FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

4/2005 >  Hånddokker fra Sri Lanka til Norge

Hånddokker fra Sri Lanka til Norge

I enden av en smal jordvei i nærheten av Negombo på vestkysten av Sri Lanka sitter ti kvinner og syr. Temperaturen er over 30 grader, og sola steiker høyt på himmelen. Utenfor inngangen til systua står sandalene oppstilt. Inne skal det være reint og fint, og ingen får dra sand og jord inn i produksjonslokalet.
06.10.2005
Runa Heggernes, Negombo
God utviklingshjelp: Kvinner i Sri Lanka syr dokker til FORUTs barneaksjon. Sysselsetting og handel er god utviklingshjelp.
«Dokkefabrikken» er bygnings-messig av det enkle slaget, halvhøye vegger med svart plast og bølgeblikk på taket for å stenge den varme sola ute. Elektrisitet finnes ikke, så det er Singer-maskiner med tråpedal som er i bruk. Det meste av produksjonen skjer derfor manuelt med nål og trå.

I dette lokalet produseres det nå for fullt hånddokker til bruk i FORUTs barneaksjon, «Sangen om Yebo». Yebo-dokka blir til av mørkebrunt stoff og krusete garnhår. Når en så får satt på øyne og munn, er dokka klar, og norske barn kan ta i bruk dokkene i dramatiseringer og dokketeater.

Håndarbeid: Det er en del håndarbeid under produksjonen.
Kvinnene klarer å produsere 40 dokker om dagen, men før ei dokke kan plasseres i kurven for ferdige dokker, har den vært igjennom mange ledd. Først sys hodet som fylles med vatt. Deretter festes håret på. Så lages det øyne, munn og nese, og plutselig har vi et smilende dokkefjes foran oss. Mens dette pågår, jobber andre med å sy «hansken» som skal bli Yebos kropp. Til slutt sys delene sammen, og Yebo fra Sierra Leone er klar for den lange transporten til norske barnehager og skoler.

På veien til Norge stopper dokkene først i Colombo og pakkes sammen med hunden til Yebo. Denne hånddokka er sydd av kvinner i slummen ved søppelfyllinga i Colombo Nord hvor FORUT også arbeider. I forsamlingshuset som er reist i dette området, foregår produksjonen og pakkinga.

Kyndige hender: Dokkene tar form under kyndige hender.
Ordren fra Norge på nesten 2000 dokker er viktig for syssel-settingen av sydamene både i Negombo og i Colombo. Arbeid betyr inntekt og et bedre livsgrunnlag enten en bor i Norge eller på Sri Lanka. Nå håper kvinnene at det skal komme nye ordre slik at arbeidet kan fortsette også etter at Yebo og hunden hennes har reist den lange veien til Norge!
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD