FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

2/2003 >  Nord møter sør - i fredens tegn

Nord møter sør - i fredens tegn

Tidlig en aprilmorgen møttes ni av FORUTs ansatte i Jaffna utenfor kontoret. Staben skulle på tur, og det var ikke hvilken som helst tur. For første gang i FORUT Sri Lankas historie skulle FORUT-ansatte fra Jaffna besøke kollegaer i sør. Jaffna skulle møte Hambantota.
26.05.2003
Eirin Rødseth
For to år siden ville et besøk som dette vært utenkelig og for ett år siden ville det vært urealistisk. Nå har våpenhvilen blitt overholdt i over ett år og en reise som dette, fra nord til sør var både tenkelig og realistisk. Dermed ble det gjort!

Nord og sør: Gemyttlig stemning da FORUT-ansatte fra Jaffna for første gang kunne besøke kolleger i Hambantota.
Gruppen som reiste fra Jaffna var sammensatt, noen jobber i felten og har vært ansatt i over 20 år, noen ble ansatt for en måned siden og har universitetsutdannelse, og noen representerer ledelsen. Sammen fikk de møte kollegaer i sør, utveksle erfaringer, lære av hverandres feil, skape inspirasjon og ikke minst solidaritet i en organisasjon som i over 20 år har vært splittet fordi krigen har hindret folk i å møtes.

I de to dagene besøket varte ble Jaffna-staben tatt med ut i felten for å møte lokalorganisasjoner og landsbyfolk. Det ble diskutert låne- og spareordninger, entreprenørvirksomhet, bærekraftighet, veibygging, barnehager og kvinners deltakelse.

Gjestene fra Jaffna forsto at det ikke bare er befolkningen i nord som er fattige og undertrykte. Dette er en erkjennelse som er sentral i forsoningsarbeidet som befolkningen i Sri Lanka nå må gjennom. Fattigdom er et stort problem både i sør og i nord, og det er viktig at befolkningsgruppene kjenner til dette.

Et annet sentralt moment i freds- og forsoningsarbeidet er at alle befolkningsgruppene tar del i prosessen. Turen til Hambantota var derfor viktig fordi staben i nord skjønte at det ikke bare er de som ønsker et fredfylt Sri Lanka. I en av landsbyene som ble besøkt tok en fattig kvinne ordet og lurte på hva hun kunne gjøre for at krigen ikke skulle blusse opp igjen og at freden skulle være endelig.

Bhamini som jobber for FORUT i Jaffna sier: «Reisen vår til Hambantota lærte oss mye om folkene og hvor flinke Hambantota har vært til å utvikle lokalorganisasjoner. Møtet med menneskene i sør fikk oss til å forstå at også de lengter etter fred i Sri Lanka. Jeg tror at besøket vårt er viktig for fredsarbeidet og det gjør meg veldig glad.»
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD