FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Forutnytt 3/2003 >  Lillehammer statlig mottak feirer fem års drift

Lillehammer statlig mottak feirer fem års drift

I august i år kunne det FORUT-drevne Lillehammer statlig mottak for asylsøkere se tilbake på fem års sammenhengende drift. Mottaket ble åpnet den 15. august 1998, og de 100 plassene ble raskt fylt opp av asylsøkere fra ulike nasjoner. De to dominerende gruppene fra starten av var alle fra det tidligere Jugoslavia: albanere fra Kosovo og serbere fra Øst-Slavonia i Kroatia. Dessuten fikk mottaket relativt raskt en stor, somalisk koloni.
30.09.2003
Steinar Skjervø
Selv om Lillehammer mottak må sies å ha vært preget av stabilitet og kontinuitet, har det naturlig nok utviklet seg en del på den strukturelle siden i løpet av disse fem årene. Fra starten av hadde mottaket 70 faste plasser og 30 variable. I dag har mottaket 92 faste plasser og 23 variable. Grunnen til dette er at fra begynnelsen av 2002 utvidet mottaket sin kapasitet ved å leie leiligheter i byen. Det ble et desentralisert mottak. I dag disponerer mottaket åtte leiligheter rundt omkring i byen.

I løpet av disse fem årene har 480 asylsøkere fra hele 22 nasjoner vært bosatt ved mottaket. Av de 384 beboerne som har flyttet ut av mottaket igjen i denne perioden, har 54 prosent fått bosetting i en norsk kommune. Av disse har ca. 20 prosent bosatt seg på egen hånd – uten statlig eller kommunal hjelp og oppfølging. 19 prosent av de utflyttede er blitt meldt forsvunnet, mens 11 prosent er blitt bortvist fra landet. De øvrige er enten overflyttet til andre mottak eller de har reist frivillig tilbake til hjemlandet eller et tredje land. To asylsøkere har avgått ved døden mens de var bosatt ved mottaket.

Lillehammer mottak er et utpreget familiemottak. På det meste har halvparten av beboerne vært barn under 18 år. Alle i skolepliktig alder har fått tilbud om skolegang, enten i en egen innføringsklasse eller ved Søre Ål skole. Ungdom mellom 16 og 18 år får et tilpasset opplegg ved Voksenopplæringen. Dessuten er det etter hvert skaffet et relativt stort antall plasser til veie i barnehager og lekepark. I og med at mottaket ligger så nært byen, har beboerne vært oppmuntret til å bruke Lillehammers eget aktivitetstilbud i stedet for satsing på organiserte aktiviteter i mottaket. Mottaket har gitt støtte til bruk av svømmehall og treningssenter, deltakelse i idrettsklubber og andre sportslige og kulturelle aktiviteter.

De ansatte ved mottaket på Lillehammer har nylig feiret femårsjubileum.: Fra venstre: Henning Pettersen (mottaksleder), Nina Kvien, Anne Haaberg Foss, Camil Kadribegovic, Marit Egde Tveit (kommunalt ansatt helsesøster med 50 % stilling på mottaket), Steinar Skjervø og Sverre Alf Nyhus.
Mottaket har selvhushold og er betjent innen vanlig kontortid. Personalstaben ved Lillehammer mottak har vært svært stabil gjennom disse fem årene. I det første året hadde mottaket 6,2 årsverk, i dag har det fem årsverk. Mottaksleder Henning Pettersen har vært ansatt i stillingen siden september 1999, og av totalt seks ansatte, har tre vært med siden 1998. Anne Haaberg Foss har vært med siden oppstarten.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD