne hevde sin røst og få frihet til å skape sitt eget liv. Slik dannes pressgrupper som kan virke nedenfra og oppover i systemene. Slik utvikles demokratiet. Samtidig må vi også virke som kanaler som kan kringkaste de fattiges stemme, sørge for at de blir hørt og holde fokus på menneskerettighetene. Det er allmenn oppslutning om menneskerettighetene verden over. Disse rettighetene gjelder også de fattige, enten de er barn, kvinner eller menn. Så enkelt er det.

Solidaritet betyr å stå last og brast sammen. FORUT arbeider sammen med de fattige, ikke for dem. Dette er solidaritet i praksis.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD