FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2008
Partnere i verdensklasse
- Det er mange inntrykk vi sitter igjen med etter å ha samlet FORUTs partnere til et ukelangt program i Malawi. Stolthet over våre partnerorganisasjoner er kanskje det aller sterkeste inntrykket. CWIN, APSA og CWC i Nepal og India er rett og slett barnerettighetsorganisasjoner i verdensklasse.
09.01.2009

Nødhjelp til flomofre
Bil med nødhjelpssendingKraftig regnvær har ført til storflom i de nordre delene av Sri Lanka. På Jaffna-halvøya har flere hjelpeorganisasjoner, deriblant FORUT, sørget for nødvendig nødhjelp til flomofrene.
05.12.2008
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Liten skole - store prosjekter
Elever med innsamlingsbøsserÅsane Folkehøgskole er en liten skole på 70 elever. Til tross for dette beskjedne antallet betraktes skolen som en kraftbase innenfor sine virkefelt i lokalsamfunnet.
04.12.2008
Se også Hjem, Nyheter

FORUT fortsetter i Sri Lanka
The Sunday Times i Sri Lanka har feilaktig påstått at FORUT er en av tre internasjonale organisasjoner som har fått beskjed om å forlate landet.
02.12.2008
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

FORUT driver effektiv bistand -
FORUT i felten på Sri Lankasier Norad i en pressemelding i dag. Meldingen kom etter en gjennomgang (på oppdrag fra Norad) av FORUTs bruk av norske bistandskroner.
19.11.2008
Se også Hjem, Nyheter

En enestående revolusjon
Representanter i barnas kommunestyre, IndiaBarnas kommunestyre er blitt en etablert institusjon i delstaten Karnataka i India med rett til å fremme saker for det ordinære kommunestyret. Utgangspunktet er at barns deltakelse må ses på som en ressurs og ikke en hindring for samfunnsutviklingen.
17.11.2008
Se også Hjem, Nyheter, India

Mitt eget eventyr
Takk til alle som har sendt inn tegninger og eventyrfortellinger i konkurransen ”Mitt eget eventyr”! Vinnerne er nå klare.
15.10.2008
Se også Hjem, Nyheter, Kampanjer

Ny deltakerrekord
BarneaksjonslogoFORUTs barneaksjon har ennå en gang satt deltakerrekord. Det første året var det 1561 påmeldte barnehager til "Omis får nye venner". Suksessen skyldes et godt, gjennomarbeidet opplegg og et fruktbart samarbeid med Geirr Lystrup.
08.10.2008
Se også Hjem, Nyheter

Fra flyktningleir til hus
Kvinne og barn foran nytt husMer enn 70 familier som er flyktninger i eget land fikk i september flytte inn i egne hus etter å ha bodd tolv år i flyktningleirer. Noen av familiene hadde flyttet fra leir til leir.
03.10.2008
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Flom avbrøt skolegangen
Voldsomt regnvær i mai førte til at mange landsbyer ble nærmest skylt vekk sør i Sri Lanka. Mange familier sto igjen med livet i behold, men mistet alt annet. Med assistanse fra FORUT har skolebarna nå begynt på skolen igjen.
02.10.2008
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Skolenes solidaritetsløp
Fellesstart på Frydenlund skoleDenne høsten er nærmere 30 skoler med 4500 elever med i den nye aksjonen SKOLELØP FOR AFRIKA! i regi av FORUT og Namibiaforeningen. - Vi er veldig glade for den gode responsen vi har fått på vår nye skoleaksjon, sier kampanje- og markedssjef Ingvar Midthun i FORUT.
01.10.2008

En splittet nasjon
”A house divided against itself cannot stand”, sa Abraham Lincoln i sin berømte tale fra 1853 om kampen om slaveriet i USA. Betydningen er omtrent: en splittet nasjon vil ikke overleve.
24.09.2008
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Lederskifte i FORUT Sri Lanka
Ranveig Tveitnes er snart reiseklar og vil overta stillingen som stedlig representant for FORUT i Sri Lanka i midten av oktober, der hun avløser Terje Heggernes.
10.09.2008
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Reisepass for humanitære organisasjoner i Vanni, Sri Lanka
I går, den 9. september, ble internasjonale organisasjoner bedt om å forlate Vanni-området nord i Sri Lanka. Oppfordringen kom fra det srilankiske forsvarsdepartementet og skyldes økt intensitet i kamphandlingene mellom regjeringsstyrkene og den tamilske geriljaen, LTTE.
10.09.2008
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Barn + Geirr = sant
Nærkontakt gir god kontaktDe rautet som kuer, brummet som biler og hilste på nepalsk vis med håndflatene mot hverandre: Namasté! Kontakten mellom Geirr Lystrup og skole- og barnehagebarn i Oslo var til stede fra første stund.
02.09.2008

Lokalt og internasjonalt
Paul Håvard Østby og Gustav NilsenEtter en vellykket sommersesong med show i telt på Kapp, Østre Toten, har Urbane Totninger donert inntektene fra siste forestilling til FORUT - for andre år på rad. Gaven er et uttrykk for showgjengens sosiale engasjement.
28.08.2008

Nytt plateslepp
"Sangen om Omis" er klar
Geirr Lystrup i Kårtorp barnehageTirsdag 26. august fikk omlag 40 glade barnehagebarn i Furnes et tidlig møte med musikken i FORUTs nye barneaksjon om Omis og vennene hans i Nepal.
03.08.2008
Se også Nyheter

IOGT-juniorer løp inn 10.000 kroner til Sierra Leone

Over 460 kilometer ble tilbakelagt da Juniorløp for Afrika ble gjennomført på sommerleiren i IOGTs Juniorforbund. Dette gir nye tusenlapper som FORUT kan bruke til beste for barn i Sierra Leone. Nå blir de lokale junioravdelingene invitert til å gjennomføre tilsvarende løp.

01.08.2008
Se også Hjem, Nyheter

25 år med blodig konflikt Sri Lanka
Matutdeling i barnehagenDen 23. juli 1983 brøt det løs voldsomme opptøyer i Sri Lanka da mobben gikk løs på tamiler og deres eiendommer som en hatreaksjon på at 13 srilankiske soldater var blitt drept i Jaffna. Opptøyene utløste konflikten som fortsatt rir øya som en mare.
23.07.2008
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Eventyret fortsetter
FORUT-konsert i Hunderfossen
Lørdag 26. juli kl. 13.00 blir det stor familiekonsert med Geirr Lystrup i Hunderfossen Familiepark.
21.07.2008
Se også Hjem, Nyheter

Sommerbasar på hytta
For noen dager siden fikk FORUT litt over 500 kroner fra disse tre sommerjentene i Sørskogbygda utenfor Elverum.
21.07.2008
Se også Hjem, Nyheter

Det du kan og vil
Et år på folkehøgskole?
Du lærer mye av å lese. Du lærer enda mer ved å oppleve og erfare. På folkehøgskole er det ikke pensum, bøker og forelesninger som står i sentrum. Her legges det til rette for at du gjennom aktiv læring får utfordre og utvikle det du kan og oppleve og lære det du vil.
16.07.2008

Gammel lærdom på nytt i Malawi
Menn drikker - kvinner lider
Lokalt øl i Malawi- Når han blir full, blir han helt gal. Han skriker til meg, han slår meg og spiser opp all maten jeg lager til familien. Slik vil jeg ikke ha det.
09.07.2008

Demokrati er deltakelse
- Demokrati er deltakelse i samfunnsliv og mulighet for å bli hørt når politiske vedtak skal fattes. Vi er opptatt av at også barn skal bli hørt og lyttet til, fordi barns behov og utfordringer er viktige å imøtekomme.
08.07.2008

Dødelige kjønnsroller - alkohol, seksualitet og HIV/AIDS
Eva BraatenI disse dager lanseres to SINTEF-rapporter laget på oppdrag fra FORUT om bruk av rusmidler og konsekvensene av dette i Malawi. Rapportene skal danne noe av grunnlaget for arbeidet FORUT nå skal sette i gang med – sammen med lokale organisasjoner – i Malawi.
07.07.2008

Ubehjelpelige UDI
Prognosen over antall asylsøkere som kommer til landet er justert opp fra ca 6000 ankomster til om lag det dobbelte for 2008. Dette har skapt krise fordi mottakskapasiteten ikke er tilpasset det nye ankomstvolumet. Regjeringen og UDI oppretter teltleirer for å møte den økte tilstrømmingen av asylsøkere.
17.06.2008
Se også Hjem, Nyheter

Internasjonal uke i Tromsø
Temamøte om Malawi
Utbredelsen av hiv/aids i Malawi er, som i mange andre land, nært knyttet til kjønnsroller, men også til alkoholbruk, viser stadig mer internasjonal forskning. FORUT arrangerer temamøte i Tromsø 9. juni.
04.06.2008
Se også Hjem, Nyheter

Alkoholindustrien på krigsstien i det sørlige Afrika
Carlsberg-skiltAlkoholindustrien forsøker å få kontroll over alkoholpolitikken i det sørlige Afrika. Målet er å unngå tiltak fra myndighetene som vil begrense friheten til de multinasjonale øl- og sprit-selskapene. Verdens fattige skal betale for problemer med hjemmemarkedene i vestlige land.
04.06.2008

Gjennombrudd i Verdens helseorganisasjon
Alcohol discussion in committee A of WHA61 2008Det må utarbeides en global strategi for å redusere alkoholskader. Dette vedtok Verdens helseforsamling, årsmøtet til WHO, i slutten av mai. Det var gruppen av afrikanske medlemsland som fremmet resolusjonsforslaget som også var anbefalt fra WHOs styre.
27.05.2008

FORUT i parken
TegnekonkurranseI sommer møter du FORUT i Hunderfossen Familiepark med egen butikk, egen barnekonkurranse og egen konsert. Målet med samarbeidet er å få fram gode historier om hvordan vi i Norge kan hjelpe barn i andre land.
22.05.2008

FORUT etablerer seg i Nepal
Etter mange års utmerket samarbeid med CWIN (Child Workers in Nepal) har FORUT nå etablert seg som egen organisasjon i Nepal. Det gjøres fordi virksomheten utvides, men CWIN vil fortsatt være en viktig samarbeidspartner.
08.05.2008
Se også Hjem, Nyheter, Nepal

Hjemløs i storbyen
- Jeg er glad for at ingen her kan se hvor godt jeg har det hjemme i Norge. Det gir meg en rar og uforklarlig følelse å være her blant alle disse menneskene som nesten ikke har noe å leve av, men som har så mye vennlighet å gi, sier Ragnhild Drøyvold.
05.05.2008
Se også Hjem, Nyheter, India

FORUT i Hunderfossen Familiepark
FORUT har inngått et samarbeid med Hunderfossen Familiepark ved Lillehammer. Samarbeidet innebærer at parken skal profilere FORUTs humanitære innsats for barn og voksne, samtidig som familieparken åpner et eget FORUT-utsalg.
18.04.2008

FORUT Sierra Leone - 2007
Sierra Leone lå i 2007 som nr 177 og sist på FNs liste over levekårene i verdens land. Oppbyggingsarbeidet i landet har naturlig nok dreid seg om infrastruktur innen skolesektoren og på gjenoppbygging av strukturene i lokalsamfunnet.
16.04.2008
Se også Hjem, Nyheter

FORUT i Nepal - 2007
FORUT utvidet sitt engasjement i Nepal i 2007. Året som helthet var ellers preget av samarbeidet med CWIN og innsatsen for og blant barn. Barn som var rammet av internkonflikten i landet ble spesielt tatt hånd om.
16.04.2008
Se også Hjem, Nyheter

Spennende valg i Nepal
Torsdag 10. april blir det valg til ny nasjonalforsamling i Nepal. Valget er en viktig del av fredsprosessen, som startet da maoistene ga opp sin væpnede kamp.
07.04.2008
Se også Hjem, Nyheter, Nepal

Mer mat til sultne barn
FORUT fornyer nødhjelpsinnsatsen i de nordlige delene av Sri Lanka. 17 000 barn i førskolealder får dekket sine ernæringsbehov.
07.04.2008
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Solidaritet i praksis
SnorklippingStemningen stod i taket da 14 elever fra Åsane Folkehøgskole, Bergen, offisielt åpnet et ungdomssenter i Negombo på Sri Lanka lørdag. Endelig kunne elevene se resultatet av mange timer med innsamlingsbøsser de tre siste årene.
01.04.2008
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Med rett til å leke
Terje Heggernes tenner lampenNå kan barn og unge i Ambalantota sør på Sri Lanka boltre seg på det store aktivitets-området som FORUT har satt i stand.
31.03.2008
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Partner i vekst
Community Service Forum (CSF) er en paraplyorganisasjon for 37 lokale velforeninger i Angunakolapalassa sør på Sri Lanka. CSF har to viktige hovedarbeidsområder, sosial utvikling og hjelp til å skaffe medlemmene et levebrød.
27.03.2008
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Åpen dag på skolen
Far og sønner studerer veggavisenI slutten av februar arrangerte Slettaelva skole i Tromsø åpen dag, og FORUTs styreleder, Eva Braaten, var en av gjestene.
25.03.2008

En ny sjanse
I jungelen, noen kilometer sør for grensa mot Vanni i Sri Lanka, har 23 familier fått et nytt hjem. Uroligheter har drevet dem bort fra deres tidligere bosteder.
14.03.2008
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Barnas stemme teller
BarnerepresentantDelstaten Karnataka i India har pålagt alle lokale myndigheter å sørge for en ordning der barn kan uttale seg direkte til et spesielt "barnekommunestyre", som igjen rapporterer videre til voksne organer og helt opp til delstatsnivå.
05.03.2008
Se også Hjem, Nyheter, India

Barnerettigheter styrkes på Sri Lanka
Barn i Sri LankaTil tross for uroen på Sri Lanka, arbeides det ufortrødent med å bistå svake grupper. I dag sendes søknaden på mer enn 4,2 millioner kroner til EU-kommisjonen i Brûssel til et bredt anlagt program for å styrke barns stilling og rettigheter på Sri Lanka.
14.02.2008

Urolighetene på Sri Lanka skaper vansker
Sikkerhet er et svært viktig arbeidsområde for FORUT Sri Lanka. Opptrapping av konflikten har ført til en forverring av arbeidssituasjonen i flere av FORUTs prosjektområder.
11.02.2008

FORUT på Norges Varemesse
FORUT og Bliss på Helse 2008Helgen 8.-10. januar var FORUT til stede på fagmessen "HELSE 2008" på Norges Varemesse, sammen med vår nye prosjektpartner BLISS Ayurveda. - En interessant opplevelse med mange inntrykk og mange nye kontakter, sier markedssjef Ingvar Midthun.
11.02.2008

Ny innsikt kan forsterke AIDS-forebygging
Det finnes en rekke forbindelser mellom alkoholbruk og hiv/aids-epidemien. Tilfanget av vitenskaplig dokumentasjon på dette er raskt økende, viser en ny rapport fra FORUT. Denne nye innsikten åpner også for nye måter å forebygge epidemien på.
08.02.2008

Indisk naturmedisin bistår FORUT
Bliss-logoDet norskeide naturmedisinselskapet Bliss Ayurveda har inngått prosjektpartnerskap med bistandsorganisasjonen FORUT. Partnerskapet innebærer at Bliss Ayurveda støtter FORUTs arbeid blant gatebarn i Bangalore i India.
07.02.2008

Uavhengighetsfeiring med bombeangrep
Sri Lanka feirer i dag 60-årsdagen for uavhengigheten fra Storbritannia. Høydepunktet er en militærparade, og hele Colombo er under streng bevoktning av både politistyrker og militære styrker. Selvmordsangrep, nå også mot sivile mål, preger dagen. Sist i rekken var da en kvinne sprengte seg selv i luften på jernbanestasjonen i Colombo i går og tok med seg minst 11 mennesker i døden.
04.02.2008
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Hjelp til flomrammede
Mann henter nødhjelpspakkeDe siste ukenes voldsomme troperegn har ført til flom i Ampara-distriktet øst på Sri Lanka. Nesten 3000 familier er hardt rammet, og mange har rømt fra oversvømmede hus og hjem. Behovet for rent vann, mat og hygeniske artikler er stort.
31.01.2008
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

dot


Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD