FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2007 >  Å vende hjem

Å vende hjem

32 år gamle Vigneswaran, kona Ranjini og deres to døtre på seks og halvannet år, er en av familiene i Sri Lanka som ble utsatt for tsunamien i desember 2004. Tsunamien tok fra dem hus og hjem, men de var heldige som overlevde da kjempebølgene rullet inn over kysten. Etterpå så ikke familien lyst på framtida. De hadde ikke hus, ikke inntekt og ingen sparepenger til å skape seg et nytt liv.
25.05.2007
Runa Heggernes
- Jeg er selvsagt veldig glad vi overlevde tsunamien, sier Vigneswaran. - Men alt vi hadde slitt hardt for i mange år ble revet vekk på sekunder. Vi stod på bar bakke og var helt avhengige av hjelp for å overleve fra dag til dag. Tanken på å kunne bygge et nytt hus var langt utenfor rekkevidde.
 
Familien foran sitt nye hus sammen med Terje Heggernes.
Familien foran sitt nye hus sammen med Terje Heggernes.
Nå, over to år senere, står en stolt Vigneswaran med sin lille familie i sitt nye hus i Mandanai. Huset er ett av 50 i den nye landsbyen Udayangar i Amapara-distriktet på østkysten av Sri Lanka. Hvert hus har kostet ca kr 650 000 og har elektrisitet og innlagt vann.
 
De fleste familiene lever av fiske, men Vigneswaran er snekker og strever hardt for å få endene til å møtes. Et par plaststoler er alt familien har av møbler, men Vigneswaran mener at de skal klare å bygge opp igjen et hjem nå når de har fått eget hus. - Det har ikke vært lett siden tsunamien, forteller Vigneswaran. - Det har vært slitsomt med flytting nye steder flere ganger de siste to årene. Enkelte av husene vi har bodd i kan ikke en gang kalles hus, men var små, svært enkle plankehytter. Nå skal vi se framover og skape et nytt liv for oss alle!
 
Over 35 000 mennesker mistet livet i tsunamien på Sri Lanka, og mer enn en million mistet hjem og innbo da over to tredjedeler av kysten ble angrepet av kjempebølgene. Fiskerne mistet levebrødet da båter og garn ble skylt på havet. Sri Lanka stod foran et gigantisk gjenoppbyggingsarbeid. Heldigvis stilte det internasjonale samfunnet opp og bidro med pengestøtte, men den interne konflikten i landet har gjort gjenoppbyggingen vanskelig.
 
FORUT var igang med sitt hjelpearbeid bare timer etter at katastrofen var et faktum. De første ukene dreide det seg om nødhjelp til alle som hadde mistet alt de eide. Vannrenseanlegg ble satt opp og kjøkkenutstyr og sovematter distribuert. FORUT engasjerte seg i gjenoppbyggingen både i nord, øst og sør i landet. 101 nye tsunamihus stod ferdige i Hambantota i sør i januar 2006.
 
I øst og nord har det vært vanskeligere å få ferdigstilt husene som bygges. – Vi har møtt mange hindringer på veien til ferdige hus, sier Bala, FORUTs prosjektansvarlige i Ampara. På grunn av konflikten i landet har det i perioder vært mangel på arbeidskraft, og prisene på bygningsmateriell har blitt det dobbelte på få måneder.
 
Forsatt bygger FORUT tsunamihus i Jaffna, Vanni og Batticaloa. Mens de hjemløse i disse områdene utålmodig venter på sine nye hjem, pågår den interne konflikten for fullt med daglige trefninger. Utviklingen av konflikten vil være avgjørende for når FORUT vil være i stand til å fullføre de siste tsunamihusene.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD