FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

2/2003 >  Leder: Aggressiv alkoholindustri

Leder: Aggressiv alkoholindustri

"...markedsføringen av alkohol i fattige land i Asia og Afrika er svært aggressiv og overskrider grenser som aldri ville vært mulig i vår del av verden. "
26.05.2003
Terje Heggernes
Samtidig som vi opplever en uønsket lansering og markedsføring av den såkalte rusbrusen i Norge, ser FORUT en tilsvarende storsatsing fra alkoholinteressene for å vinne nye markeder i land i den tredje verden. I det FORUT-nytt går i trykken meldes det nå om en omfattende kampanje for lansering av rusbrus i India. Hovedstaden Freetown i Sierra Leone skriker etter hjelp og utvikling etter en lang og blodig borgerkrig. Her er Carlsbergs ølreklame blant de fattigste av de fattige, et eksempel på at markedsføringen av alkohol i fattige land i Asia og Afrika er svært aggressiv og overskrider grenser som aldri ville vært mulig i vår del av verden. Vi er vitne til en svært bekymringsfull utvikling. Fattige mennesker over hele verden er sårbare for selv små endringer som forrykker den daglige hånd-til-munn-økonomien de lever under. De sosiale, økonomiske og helsemessige byrdene som alkoholbruken medfører, er en tilleggsbyrde for mange i dagliglivet.

Verdens Helseorganisasjon har funnet ut at for antall leveår tapt til tidlig død eller ødelagt på grunn av funksjonshemming (Disability Adjusted Life Years – DALY), kommer alkohol på en tredjeplass bare slått av feilernæring og dårlige vann- og sanitærforhold. Ofte er det kvinnene som bærer byrdene ved alkoholbruken. Kvinnemishandling, husbråk, barnemishandling og en mann som ikke arbeider eller blir syk, med inntektstap for familien som følge – alt dette blir en byrde for familien i tillegg til utgiftene alkoholbruken medfører.

FORUT har de siste årene arbeidet systematisk med å samle kunnskap om rusproblematikken i de land vi arbeider i. En vitenskapelig undersøkelse av sammenhengen mellom alkohol og fattigdom er under fullføring i Sri Lanka. Lignende studier med fokus på barn og ungdom er tidligere gjennomført i Senegal og Nepal. Basert på et solid grunnlag vil FORUT bidra til økt kunnskap som motvekt til alkoholindustriens lettvinte propaganda som mange lett kan forføres av.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD