FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Kampanjer > FORUTs barneaksjon Indrani > Tips og inspirasjon til FORUTs barneaksjon

Tips og inspirasjon til FORUTs barneaksjon

Refleks.cdr

Gjennom årenes løp har FORUT fått mange eksempler på flott og kreativ gjennomføring av barneaksjonen. Det er mange måter å gjennomføre en aksjon på, og her har vi forsøkt å samle noen gode ideer og tips:BARNEAKSJON I FRILUFT

 • Barnehagen eller skolen kan gjennomføre aksjonen som utedag, hvor man kan gjennomføre rebusløp eller skattejakt med elementer fra FORUTs materiell. Materiell til barnas solidaritetsløp her: Barneløpet
   
 • Ta en tur til nærmeste park eller skog og plukk blader, blomster, kongler eller andre ting dere finner. Høstblader med mange fine farger kan limes på ark eller lamineres og bli fine kort eller bokmerker. Kongler kan bli morsomme dyr, eller fin juletrepynt hvis man henger dem i en rød sløyfe. Blomster kan legges i press, og brukes til å lage fine bilder eller kort. Man kan også male eller tegne på og rundt tingene man finner i skogen. Kanskje kan disse også selges eller loddes ut på FORUT-basar?
   
 • Vi har flere eksempler på barnehager som lager sine egne produkter, som urter, pesto og saft fra planter de dyrker selv eller finner i naturen. Kanskje kan barnehagen lage en egen grønnsakshage? Eller dra på blåbærtur? Produkter fra naturen er også fine for salg eller basar, og det trenger ikke koste noe. Avklipte melkekartonger kan bli fine beholdere for karse, og et kremmerhus laget av en gammel avis kan ha snacks som frukt, bær eller hjemmelagede godterier.Barna kan finne på egne navn til sine flotte naturprodukter, og illustrere lapper til beholdere og innpakning! I india pakkes ofte nøtter og godterier som man kjøper fra selgerne langs gaten i avispapir eller resirkulert papir (man kan ofte få noens gamle skriblerier eller matteoppgaver rundt maten!), så kanskje kan man leke at man er på handletur i India? 
    
 • Kan man illustrere et liv i slummen for barna i barnehagen eller på skolen? Ved bruk av presenninger kan man lage skur og hytter i skolegården, og fremstille et liv annerledes enn hva vi har i Norge. Det er morsomt å lære om forskjeller - kanskje det er ekstra langt til brønnen, eller kuer som plutselig stikker hodet inn gjennom vinduet ditt?


MUSIKK OG DRAMATISERING

 • Flere barnehager har gjennom årene laget store konserter med bruk av musikken fra aksjonen. Her kan man lage barnekor, orkester eller allsang. Kan man kanskje også ha det på en "ordentlig scene"? Barn har godt av å få utfolde seg, og det er ekstra morsomt å stå på scenen. Hør med det lokale kulturhuset, idrettshallen eller biblioteket - kanskje også flere barnehager eller skoler kan slå seg sammen? Skriv til elisabeth@forut.no for å få tilsendt noter og tekst til musikken fra barneaksjonen.
   
 • Hva med å dramatisere fortellingene i fortellerheftet, eller andre eventyr? Lag kostymer og rekvisitter så blir det en ekte teaterforestilling! Kanskje kan også de eldste barne være et omreisende teater, og besøke andre i lokalmiljøet?
   
 • For de litt større barna kan også noen av forskjellene fremstilt i Barneaksjonen bli dramatisert gjennom rollespill. Her er det godt å ha med voksne ledere i noen av rollene, og ta opp noe av det barna stiller spørsmål med i aksjonens materiell.
   
 • Iscenesett en spesiell atmosfære - om det er en jungel, et indisk marked, en flyreise til india så synes barna det er veldig morsomt å "ha reist helt til india" mens man egentlig var i barnehagen. Vegger og tak kan illustreres med tegninger som barna selv lager som tydeliggjør iscenesettelsen. Tegn flyvinduer, apekatter, jungelplaneter eller lignende. Husk flybillett, penger og pass! 


BARNEAKSJON OG JULEFORBEREDELSER 

 • FORUTs varepakke og basarpakke egner seg godt på et julemarked i barnehagen eller skolen, men det er ekstra morsomt når barna også lager egne produkter til salg. Hvis man arrangerer aksjonen opp mot jul kan kanskje ekstra produkter være julepynt, kurver eller julekort? Kan dekorasjon og pynt lages med en vri fra landet aksjonen handler om? Hva gjør man i aksjonslandet til jul? Kan man lage indiske julekaker, eller nepalsk godt til julestrømpen? 
  Lek, lær, form og lag - og spre solidaritetstankegangen i julen!
   
 • Integrer andre i aksjonen og juleforberedelsene! Hva med å ta med barna til et lokalt eldresenter eller til kommunehusets kantine for synge en fin julesang for noen andre? Kanskje kan barna også selge egenproduserte varer eller godterier ute i lokalmiljøet? Det er ekstra hyggelig om barna lager hvert sitt julekort som man tar med og gir bort til noen spesielle som trenger en julehilsen!
   
 • Hva med å lære noe også fra adventskalenderen? FORUT selger i førjulstiden en litt annerledes adventskalender, som forteller historier om barn i FORUTs prosjekter. Spennende, fin lærdom, med en god baktanke. Se etter adventskalenderen i vår nettbutikk: Her

Dere kan også finne eksempler på hvordan andre barnehager utfører aksjonen her. Og det er selvfølgelig bare ringe oss på 61 18 74 00 eller skriv til forut@forut.no om det er noen spørsmål eller behov for innspill.
 

Lykke til med aksjonen!

dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD