FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > Nepal >  Kritisk i Nepal

Kritisk i Nepal

Situasjonen i Nepal er i dag svært spent. Kongens selvutnevnte regjering har innført et absolutt portforbud, som også omfatter ambulanser, menneskerettighetsorganisasjoner og pressefolk. Ringveien rundt hovedstaden Katmandu utgjør grensen for portforbudet, og innenfor denne er det ingen som rører seg, melder Gauri Pradhan i en telefonsamtale med FORUT.
20.04.2006
Ellen Bjølseth
Telefonen er den eneste mulige kommunikasjonsformen i dag. FORUTs partner i Nepal, CWIN, er som menneskerettighetsorganisasjon ekstra på vakt overfor det som skjer. CWINs leder, Gauri Pradhan, er svært bekymret og sier at situasjonen aldri har vært så alvorlig. Soldatene har ordre om at de kan skyte uten varsel. Utenfor ringveien er tusenvis av demonstranter samlet, og store demonstrasjoner pågår også i alle de større byene. CWIN har medarbeidere ute blant demonstrantene. Pradhan mottar derfor jevnlig telefonmeldinger om det som skjer.

Det er blitt skutt mot demonstrantene i dag. At ikke engang ambulanser får lov til å rykke ut, gjør at det ligger sårede omkring som ikke får nødvendig medisinsk behandling. Heller ikke journalister eller ambassadefolk får bevege seg utendørs, men samtidig vokser mengden av demonstranter rundt byen. Sivilsamfunnsorganisasjoner og de politiske partiene står samlet om demonstrasjonene, som de akter å fortsette til kongen gir etter for kravene om at nasjonalforsamlingen får tilbake makten. Pradhan mener det bare er et tidsspørsmål før kongen blir nødt til å komme med en uttalelse og åpne for en tilbakeføring av makten til nasjonalforsamlingen.

CWIN inngår i en sammenslutning av menneskerettighetsorganisasjoner som gjør sitt beste for å overvåke situasjonen. Gauri Pradhan er selv en av frontfigurene og opplevde å bli arrestert like etter at kong Gyanendra tok makten i landet i februar i fjor. Portforbudet tvinger ham nå til å sitte hjemme og forsøke å få med deg seg det som skjer via telefonen. - Med det masseoppbudet av protester som finner sted over hele landet nå, er jeg sikker på at ett eller annet vil skje i løpet av dagen, sier han i samtalen med FORUT.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD