FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2008 >  Liten skole - store prosjekter

Liten skole - store prosjekter

Åsane Folkehøgskole er en liten skole på 70 elever. Til tross for dette beskjedne antallet betraktes skolen som en kraftbase innenfor sine virkefelt i lokalsamfunnet.
04.12.2008
Tekst og foto: Ketil Hofslett

Et bedre liv

Et av disse virkefeltene er skolens arbeid når det gjelder internasjonalt solidaritetsarbeid. I samsvar med IOGTs ideologi, som fremmer brorskap og fred, har elevene ved folkehøgskolen de siste 20 årene drevet sine frivillige humanitære hjelpeprosjekt. Skolen har, ved økonomisk, materiell og medisinsk støtte, hjulpet 150 psykisk utviklingshemmede barn i bulgarsk Makedonia til et bedre liv. I Guyana i Sør-Amerika har skolen samarbeidet med Verdens helseorganisasjon om vitale forsyninger til og deltagelse i bistandsprosjektet ”Hopeful Steps”. I Botswana har folkehøgskolen bygget deler av et rehabiliteringssenter for funksjonshemmede i landsbyen Mochudi. På Sri Lanka er skolen samarbeidspartner med FORUT. I felleskap bygger vi undersvisnings- og ungdomssenteret i Negombo.
 
Dette senteret vil også gi opplæring til kvinner som ennå ikke har lært å lese og skrive. Elevene ved solidaritetslinjen på Åsane Folkehøgskole deltar årlig i dugnads- og feltarbeid og jobber skulder ved skulder med den lokale befolkningen.
 
Elev Kristin Steffensen gir alt for den gode saken.
Utrettelig pågangsmot
Dette er svære oppgaver for den lille folkehøgskolen i utkantprovinsen Hylkje, men dette faktum skremmer ikke skolens elever. Med en tro som flytter fjell og et pågangsmot som knekker all motstand, gyver de på – år etter år.
 
Nå er de på ’an igjen. Klassen for Internasjonalt Solidaritetsarbeid (ISA) leder an og organiserer resten av skolens elever til innsamlingsaksjon, i Bergens smitt og smau. Det skjer lørdag 6. desember. Da vil også du få anledning til støtte et jordnært bistandsprosjekt som er befriende fjernet fra alle byråkratiske hindringer, og hvor pengene følger de opprinnelige intensjoner mot realisering av elevenes drømmer om et bedre liv for andre.
 
 
 
 
 
Fra Botswana til Sri Lanka via Australia
- Å få jobbe med denne klassen og på denne skolen er noe av det beste som har skjedd med meg i mitt voksne liv.
 
Siri Sandberg er tilbake som ny inspirator ved Åsane Folkehøgskole
Siri Sandberg er tilbake som ny inspirator ved Åsane Folkehøgskole
Siri Sandberg har i flere år drømt om å få bli lærer ved Åsane Folkehøgskoles U-landslinje. I 2001 var hun selv elev på linjen og opplevde et usedvanlig meningsfylt år. Den gangen bygget skolen et hjem for psykisk utviklingshemmede barn i landsbyen Mochudi. Hun hadde feltarbeidet sitt her og levde som ”datter” i sin afrikanske familie.
 
- Etter at jeg forlot Åsane Folkehøgskole som elev følte jeg at jeg måtte utdanne meg innenfor det feltet jeg hadde fått en smakebit av. Derfor reiste jeg til ”La Trobe University” i Australia. Der studerte jeg og tok mine eksamener i internasjonalt arbeid og utviklingsstudier. Under oppholdet i Australia reiste jeg en del i Thailand, Indonesia, Singapore og Malaysia, og i en periode var jeg ansvarlig for ANSAs Thailandsprosjekt.
Under oppholdet i Australia ble jeg spesielt opptatt av den aboriginske befolkningen som lever i et rikt industriland under de samme forhold som om de skulle bo i den tredje verden.
Samlet har disse erfaringene kvalifisert meg til drømmejobben. Nå er jeg kollega med min gamle lærer, som styrket interessene mine og bidro til dette yrkesvalget.
Jeg ble ekstra glad da jeg på tirsdag leste i Bergens Tidende at den økonomiske verdenskrisen ikke ser ut til å rokke ved folks omtanke for andre og at givergleden er det siste vi gir opp. Dette lover bra for innsamlingsaksjonen vår på lørdag, sier Siri Sandberg ivrig og smilende.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD