FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Forutnytt 3/2003 >  Barnehageseminar: Mangfold som en gave

Barnehageseminar: Mangfold som en gave

For fjerde år på rad arrangerte FORUT dagsseminar for barnehageansatte i Oslo. I overkant av 40 styrere og ansatte i barnehager møtte frem til en dag der det flerkulturelle arbeidet i barnehagen stod i fokus.
30.09.2003
FOREDRAGSHOLDER: Astrid Mjelve var foredragsholder på hovedforedraget under barnehageseminaret.
Astrid Mjelve, som har mange års erfaring fra arbeid med flerkulturelle barn i skoler og barnehager i Oslo og på Nesoddtangen, var foredragsholder på hovedforedraget denne dagen. Hun engasjerte deltakerne, som kjente seg godt igjen i historiene og eksemplene hun refererte til.

Mjelve tok utgangspunkt i rammeplanen for barnehagen som blant annet sier at «barnehagen må bygge sin verdiformidling på fellesverdier i samfunnet. Dette er verdier som respekten for liv, likeverdighet, toleranse og respekt for mennesker fra andre kulturer.» Mjelve mente det var viktig å jobbe med dette temaet uavhengig av om man har barn med fremmedkulturell bakgrunn å gjøre eller ikke.
– Mangfold er en gave – noe vi skal fryde oss over. Det er viktig at vi er aktive og sørger for at barn opplever fryd og glede i forhold til dette arbeidet.

Fokuset ble i stor grad satt på mangfoldet. Mjelve mente at kunnskap om andres kulturelle bakgrunn ikke er nok.
– Vi må alle gå i oss selv og kvitte oss med en del grums, sa Mjelve. Ved å få bukt med navlebeskuingen, vil kanskje barna beholde sin nysgjerrighet og interesse. Vi må jobbe kontinuerlig med å fremme barns interesse om at det er forskjellige måter å leve på og at dette er spennende: Det er jo flott at Roma ikke er befolket med folk fra Lillehammer og Gudbrandsdalen. Vi må huske at det er så sjelden å være norsk at det er nesten ingen som er det i verdenssammenheng, sa Mjelve, til deltakernes store fornøyelse.

– Det er forskjellene som gjør oss spennende! Det er disse vi bør se etter og som vi må fryde oss over. Alle bor jo, men vi bor på forskjellige måter. Noen bor i enebolig, noen bor i rekkehus, noen i leilighet, noen i hus på stranda i Sri Lanka og noen på søppelhaugen, men alle bor et sted. Hvis vi vil at barn skal lære at mangfoldet er stort, lære barna å oppleve verden, må vi gi dem muligheten til dette, men, understreker Mjelve, – for å glede oss og fryde oss over mangfoldet, må vi ha en del verdier i bunn. Vi må ha toleranse, empati, glede, respekt, trygghet og kjærlighet. Solidaritet med andre mennesker handler om humor, varme og omsorg. Uten en åpenhet, raushet og en interesse for å møte andre mennesker vil dette bli vanskeligere. Trygge, glade og sterke barn vil oftest oppleve det som er annerledes som spennende. For å lære bort dette til barna, må vi da også kunne føle det selv.

Astrid Mjelve la vekt på at FORUTs informasjonsopplegg fokuserer på mottakerne, ikke giverne. Det er Hiruni og Tisari fra Sri Lanka som står i fokus i dette opplegget. Når barna i barnehagen jobber med opplegget og ser på bilder og plakater fra deres hverdag, vil de norske barna kunne ta deres perspektiv. – Vi som barnehageansatte må sette barna i fokus og forklare hva som gjør at disse barna er i den spesielle mottakersituasjonen. Det må bygges opp en respekt for dem som skal ta imot.

Mjelve avsluttet med å snakke om viktigheten av at vi må dra inn mangfoldet hele tiden i det flerkulturelle arbeidet i barnehagen. Det er ikke nok å jobbe med dette rundt høytider og på nasjonaldager. Det er viktig og kanskje like spennende å se på mangfoldet i hverdagen. Hvorfor ikke begynne med hva man har i matpakka?
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD