FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > Sierra Leone >  Yrkesopplæring for en ny og bedre fremtid

Yrkesopplæring for en ny og bedre fremtid

Et 40-talls jenter i alderen 15 til 30 år legger grunnlaget for en ny og bedre fremtid på FORUTs ressurssenter i Freetown, Sierra Leone.
30.09.2003
Jan Sæterli (Tekst & foto)

– Senteret betyr svært mye for meg og for oss alle sammen, sier Gladys Musa (25). Hun fortsetter: – Her har jeg vært i snart tre år. Jeg har lært å sy og også annet håndarbeid og hushold. Jeg er svært glad for at jeg kan komme hit. Hun forteller at hun drømmer om å starte sin egen butikk en gang. Til å begynne med vil hun imidlertid begynne å jobbe i butikken som en av hennes tanter snart skal starte opp. Gladys Musa har ikke fullført ungdomsskolen. Hun sluttet fordi hun ble mobbet, forklarer hun.
Helen H. Kanneh (16) droppet ut av skolen etter fullført barneskole, men begynte aldri på ungdomsskolen. Hun vil også gjerne klare seg på egen hånd. – Det jeg lærer her, vil jeg bruke til både å lage ting for meg selv om min familie og for salg. Kanskje kan også jeg en gang få min egen butikk, håper hun. Som flere av de andre jentene er det et godt stykke fra der hun bor til ressurssenteret. Noen av jentene bruker flere timer på å komme seg til og fra senteret. De både går og tar offentlige transportmidler, men sistnevnte er dyrt. Enkelte av jentene, de fleste er i begynnelsen av 20-årene, har barn. Kniper det, så tar de barna med til senteret og får noen til å passe på dem mens de selv får undervisning. Det de lager selges enten fra senteret eller jentene prøver å selge det utenom, for eksempel på gata. Det er ikke alltid like lett, for gatene i Freetown er ofte overfylt av gateselgere.
Foruten håndverk av ulikt slag, så som veving, teppeknytting, sying, brodering og så videre, får de også en del teoretisk undervisning, grunnleggende lese- og regneferdigheter og ikke minst kunnskap om hygiene, menneske- og kvinnerettigheter og generell samfunnskunnskap. Lærebøker er det ikke så mange av. De bruker derfor mye tradisjonell klasseromsundervisning med tavle og kritt og diskusjoner.
Jentene forteller at situasjonen for jenter i Sierra Leone og i Freetown ikke er lett i etterkant av den 10 år lange og svært brutale borgerkrigen, som var over for halvannet år siden. Mange er avhengige av mennenes inntekter. Verst er kanskje arbeidsløsheten. Det blir til at mange henger rundt på bensinstasjoner og på stranda. Da kan veien til prostitusjon noen ganger være kort.
 

Gladys og Helen i Freetown


 FORUTS RESSURSSENTER: Gladys Musa (høyre) og Helen Kanneh ved FORUTs ressurssenter for kvinner i Freetown
 

 

dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD