FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Kampanjer > Kampanjenyheter >  Neste stopp Nepal

Neste stopp Nepal

Denne høsten og vinteren blir titusenvis av norske barn bedre kjent med ungjenta Vasana fra Sri Lanka gjennom FORUTs barneaksjon, og neste år inviterer vi norske barn med til Nepal. I september startet arbeidet med å lage barneaksjonen fra fjellandet Nepal, og det hele begynner med jakten på barn og spennende historier.
10.09.2007
Ingvar Midthun
Det er tidlig en lørdag morgen, og etter en 11 timers flytur fra Norge bryter vi gjennom skylaget og ser Nepals hovedstad under oss. Hadde ikke skyene vært der, ville vi sett Himalayamassivet reise seg mot himmelen med sine ufattelige 8850 meter over havet.
I stedet ser vi ned på en travel og lettere kaotisk storby med 1,4 millioner innbyggere.
 
Fjellandet Nepal blir neste aksjonsland
Fjellandet Nepal blir neste aksjonsland
Nepal er i gang med en politisk prosess som forhåpentligvis skal føre til frie og demokratiske valg 22. november, etter at valget i mars ble utsatt. Fredsprosessen i landet er inne i en krevende fase, hvor politiske og etniske interessegrupper kjemper om oppmerksomheten.
I slutten av august var det tre bombeeksplosjoner i hovedstaden, og det er frykt for at dette kan bidra til å forstyrre valgforberedelsene.
 
- Det er klart vi er bekymret, og vi ser en økende spenning, sier Sumnima Thuladari organisasjonen Child Workers in Nepal Concerned Centre, CWIN. Hun er likevel mer opptatt av å formidle alt det gode som skjer i CWINs prosjekter for hundrevis av barn som hvert år er med i ulike aktiviteter og hjelpeprogrammer i Nepal. I mer enn 10 år har FORUT samarbeidet med CWIN, og det er sammen med denne organisasjonen FORUT nå utformer den nye barneaksjonen.
 
Vi har bare så vidt startet arbeidet, og når jeg sitter på hotellrommet etter den første dagen i Katmandu, ligger det mange uker foran oss med planlegging, intervjuer og filming. Vi skal være her en uke, og på denne tida skal vi møte flere barn og voksne, og vi skal finne fram til landsbyer, temaer og steder som skal være rammen for FORUTs barneaksjon i 2008 og 2009. I november kommer vi tilbake for å filme, og så skal Geirr Lystrup komme ned for å lage barnemusikk sammen med barn og voksne her i Nepal.

Gjennom CWINs prosjekter har FORUT blitt godt kjent med innsatsen overfor barn og unge som sliter med ulike problemer, og som får viktig hjelp til å komme tilbake til et liv med læring og framtidshåp. FORUT har gjennom sine barneaksjoner hatt fokus på barn i andre land i 18 år. Når vi nå er klare for Nepal, skal vi være ærlige og konkrete på de utfordringene dette fattige landet står overfor, men vi skal også formidle livsmot, optimisme, livsglede og en positiv barnekultur.
 
Resultatet av det vi er i gang med her i Nepal ser du når vi inviterer norske barnehager og barneskoler til å være med til Nepal høsten 2008. Det blir garantert en fargerik og musikalsk reise inn i storbyen og opp i fjellandsbyene sammen med barna i Nepal!
 
 
Har du tips og innspill til oss i forbindelse med dette arbeidet,
så ta gjerne kontakt med oss i et brev eller på epost: forut@forut.no
 
 
 
 
Nepal-fakta:
 • Fredsprosessen er i gang i Nepal etter flere år med opprør mot kongemakten, anført av maoistgeriljaen. (Det er aktivt til vurdering om Nepal skal forbli kongedømme)
 • Hovedstad: Katmandu, 1,4 millioner innbyggere, 26 millioner innbyggere totalt.
 • Flateinnhold: 147 181 kvadratkilometer, som er litt under det halve av Norge.
 • Forventet levealder: 62 år.
 • Om lag 37 % av befolkningen lever under fattigdomsgrensen, det vil si at de har under én dollar å leve for om dagen.
 • 35 % av kvinnene kan lese og skrive, tilsvarende for menn er 63 %.
 
 
 
Child Workers in Nepal Concerned Centre, CWIN:
 • Organisasjonen samarbeider med FORUT om to prosjekter med fokus på trygghet og rettigheter for barn. Gjennom CWIN får gatebarn, barn fra slummen, barnearbeidere og seksuelt misbrukte barn mulighet til å ta yrkesutdanning slik at de kan klare seg selv og skaffe seg en jobb de kan leve av.
 • Parallelt med det sosiale og praktiske arbeidet jobber CWIN med politisk påvirkning overfor myndighetene, og det har ført til et økende fokus på barns livssituasjon de siste årene.
 • CWIN Balika Home er et krisesenter for jenter i nød, der de får et midlertidig opphold, juridisk bistand og hjelp til gjenoppretting av kontakt med familiene sine.
 • CWIN Balika Home driver også informasjons- og holdningskampanjer og kartlegger situasjonen til risikoutsatte jenter i slummen i Katmandu-området.
 • I 2006 har om lag 135 nye jenter bodd ved senteret. 72 jenter har fått krisehjelp og assistanse til å bli gjenforent med sine familier, mens 30 jenter får hjelp til å stå på egne bein gjennom andre CWIN-tiltak.
 • 434 jenter fikk i 2006 hjelp og støtte til å gå på skole.
 
CWIN har også et yrkesopplæringssenter der 171 barn og unge fikk praktisk utdanning innenfor en rekke ulike fag.
 
CWIN og FORUT samarbeider også om et prosjekt som setter søkelys på alkohol og narkotika som utviklingshinder.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD