FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2007 >  Menn må på banen!

Menn må på banen!

Dette er gjennomgangsmelodien i en toukers mediekampanje i Sri Lanka nå i desember der menn blir bedt om å engasjere seg i arbeidet for å få slutt på vold mot kvinner. FORUT Sri Lanka er en av drivkreftene i nettverket bak kampanjen som ble åpnet i Colombo forrige uke.
04.12.2007
Runa Heggernes

Menn oppfordrer menn

I løpet av 25 dager skal en gjennom ulike arrangement, aksjoner, avisannonser og tv – og radioreklame oppfordre menn i Sri Lanka til å ta stilling til vold mot kvinner og aktivt være med på å hindre at mange kvinner daglig er utsatt for vold fra ektemenn og andre. Det som skiller årets markering fra tidligere år, er at menn selv er aktive i kampanjen. 16 menn fra ulike samfunnsklasser og etnisk tilhørighet står fram og sier at de tar avstand fra vold mot kvinner og oppfordrer andre menn til å gjøre det samme.
 

Helsearbeidere må få kunnskap

Sarath Varusavitana
Sarath Varusavitana
En av disse er Sarath Varusavitana. Han er lege og og arbeider med opplæring av helsepersonell som arbeider med kvinnelige voldsofre i Matara helt sør i Sri Lanka. – Noen menn tror de kan gjøre hva de vil med sine koner, sier Varusavitana. - De tror de eier ektefellene og har gjort det til en vane å slå og bruke vold. Helsearbeiderne våre, som arbeider på grunnplanet, ser at mange kvinner og barn lever under svært vansklige forhold. Det er min oppgave å holde kurs for eksempel for jordmødre om hvordan de skal takle disse problemene og hvor de kan henvise voldsutsatte kvinner. I mitt distrikt har vi de siste årene satt større fokus på denne problematikken, og vi har nå etablert en spesiell klinikk for disse kvinnene. - Da jeg ble spurt om å være én av 16 menn som oppfordrer andre menn til å ta ansvar og vise avsky for vold mot kvinner, stilte jeg selvsagt opp, sier en engasjert Varusavitana. Dette er en kamp kvinnene ikke kan og skal vinne alene. Vi menn må spille på samme lag. Som alltid er vi sterkere sammen enn hver for oss!
 

4U stiller opp

Armbånd som markerer avstand mot vold
Armbånd som markerer avstand mot vold
Unge menn fra den nystartede ungdomsorganisasjonen 4U, For Youth, skal delta i aksjoner i ni distrikter over hele landet. Ungdommene skal ut på gatene og snakke med forbipasserende menn om problemet vold mot kvinner. Likestillingsansvarlig i FORUT Sri Lanka, Samitha Sugathimala, forteller at ungdommene er kurset i hvordan de skal ta for seg problemet. Det er også utarbeidet skriftlig materiell de skal dele ut. Ved siden av dette er det plakater som settes opp i området der aksjonene foregår. – Det skal bli spennende og interessant å evaluere årets aksjon, sier Samitha. - Vi har valgt en helt annen strategi enn tidligere ved å la menn få hovedrollen i kampanjen denne gang. Vi håper selvsagt at dette vil få bedre gjennomslag hos menn enn at det er kvinner som sier at menn må slutte å slå. 
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD