FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2007 >  Fra vondt til verre i Sri Lanka

Fra vondt til verre i Sri Lanka

2007 startet slik mange hadde fryktet. To bussbomber (fredag og lørdag) har satt Sri Lanka i en ny form for alarmberedskap. Nærmere 20 drepte og et enda større antall skadde oppfattes som LTTEs reaksjon på regjeringsstyrkenes angrep i Mannar tidligere i uken der 16 tamiler inkludert åtte barn ble drept.
09.01.2007
Militære aksjoner i øst har ført til nye strømmer av flyktninger ved inngangen til det nye året. Søndag ble det rapportert om flere avgåtte miner i Ampara og Vavuniya med flere drepte. FORUT innstilte sine planlagte operasjoner i Vavuniya på lørdag av sikkerhetsmessige grunner.

Opptrapping av krigen
Situasjonen er alvorlig, og det vi har sett de siste dagene kan varsle om en opptrapping av krigen ettersom det nå rettes angrep mot sivilbefolkningen i sør. Inntil årsskiftet var mønsteret militære eller politiske mål for det som oppfattes som LTTEs aksjoner i sør. En av de politiske analytikerne FORUT har kontakt med uttaler at LTTE etter all sannsynlighet vil opprette balanse i ”regnskapet” ved å sørge for like mange drepte singalesere som det regjeringsstyrkene påfører tamilene.

Retorikken ved årsskiftet fra blant annet hærsjefen varsler om en tøff linje der det snakkes åpent om at det handler om en militær operasjon for å svekke LTTE. Politiske signaler går langs en annen akse der det fortsatt er åpning for forhandlinger og en fredsløsning. Presset fra den internasjonale samfunnet synes fortsatt å være til stede. I løpet av de nærmeste ukene vil de mange internasjonale aktører vise sine kort, og det blir spennende å se om det finnes noen ess å sette inn.

Den første uken i det nye året har ellers vært dominert av en massiv politisk reaksjon mot henrettelsen av Saddam Hussein, implisitt reaksjon mot USA, med sjelden stor og bred oppslutning. Bekymringene knytter seg ellers til de store problemene for turismen. Samtidig er utsiktene til økt eksport av te en av prognosene for det nye året. Sri Lanka er fortsatt fragmentert og livet går sin vante gang for folk flest.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD