FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

FORUT-nytt 1/2006 >  Sikkerhet i første rekke!

Sikkerhet i første rekke!

Den ustabile politiske situasjonen nord på Sri Lanka de siste månedene har påvirket FORUTs arbeid i området. Personalet har møtt mange vanskeligheter når de har utført sitt arbeid, både på kontoret og ute i prosjektområdene. Det har vært en utfordring å drive prosjektene videre da personlig sikkerhet for staben alltid må komme først.
14.02.2006
Tekst: Nanthini Nagarajah - Oversettelse: Runa Heggernes
Når de 23 ansatte i FORUT Jaffna blir spurt om hvordan de ser på de siste måneders hendelser, gis det ulike svar, men generelt er alle urolige over økningen i voldshendelser. De føler at livet er i fare når de beveger seg utenfor kontorets beskyttende vegger. Morgenen er alltid den fredligste tiden på dagen, og da er det enkelt å arbeide ute i prosjektene. På kveldstid har det derimot vært mange utrivelige hendelser rundt omkring, og det er er risikofyllt å befinne seg i gatene.

Gate i Jaffna: Usikkerhet for FORUT-ansatte i Jaffna
foto: Kenneth Hultgren
I den verste perioden med mye vold, foretrakk derfor personalet å være mye på kontoret og unngikk hvis mulig å være ute i prosjektområdene. Men av og til gikk det ikke an å ikke dra ut fra kontoret. Det kunne f.eks. være et møte som ikke kunne vente og som måtte avholdes på kveldstid. På disse møtene kunne en tydlig merke at mange var redde for å gå ut, for deltagelsen var mindre enn vanlig.

I denne perioden ble veiene i Jaffna stengt kl. 17.00. Det innebar at personalet var tvunget til å avslutte arbeidsdagen tidlig for å nå hjem før veiene ble stengt. Etter kl.17 var gatene stort sett tomme, men spenningen og alvoret føltes sterkt. Det var soldater over alt som passet på alt som skjedde, og de iakttok alt med stor mistenksomhet. Det var snarere en regel enn et unntak at bilene ble gjennomsøkt og personalet kroppsvisitert. Soldatene stilte mange spørsmål som måtte besvares på rett måte. Det var til stor hjelp å ha ID-kortene fra FORUT som fortalte at de drev hjelpearbeid for de mest utsatte i området. I blant valgte likevel en del ansatte å ta lange omveier for å slippe alle sikkerhetskontroller i de mest spente områdene.

FORUT-kontorene både til Jaffna Øst og Jaffna Vest ligger nær militære områder. Dette gjorde blant annet at kontoret i Mallakam ikke fikk lov å låse porten etter kontortid da kontoret ligger ved hovedgata og de militære ville skjekke området jevnlig. Personalet på Kayts-kontoret måtte passere flere sikkerhetskontroller hver gang de skulle til prosjektområdene passere, og personalet følte dette både som en forsinkelse og en psykisk belastning.

I tillegg til ikke å få utført sitt arbeid på en tilfredsstillende måte, har personalet i Jaffna følt seg urolige for sikkerheten til familiene sine hjemme i husene sine. Som alle andre håper og ber de nå for at det igjen skal bli fred i området.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD