FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Nyheter

De siste nyhetene finner du her. Se tidligere nyheter sortert etter år i menyen til venstre. Du kan også se nyhetene for hvert prosjektland eller tema.

Interessekonflikt i sentrum
Anne Lise Ryel, Anne Grethe Strøm Erichsen, Øystein BakkeFrivillige organisasjoner er bekymret for den innflytelsen multinasjonale selskaper fikk på resultatet i FN-erklæringen om ikke-smittsomme sykdommer.
23.09.2011

Erklæring allerede vedtatt
Allerede på første dag av høynivåmøtet i FN ble det vedtatt en erklæring om ikke-smittsomme sykdommer.- Vedtaket er viktig for den globale helsen, sier Øystein Bakke.
19.09.2011

FORUT på FNs høynivåmøte
FORUTs prosjektleder, Øystein Bakke, deltar i disse dager på FNs høynivåmøte om ikke-smittsomme sykdommer.
19.09.2011

Familiedag i Oslo 3. september:
Maj Britt Andersen, Wilhelm fra NRK Super og mange FORUT-aktiviteter
Lørdag 3. september blir det familiedag med FORUT-profil i Oslo. Maj Britt Andersen og Wilhelm fra NRK Super underholder fra scena. Torshovparken blir full av aktiviteter for store og små.
Se også Hjem

Ti millioner mennesker rammet av tørken
Sultkatastrofen på Afrikas Horn er den alvorligste i manns minne, og en halv million barn står i fare for å dø av sult. FORUT har ingen virksomhet i denne delen av Afrika og dermed ikke noe apparat for å kunne yte hjelp. Vi oppfordrer derfor alle som ønsker å hjelpe om å støtte de seriøse organisasjonene som bistår de sultrammede. Bidragene kan gis til:
09.08.2011
Se også Hjem

En hilsen fra Nepal
Hyllest til rosemarsj
Tusenvis av nordmenn og venner på besøk i Norge samlet seg til en historisk “rosemarsj” i hovedgatene i Oslo mandag 25. juli 2011 til minne om ofrene for bombeangrepet i Oslo og skytemassakren i leiren på Utøya.
03.08.2011
Se også Hjem

FORUT kondolerer
FORUT sender sine dyptfølte kondolanser til alle familier som har mistet noen av sine under bombeangrepet i Oslo og i terroraksjonen på Utøya. Spesielt føler vi sterk solidaritet med AUF.
25.07.2011
Se også Hjem

Urbane Totninger med ny, stor gave
Paul Håvard Østby og Gustav NilsenSommerrevyen med Urbane Totninger er avsluttet for iår, og som vanlig ga revygjengen alle billettinntektene fra siste forestilling til FORUTs humanitære innsats i Sierra Leone. Revyteltet var stappfullt på siste forestilling, og det betyr over 150 000 kroner til FORUT! Takk til alle i salen og en fantastisk gjeng på scena for deres solidaritetsinnsats!
14.07.2011
Se også Hjem, Sierra Leone

Utvikling, global helse og ikke-smittsomme sykdommer
- Vi vil slite med de ikke-smittsomme sykdommene i mange tiår fremover, selv om innsatsen styrkes nå, sa konstituert helsedirektør Bjørn Guldvog i sitt innlegg på FORUTs konferanse den 28. april om global helse.
09.05.2011

Datalagringsdirektivet og internasjonalt arbeid
Den 4. april vedtok Stortinget med 89 mot 80 stemmer å innføre Datalagringsdirektivet. Direktivet er omstridt, og er blant annet avvist av forfatningsdomstolene i Romania og Tsjekkia, samt tysk høyesterett.
05.05.2011
Se også Hjem

FORUT feirer en mannsalder
Da FORUT ble stiftet av organisasjonene IOGT, Juvente og Juba i 1981, var det et grep disse tre organisasjonene ville gjøre for å kunne gjøre en bedre internasjonal innsats.
13.04.2011
Se også Hjem

Seminar 28. april
Utvikling, global helse og ikke-smittsomme sykdommer
I september møtes verdens ledere til toppmøte i FN for å diskutere ikke-smittsomme sykdommer. Livsstilssykdommene gir nye utfordringer i globalt helsearbeid. FORUT inviterer til interessant seminar.
05.04.2011
Se også Hjem

Barn som endringsagenter
Barn kan gjøre en forskjell i lokalsamfunnet. En ny håndbok om rettighetsbasert forskning, utgitt av CWC i India, viser hvordan barn kan påvirke lokalpolitikken.
01.04.2011

Barns beskyttelse
Borgerkrigen på Sri Lanka hadde sin siste fase fra august 2006 til mai 2009. Nødhjelpen var alltid basert på behov, men generell beskyttelse av barn var det behov som ble prioritert først.
29.03.2011

Rusundersøkelse i Nepal
Et økende antall unge mennesker og barn har vært involvert i skadelig bruk av alkohol, tobakk og narkotika misbruk, særlig i urbane områder i Nepal.
25.03.2011

God lagerkapasitet styrker jordbruket
Borgerkrigen i Sri Lanka førte til enorme ødeleggelser. Jorda ble liggende brakk, bolighus og bygninger var skadet og ubrukelige, og nye redskaper og nytt utstyr var nødvendig for å bygge opp igjen det ødelagte og starte ny virksomhet.
24.03.2011

Statens pensjonsfond utland:
30 mrd kroner i alkoholaksjer
Norges Bank la i dag fram årsrapporten for Statens pensjonsfond utland, ofte kallt Oljefondet, for 2010 og offentliggjorde samtidig aksjebeholdningen for fondet. Nær 30 milliarder kroner er plassert i alkoholaksjer.
18.03.2011

Nepal - vern og utvikling
Et samarbeid mellom Utviklingsfondet, Stiftelsen Rolwaling, FORUT og nepalske organisasjoner er påbegynt for å verne et større område uten ulempe for innbyggerne.
17.03.2011
Se også Hjem, Nepal

Brennevin i plastposer
Mange av oss har sikkert nostalgiske minner om barndommens saftposer. Nå er posene også kommet til Malawi, men med 40 % brennevin som innhold! Dette har skapt både reaksjoner i befolkningen og politisk konflikt.
14.03.2011

Malawi
Stor spørreundersøkelse
Norges Forskningsråd har bevilget 4,2 millioner kroner til en stor, landsdekkende spørreundersøkelse i Malawi. Målet er å kartlegge rusproblemene i landet.
03.03.2011

Mer flom i Sri Lanka
Uvanlig mye nedbør har ført til mer flom i Sri Lanka. For ca to uker siden var situasjonen prekær i mange deler av landet, spesielt i øst og nord på øya.
08.02.2011
Se også Hjem, Sri Lanka

Alkohol og ikke-smittsomme sykdommer
En lederartikkel i tidsskriftet Addiction i januar 2011 hevder at alkohol bør inkluderes når et spesielt høynivåmøte i FNs generalforsamling skal drøfte ikke-smittsomme sykdommer i september 2011.
03.02.2011

Ny spellemannpris?
Indrani og Maj Britt

For annen gang er en barne-CD laget for FORUTs barneaksjon nominert til Spellemannprisen i klassen barnemusikk. Maj Britt Andersens “Indranis sang” er en av fire nominerte.

03.02.2011

Ikke bistandsmidler til alkoholproduksjon
Etter en debatt i media om Norads bevilgning til ølbryggeriet Nøgne Ø, har utviklingsminister Erik Solheim slått fast at norske bistandspenger ikke skal brukes til å støtte ølproduksjon i Afrika.
29.01.2011

Bli med ”JUBA Rundt” på lørdag!
JUBA inviterer alle FORUT-venner til bursdag! Når JUBA, en av FORUTs eierorganisasjoner, feirer ett år lørdag 8. januar, kan alle bli med som gjester - via internett.
07.01.2011
Se også Hjem

Barneaksjonens tegnekonkurranse
Alle deltakerne i årets barneaksjon ”Indrani og Drømmeskolen” ble invitert til å være med på tegnekonkurranse. Trekning er nå foretatt.
07.01.2011

Unikt filmprosjekt i Nepal
Med egne øyne
Maoistgeriljaen som gikk til væpnet kamp mot regimet i eget land, innrullerte mellom 6000 og 9000 barn i ulik tjeneste. Nå har tre av barna produsert hver sin kortfilm om egne opplevelser.
07.01.2011

Politiet i Nepal med kvinne/barn-avdelinger
Ansatte som skal ha særskilt ansvar for kvinner og barn ved politidistriktene i Nepal gjennomgår for tiden et 16 dagers kurs for å kunne ivareta barns rettigheter. CWIN står for en del av opplæringen
06.01.2011
Se også Hjem, Nepal

Nepalsk konferanse
Jenter som jobber
I slutten av november møttes 40 jenter på den tredje nasjonalkonferansen for jentebarnearbeidere i Nepal. CWIN var koordinator for konferansen som varte i tre dager.
16.12.2010

FORUT endrer engasjementet i Sri Lanka
FORUTs styre og administrasjon i Norge har kommet til at det er tid for endringer av FORUTs engasjement og operasjonelle strategi i Sri Lanka etter 30 års tilstedeværelse. Fra å følge opp innsatsen fra eget kontor og organisasjon i landet, vil tilnærmingen nå bli endret og arbeidet kun skje gjennom lokale partnerorganisasjoner i direkte partnerskap med FORUT Norge. FORUT Sri Lanka vil opphøre i løpet av i 2011, og lokale organisasjoner vil overta gjennomføringsansvaret for mesteparten av den nåværende programinnsatsen.
07.12.2010
Se også Hjem, Sri Lanka, 2010

Ny stortingsmelding:
Global helse i utenriks- og utviklingspolitikken
Livsstilssykdommer blir et stadig større problem i hele verden og sammen med de smittsomme sykdommene utgjør de en ”dobbel sykdomsbyrde” for mange utviklingsland.
02.12.2010

Mikrofinans under lupen
Selvhjelpsgrupper i slummen
NRK-programmet "Brennpunkt" rettet skarp kritikk mot nobelprisvinner Yunus og hans Grameen Bank i tirsdagens program. I India er manglende rentetak en årsak til at systemet ikke virker etter hensikten.
01.12.2010

FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner.
Menn kan!
Desmond LesejaneOne Man Can. Hver enkelt mann kan utgjøre en viktig forskjell. Dette er budskapet mannsaktivistene i Sonke Gender Justice i Sør-Afrika går ut til menn med.
25.11.2010

Ny deltakerrekord
1600 barnehager er med!
Vi har i dag passert 1600 påmeldinger til FORUTs barneaksjon "Indrani og Drømmeskolen". Mer enn 80 000 barn vil i høst delta i aksjonen og lære om hvordan barn lever i slummen i India.
10.11.2010

Vellykket konferanse om mannsroller
Sterke menn frykter ikke likestilling
Dette var ett av budskapene som kom fram på konferansen ”Hva skal vi gjøre med mannfolka?” i slutten av oktober. Konferansen var den første av sitt slag i Norge og formidlet erfaringer med å engasjere menn i utviklingsland for et norsk publikum.
10.11.2010

Indisk partner besøker Gjøvik
Chapati eller lompe?
P. LakshapathyP. Lakshapathy fra APSA, Bangalore, var på gjenvisitt hos lefse- og lompebaker Ragnar Enger denne uken. For et par år siden var Enger i Bangalore og fikk testet chapatideigen før steking.
02.11.2010
Se også Hjem, 2010

Konferanse i Oslo, 26.-27. oktober:
Hva skal vi gjøre med mannfolka?
Første dag av mannskonferansen er over. 150 deltakere på Sentrum Scene fikk høre rapporter om hvordan det arbeides med mobilisering av mannfolk i India, USA, Sør-Afrika og Brasil. Statsrådene Storberget og Lysbakken rapporterte om norsk innsats mot kjønnsbasert vold
Se også Hjem, 2010

Dokumenterer brudd på barnekonvensjonen
Barnas krisetelefon mottar og registrerer nødrop fra og om barn i krise.CWIN (Child Workers in Nepal) har et eget dokumentasjonssenter i Katmandu og har fått i oppdrag å rapportere brudd på barnerettighetene i Nepal til FN. Hvert halvår mottar også FORUT en oversikt over registrerte tilfeller som gjelder barns helse og beskyttelsesbehov.
13.10.2010

FORUTs stedlige representant må forlate Sri Lanka
Arne BangstadFORUTs stedlige representant i Sri Lanka, Arne Bangstad, har ikke fått fornyet sin arbeids- og oppholdstillatelse. I et brev fra srilankiske myndigheter datert 4. oktober ble han beordret til å forlate landet senest 13. oktober.
12.10.2010
Se også Hjem, Sri Lanka, 2010

Til deltakere i FORUTs barneaksjon:
Feil i DVD-film

Det har oppstått en teknisk feil ved kopieringen av årets filmer til FORUTs barneaksjon ”Indrani og Drømmeskolen”. Feilen viser seg som flimring på skjermen. Vi beklager sterkt det inntrufne, og fra 8. oktober sender vi ut ny DVD til alle deltakere i barneaksjonen. Eventuelle spørsmål kan sendes til elisabeth@forut.no.

06.10.2010
Se også Hjem, 2010

Subsidierer matkorn til spritproduksjon
Den indiske delstaten Maharashtra har gjennom en lov fra 2007 åpnet for statssubsidier til produksjon av alkohol fra matkorn. I løpet av de siste to årene er 34 nye spritfabrikker etablert – flere av dem eid av nære slektninger til framstående politikere.
11.10.2010

Fargerik, festlig friluftskonsert
Da Maj Britt Andersen entret scenen på St. Hanshaugen, sluttet det å regne og solen skinte glimtvis over 2000 små og store som koste seg på Indrani-konsert.
25.08.2010

23. august 2010:
FORUTs barneaksjon og Maj Britt Andersen lanserer "Indranis sang"
Den store dagen er kommet: Barneaksjonens nye CD lanseres i dag på FORUTs nettbutikk!
23.08.2010

24. august - St. Hanshaugen, Oslo
Gratis barnekonsert!
Maj Britt Andersen og FORUTs barneaksjon inviterer til stor barnekonsert i parken på St. Hanshaugen i Oslo tirsdag 24. august klokken 12.00.
17.08.2010

Du må være den forandring du ønsker å finne i verden
Ordene er Mahatma Gandhis, indisk politiker og åndelig leder (1869 - 1948). Gandhi settes fortsatt høyt av indere som ønsker sosiale endringer i samfunnet.
17.08.2010

Flyktning i eget land
VinathaVinatha på 13 år er en av 300 000 som nylig har sluppet ut fra flyktningeleirene nord i Sri Lanka. Hun møter mange utfordringer også utenfor gjerdene...
11.08.2010

Sykler til skolebarn
En ny sykkel er drømmen for mangt et barn. Ekstra stort er det for barn i familier som mangler det meste.
22.07.2010
Se også Hjem, Sri Lanka, 2010

Sri Lanka
FORUT tilbake i Vanni
FORUT vil de nærmeste månedene delta i gjenoppbyggingen av Vanni-regionen etter at Utenriksdepartementet har bevilget åtte millioner i nødhjelp og myndighetene på Sri Lanka har gitt tillatelse til at arbeidet kan iverksettes.
20.07.2010
Se også Hjem, Sri Lanka, 2010

Storartet gave til FORUT
Foto: Oppland Arbeiderblad

For fjerde år på rad donerer revygruppen "Urbane Totninger" overskuddet fra hele siste forestilling til FORUTs arbeid i Sierra Leone. I år ble utbyttet kr 140 000 kroner - et formidabelt tilskudd!

Foto: Oppland Arbeiderblad
19.07.2010

Afrikanske totninger
Sierra Leone er et fattig land i Afrika. Et land nederst på alle statistikker. Et land ødelagt av krig og elendighet. Dette er bildet som mange har av Sierra Leone. Men etter å ha vært der vil jeg heller legge vekt på at Sierra Leone er et vakkert land.
19.07.2010

dot


Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD