FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > Sierra Leone >  Jubel for den nye skolen

Jubel for den nye skolen

Onsdag 10. mars 2010 var det endelig klart for offisiell åpning og overlevering av nok en FORUT-skole i Sierra Leone. Skolen i landsbyen Moronka er begynnelsen på en omfattende FORUT-innsats i et nytt prosjektområde.
22.03.2010
Ingvar Midthun

Nyskolen i Maronka med åpningsfest i skolegården
Nyskolen i Maronka med åpningsfest i skolegården
Maronka ligger noen kilometer nordøst for byen Port Loko i Sierra Leone, og også dette området var utsatt for store ødeleggelser under borgerkrigen som ble avsluttet for snaut ti år siden. Landsbyskolen fikk satt opp et provisorisk undervisningslokale i 2003, men nå er endelig en ny og flott skole på plass. 

- Velkommen til en fantastisk dag for oss alle, sa leder for FORUT Sierra Leone i sin hilsningstale ved den høytidelige åpningen. Lucinda Amara har vært med på byggingen av over 20 FORUT-skoler de siste fem årene, og sammen med resten av staben er de nå i gang med planlegging av 12 nye landsbyskoler i et nytt prosjektområde. – Kjære barn i Maronka. Jeg vil si til dere at utdanning er lyset. Med utdanning kan dere få til hva som helst nesten hvor som helst, avsluttet Lucinda før hun var med på den høytidelige snorklippingen på skoletrappa.
 

Fokus på jenter

Trine Sveinhaug klipper snoren sammen med Lucinda Amara
Trine Sveinhaug klipper snoren sammen med Lucinda Amara
Statistikken viser at langt flere gutter enn jenter i Sierra Leone fullfører grunnskolen, og derfor har landsbyledelsen i Maronka satt i gang en ekstra innsats for at jenter skal begynne på skolen. Med landsbymøter og rollespill blir det lagt vekt på at alle har rett til skolegang, og det er etablert egne jentegrupper der temaet er likestilling og kvinners betydning og rettigheter.
 
Rektor på skolen i Maronka er Fatmata Bangura. Hun jubler sammen med sine 150 elever over at en ny skolebygning nå er tatt i bruk. – Jeg har vært her siden 2003, og etter et par uker i nyskolen ser jeg at undervisningen blir bedre, sier hun.
– Dessuten øker elevtallet, og jeg tror vi når 200 elever innen sommeren, sier Fatmata med et smil.
 
Isafu Dumbya er 14 år og elev på skolen. Hun bor i en storfamilie med over tjue familiemedlemmer, og flere av dem er elever på samme skole. – Jeg er så stolt over denne nye skolen, sier Isafu. Familien hennes er bønder, og mammaen selger grønnsaker på torget i Port Loko. – Vi har det bra, men jeg vil arbeide hardt for at vi skal få det enda bedre, sier 14-åringen. Hun vet at større inntekter til familien vil gjøre livet bedre og har derfor bestemt seg for å bli lærer.
 
Lederen for FORUT Sierra Leone i midten sammen med rektor Fatmata Bangura og elev Isafu Dumbya. De to norske lærerne Helen Schjønhaug fra Huseby skole i Oslo og Per Frode Andreassen fra Vardal skole i Gjøvik var med på prosjektbesøket og skoleåpning
Lederen for FORUT Sierra Leone i midten sammen med rektor Fatmata Bangura og elev Isafu Dumbya. De to norske lærerne Helen Schjønhaug fra Huseby skole i Oslo og Per Frode Andreassen fra Vardal skole i Gjøvik var med på prosjektbesøket og skoleåpning
- Det tror jeg hun kan bli, legger rektor til. – Isafu er en flittig elev, og dersom hun kommer seg til en videregående skole når hun er ferdig hos oss, så kan hun klare en lærerutdanning uten altfor store problemer.
 
Mens trommene og dansen starter på skoleplassen er det likevel grunn til litt ettertanke rundt Isafus framtidsplaner. Sierra Leone sliter nemlig med en omfattende mangel på videregående skoler, og bare noen få tusen unge får plass på en høyere utdanning, blant annet fordi så mye av skolebygningene og samfunnsøkonomien ligger i ruiner etter krigen.
 
Men først og fremst: I dag er det 10. mars og fest i Maronka! Fest for nok en FORUT-skole som forhåpentligvis er starten på et langt utdanningsløp for både jenter og gutter i landsbyen!

 
(Under samme prosjektbesøk var FORUT Norge også med på åpningen av en landsbyskole i Mokebbie med litt over 200 elever. Byggingen av flere skoler starter i løpet av våren og sommeren.)
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD