FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Kampanjer > FORUTs barneaksjon Indrani > Fra barnehager og skoler >  Kreativt på Mortensnes SFO

Kreativt på Mortensnes SFO

Vi er en skole i Tromsø som i mange år har hatt elever og ansatte fra ulike kulturer. Rajani heter en av våre ansatte. Hun er fra Nepal, et land vi gjerne ville vite mer om. Slik startet vårt arbeid med prosjektet i januar, der vi til slutt samlet inn penger til inntekt for gatebarna i Nepal i juni.
24.07.2009

Fra før har vi blant annet sett nærmere på Brasil. Vi tok utgangspunkt i hva vi da hadde gjort for å få et bredt bilde av landet.

Rajani var sentral i planleggingen. Hun hadde mange ideer, og kunne bidra med både filmer om kultur, natur, religion osv og hjelpe til med å skaffe ulike ting til ei utstilling for å vise landet fra mange sider. Hun hadde også oppskrifter på ulike matretter som lot seg lage i stand på vår sfo med 100 barn.
En del av salgsdisken
En del av salgsdisken
Utstillingen ble et trekkplaster, som vi ikke hadde forutsett. Bilder på veggen og et bord med alt fra smykker og sko til statuer og lamper i håndlaget papir. Foreldrene og sfo barna var ikke de eneste som fattet interesse for dette blikkfanget. Etter hvert kastet Rajani seg ut i en omvisning med fortellerstund til mange av lærerne og klassene på skolen.
En gang i uken i 3 uker serverte vi mat fra Nepal, da fikk vi både lukte og smake på det nepalske kjøkken. Vi lærte at maten i Nepal er nokså forskjellig fra vår tradisjonelle kost, og med litt moderasjon i krydderiene var dette aldeles herlig mat. En og annen ble vel inspirert til å utvide menyen sin på hjemmebane. Blant annet lærte vi at ingefær brukes mye som krydder i middager i Nepal, mens her i Norge har vi ingefær mest i julekaker.
VI STARTER PRODUKSJON AV KUNST
Av en barnehage fikk vi låne filmer om en gutt som heter Omis. Den gripende historien hans og filmene som konkret viste at det nytter å hjelpe, fikk oss engasjert. Vi skulle ha foreldremiddag på sfo i juni, og dette var en gylden anledning til at også vi kunne bidra til en bedre hverdag for Omis og vennene hans.
Utstillingsveggen
Utstillingsveggen
Blant bildene på veggen var flere fotoer av masker som blir brukt på spesielle høytidsdager i Nepal. Siden vi også i år skulle ha karneval, laget vi maler av nepalske masker som barna malte og dekorerte.
Vi hengte opp bilder av Himalaya slik at barna fikk inspirasjon når de skulle gjenskape fjellene, både i vannfarge og fettstiftbilder. Bildene ble rammet inn og hengt opp til en stor utstilling
Vi kjøpte inn mye perler, og produserte smykker og armebånd og laget masker i gips, dekorert med perler og paljetter.
På den store dagen var lokalet stapp fullt. Vi serverte gryterett med salat og brød. Besøkende kunne selv bestemme prisen på kunsten de ville kjøpe og pengene rullet inn.
OPPSUMMERING
Vi har den store glede å meddele FORUT, at vår kunstutstilling og middagssalg innbrakte 7561,10 kroner, som vi setter inn på konto 78740661247
Flere varer
Flere varer
Vi sier oss fornøyd med resultatet, både vår økte kunnskap om Nepal og vårt innsamlede bidrag til Forut. I vårt prosjekt ble veien til mens vi gikk. Vi tok i bruk det vi hadde av ressurser og flettet arbeidet inn i det vi ellers hadde av gjøremål i hverdagen. Slik var dette et spennende arbeid, samtidig som det ble lett å gjennomføre.
Å få innsikt i andre kulturer setter farge på hverdagen, øker vår kunnskap om livet generelt og gjør oss til gode medmennesker med empati og inkluderende holdninger.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD