FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

4/2003 >  FORUT fortsetter som normalt i Sri Lanka

FORUT fortsetter som normalt i Sri Lanka

- For oss på FORUT-kontoret på Gjøvik har det vært svært spennende å følge dem siste ukes utvikling i Sri Lanka, sier Terje Heggernes til. - Den politiske konflikten mellom statsministeren og presidenten kunne fort ha satt fredsprosessen i fare og ført hele landet ut i en uoversiktlig, kaotisk situasjon. Nå puster vi lettet ut og forholder oss til alle parters forsikringer om at fredsprosessen skal fortsette, selv om alt tyder på at det vil bli forsinkelser.
13.11.2003
Nå flytter vi hjem: Alle transportmidler tas i bruk når internflyktningene vender hjem til sine opprinnelige bosteder.

Det er trist at det nå ser ut til at den største hindringen for en fredelig løsning i Sri Lanka er konflikten mellom regjering og opposisjon (statsminister og president). Vi tror imidlertid at det vil presse seg fram en avklaring ettersom folk på flest ønsker en slutt på krigshandlingene. – Etter å ha bodd i Sri Lanka både før og etter våpenhvilen, har jeg sett folks ønske om fred. Dette vet partene. Den som skulle få ansvaret for å torpedere fredsforhandlingene, vil aldri kunne få noen politisk gevinst av det. Det internasjonale presset på partene er også svært stort, noe som har framkommet på flere store giverkonferanser. Det er mange som ønsker å bidra til gjenoppbyggingen av det krigsherjete landet, avslutter FORUTs generalsekretær Terje Heggernes.

FORUT, har vært i Sri Lanka i hele krigsperioden med prosjekter og humanitær bistand blant alle rammede parter. Med støtte fra både NORAD og UD har FORUT konsentrert innsatsen om å gi støtte til mennesker på flukt i eget land. FORUT er den største norske bistandsorganisasjonen på Sri Lanka og samarbeider blant annet med FNs høykommissær for flyktninger. Den tilspissede, konstitusjonelle situasjonen har ikke fått noen innvirkning på FORUTs daglige arbeid på øya.


Fakta



Den 4. november avsatte Sri Lankas president, Chandrika Kumaratunga, tre av regjeringsmedlemmene mens regjeringssjefen selv, statsminister Ranil Wickremasinghe, var i Washington. Samtidig innførte hun delvis unntakstilstand, og regjeringssoldater ble utkommandert til viktige, offisielle bygninger. Presidenten og statsministeren tilhører hvert sitt parti. Avskjedigelsen av de tre ministrene har ført til en konstitusjonell krise, og presidenten er blitt tvunget til å oppheve unntakstilstanden.

Etter snart to år med våpenhvile og fredsforhandlinger med Norge som aktiv medspiller står nå partene i den 20 år lange borgerkrigen foran de vanskeligste forhandlingstemaene som handler om graden av selvstyre i de tamilske kjerneområdene i nord og øst. Det offisielle tallet på drepte er 65 000 og antall intern fordrevne flyktninger har i perioder overskredet en million.

Følg med i utviklingen på Sri Lanka


Her får du lenker til noen nyttige nettsteder.

BBC, vanligvis godt oppdatert:
http://news.bbc.co.uk klikk på "South Asia"

Colombo-baserte Internettsider:
http://www.dailynews.lk/
http://www.peaceinsrilanka.org
http://www.theacademic.org

London-basert Internettside (LTTE-vennlig):
http://www.tamilnet.com
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD