FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2007

Nyheter 2007

FORUT har ikke tsunamimidler på bok
71 familier i Batticaloa fikk nye hus 20. desember 2007NRK meldte i dag at norske hjelpeorganisasjoner fortsatt har 300 millioner kr i ubrukte midler fra private givere etter tsunamien 2. juledag 2004.
26.12.2007

Animasjonsfilm med snert
ElefanterKlepp familie- og friluftsbarnehage har deltatt i barneaksjonen "Historien om Vasana". Oppfinnsomheten er stor i norske barnehager, og Klepp-barnehagen har sendt oss en morsom animasjonsfilm. Det handler om elefanter og skilpadder.
18.12.2007

Vellykket skoleløp for Afrika
Høstens SKOLELØP FOR AFRIKA er nå avsluttet. Åtte skoler i Hedmark og Oppland deltok i denne skoleaksjonen som er et samarbeid mellom FORUT på Gjøvik og Namibiaforeningen i Elverum.
18.12.2007

Flott aksjon, flott nettside!
Geirr og VasanaRaudeberg skule i Vågsøy, Sogn og Fjordane, har hatt FORUT-konsert i forbindelse med Vasana-aksjonen. Bilder, sang og videosnutter er lagt ut på skolens nettside, der barna blant annet synger Geirr Lystrups sang: Elle melle elefant.
18.12.2007

Kirkeledere på FORUT-seminar:
Den malawiske mannen må skapes på nytt!
Seminardeltakere i godt humør- Vi må skape en ny mannsrolle i Malawi. Den rådende forestillingen om hva et ekte mannfolk er, er til skade for både kvinner, barn og for mennene selv. Dessuten et hinder for utvikling av landet.
12.12.2007
Se også Hjem, Nyheter, Malawi

Kortfilmer med smil
PrisvinnerStemningen var til å ta og føle på da finalen i kortfilmtevlingen ”Digital Stories” gikk av stabelen i Colombo tirsdag. Hadde deltakerne maktet å lage humoristiske innslag om alkohol og tobakk, og hvem ville reise hjem med førsteprisen, en ny, bærbar pc?
12.12.2007
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Nytt nummer av FORUT-nytt
FORUT-nytt kan nå leses i sin helhet som pdf-fil.
11.12.2007

”Søt og urolig”
Mattakuliya-barn danser- Hada karai, daga karai, søt og urolig sang og danset barna fra en av FORUTs barnehager i Mattakkuliya i Colombo. 120 forventningsfulle barn fra fire barnehager var sammen med foreldrene samlet til den tradisjonelle barnehagefesten før jul.
11.12.2007
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Menn må på banen!
KampanjeplakatDette er gjennomgangsmelodien i en toukers mediekampanje i Sri Lanka nå i desember der menn blir bedt om å engasjere seg i arbeidet for å få slutt på vold mot kvinner. FORUT Sri Lanka er en av drivkreftene i nettverket bak kampanjen som ble åpnet i Colombo forrige uke.
04.12.2007
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Ber ambassaden om hjelp
I et brev til Norges ambassadør i Colombo har FORUT bedt om støtte i form av en protest til Sri Lankas regjering etter at flyvåpenet to ganger i løpet av november har sluppet bomber nær FORUTs kontor i Kilinochchi.
30.11.2007
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

FORUT-kontor skadet i bombeangrep
Et bombeangrep mot radiostasjonen Voice of Tigers i dag slo ned like ved FORUTs kontor. Radiostasjen ble flat, og på FORUTs kontor ble vinduer blåst ut og deler av taket skadet. Ingen av FORUTs ansatte kom til skade, men flere mennesker som tilfeldigvis befant seg på stedet ble drept.
27.11.2007
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Barnehage nr 1500 påmeldt barneaksjonen
Geirr og VasanaKleppestø barnehage på Askøy i Hordaland ble barnehage nr 1500 som meldte seg på FORUTs barneaksjon "Historien om Vasana". Barnehagen har 90 barn.
23.11.2007

LTTE-leder drept
ThamilselvanLTTEs (tamiltigrenes) politiske leder, SP Thamilselvan, ble drept i et bombeangrep fredag morgen kl. 6.10 lokal tid. Bombeangrepet var presist og tilsynelatende nøye planlagt fra regjeringsstyrkenes side.
02.11.2007
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Heder og ære til FORUT
Erik Solheim deler ut solidaritetspris
Erik SolheimDen 23. oktober ble FORUT tildelt Skolefrontens Fonds solidaritetspris for 2007 under en høytidelig tilstelning i Utdanningsforbundets lokaler i Oslo. Prisoverrekker var miljø- og bistandsminister Erik Solheim.
24.10.2007
Se også Hjem, Nyheter

Ekte pilot på besøk
Åfoss barnehageÅfoss barnehage i Skien fikk trivelig besøk av en vaskeekte flyver den 16. oktober. Avdeling Maurtua deltar i FORUTs barneaksjon, "Historien om Vasana", og har tydeligvis hatt mye glede av det.
23.10.2007

Rus, hiv/aids og vold mot kvinner
Deltagere på ruskonferanseDet var tunge temaer som ble tatt opp til drøfting da FORUT samlet sine samarbeidspartnere for å diskutere rus i forhold til fattigdom og utvikling, spredningen av hiv/aids og som forsterkende effekt når det gjelder kjønnsbasert vold.
16.10.2007

En ny start
Nytt toalettDet var smil og glede som preget den høytidlige åpningen av Kalmadu nybyggerlandsby nær Vavuniya, nordvest på Sri Lanka onsdag. 210 flyktningfamilier får en ny start, men det er fortsatt mange uløste oppgaver å ta fatt på både for innbyggerne, hjelpeorganisasjonene og myndighetene.
02.10.2007

- Vi kan godt være med en gang til
Vasana og Tushani ser seg selv på filmDet var fullt hus og stor stemning i samfunnshuset i Mattakkuliya da årets barneaksjonsfilm ”Vasana og skilpaddebarna” ble vist. På første benk satt hovedpersonene selv: Vasana og Tushani.
27.09.2007

Skoleløp for AFRIKA!
Namibiaforeningen i Elverum og FORUT er i gang med et samarbeid rundt rusmidler som utviklingshinder i våre samarbeidsland. I forlengelsen av dette prosjektsamarbeidet har organisasjonene i høst invitert 70 skoler i noen utvalgte innlandskommuner til en aksjon med fokus på utdanning i Namibia og Sierra Leone.
25.09.2007

Nytt nasjonalt nettverk vokser fram
Ungdomskoordinator Jayasinghe- FORUT vil sette fokus på ungdom og alkohol og spille en aktiv rolle i å bygge nettverk for frivillige organisasjoner og statlige etater som arbeider med disse spørsmålene, sier Mahendra Jayasinghe, FORUTs ungdomskoordinator på Sri Lanka.
25.09.2007
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Rus-seminar: "tradisjon, fattigdom og modernitet"
Invitasjon russeminarEn egen teamdag om internasjonale russpørsmål for bistandsfolk og andre interesserte arrangeres i Stavanger tirsdag 6. november. Både norske og internasjonale innledere vil belyse temaet “Tradition, poverty and modernity – alcohol and drugs in a global perspective".

20.09.2007

FORUT starter opp i Malawi
Rusforebygging på bred front
FORUTs plan for oppstart i Malawi er klar i første versjon, etter at den ble vedtatt av FORUT-styret 13. september. Fokus blir rusforebygging, koblet til tema som HIV/AIDS og vold mot kvinner. Avtaler med de første partnerne er inngått, både i Malawi og Norge.
17.09.2007
Se også Hjem, Nyheter, Malawi

FORUTs leker er trygge
Halssmykke for barnGjennom FORUTs barneaksjon sendes det ut produkter som er laget i land i Sør. Slik bidrar vi til å fremme handelen. I det siste har leker produsert i Kina vært i søkelyset på grunn av at det er brukt blyholdig maling. FORUT importerer også fra Kina, men våre varer er ikke giftige.
05.09.2007

Lydhørt publikum
Publikum deltok med liv og lystInternasjonale dager i Gjøvik og familiedag på Eiktunet museum var svært godt besøkt i det fine sensommerværet sist helg. Geirr Lystrup klarte å få sindige gjøvikensere opp fra sittestilling og i vuggetakt med sitt barnevennlige repertoar.
27.08.2007

Kronprinsparet i Tromsø
Kronprinsparet har vært på besøk i Tromsø. Lørdag 25. august møtte FORUTs styreleder og utvalgte støttespillere kronprinsparet under et arrangement i byen i forbindelse med prisutdeling fra Kronprinsparets humanitære fond.
27.08.2007
Se også Hjem, Nyheter

Påmeldingene til barneaksjonen strømmer inn!
FORUT og Geirr Lystrup er nok en gang ute i norske barnehager med informasjon, sang, musikk og lek med fokus på jenta Vasana i Sri Lankas hovedstad Sri Lanka. Nå strømmer det på med nye barnehagepåmeldinger, og den som følger godt med ser at tallet til høyre på denne siden stadig stiger...!
22.08.2007

Vi lanserer FORUT Studentpartner!
Denne høsten lanserer FORUT et eget partnerskap for studenter. FORUT Studentpartner skal fokusere spesielt på organisasjonens innsats overfor barn og ungdom og satsingen på rusmiddelfeltet. Blant annet skal innsamlede midler gå til bygging av barneskoler.
17.08.2007

Kulturlivet støtter FORUT
"Urbane totninger" het sommerens show på Kapp, Østre Toten. Totningene trakk fulle hus, og arrangørene var ikke snauere enn at de lot hele inntekten fra en ekstraforestilling tilfalle FORUT, som helt uventet fikk over 100 000 kroner inn på konto.
23.07.2007
Se også Hjem, Nyheter

Stengt vei fører til underernæring
Fiskebåter på landRiksvei A9 mellom fastlandet i Sri Lanka og Jaffna-halvøya i nord er stengt på grunn av borgerkrigen. Det er dermed svært vanskelig å få forsyninger til området, og matmangelen er prekær.
20.07.2007

Livet i et konfliktområde
Seminar for unge ledere avvikles i et område som ellers er preget av at mange av beboerne er internflyktninger, drevet på flukt av krigshandlinger. Langsiktig og kortsiktig innsats foregår side om side.
18.07.2007

Mat i barnehagen
Matsituasjonen i de nordlige delene av Sri Lanka har lenge vært vanskelig. For å sikre at de aller minste får i seg nok næring, får førskolebarn på Jaffna-halvøya nå et næringsrikt måltid i barnehagen.
18.07.2007
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Barnearbeid og import
FORUT-partnere advarer mot boikott
I Stavanger er det blitt stor ståhei etter at det ble avslørt at barnearbeidere hadde hugget granitten til det nye torget. Journalister har reist til India for å sjekke forholdene.
21.06.2007
Se også Hjem, Nyheter, India

Blå Kors tildelt TV-aksjonen
Blå Kors er tildelt NRKs TV-aksjon neste år. FORUT gratulerer og ønsker lykke til! I søknaden til NRK har Blå Kors profilert både det nasjonale og internasjonale arbeidet. De kan nå legge større kraft på arbeidet sitt i Afrika og Asia.
15.06.2007

FORUTs basarjenter
Sola steker og det er 28 varmegrader, men FORUT-basaren utenfor
COOP-butikken på Ilseng i Stange i Hedmark holder åpent!
11.06.2007

Høyesterett stanser bortvisning
Sri Lankas høyesterett beordret i dag myndighetene til å stanse bortkjøringen av tamiler fra Colombo. 376 tamiler ble i går busset ut av hovedstaden
08.06.2007

Politiet sendte tamiler ut av Colombo
Sterke reaksjoner i Sri Lanka
Bort imot 1000 tamiler som bor på ulike hybelhus i Colombo, ble i går sendt nord- og østover i landet med busser. Både kvinner, barn, syke og mange eldre mennesker er blant de utsendte.
Hendelsen har vakt svært sterke reaksjoner i hele Sri Lanka.
08.06.2007

To Røde Kors-medarbeidere kidnappet og drept i Sri Lanka
1. juni ble to Sri Lanka Røde Kors-medarbeidere kidnappet utenfor hovedjernbanestasjonen i Colombo. Sinnarasa Shanmugalingam (32) og Karthekesu Chandramohan (26), fra Batticaloa øst i landet, hadde deltatt på et Røde Kors-seminar og var på vei hjem da ukjente menn kom og truet og forlangte at de skulle følge med. Dagen etter ble likene av de to funnet i Ratnapura sørøst for Colombo.
06.06.2007

Nepal utsetter valg
Koalisjonsregjeringen i Nepal har besluttet å utsette valget til ekstraordinær nasjonalforsamling til november. Den opprinnelige planen var å holde at valget skulle holdes i juni.
31.05.2007
Se også Hjem, Nyheter, Nepal

Å vende hjem
32 år gamle Vigneswaran, kona Ranjini og deres to døtre på seks og halvannet år, er en av familiene i Sri Lanka som ble utsatt for tsunamien i desember 2004. Tsunamien tok fra dem hus og hjem, men de var heldige som overlevde da kjempebølgene rullet inn over kysten. Etterpå så ikke familien lyst på framtida. De hadde ikke hus, ikke inntekt og ingen sparepenger til å skape seg et nytt liv.
25.05.2007

Geirr Lystrup slo an på Notodden
Onsdag 16. mai var trubaduren Geirr Lystrup på Notodden der han holdt to konserter. Han var invitert av Notodden IOGT, som i år kan markere 100 års sammenhengende arbeid.
21.05.2007

Å ta barn på alvor
Nasrim og venninner i barneklubbenEt par hundre barn står forventningsfulle utenfor gjerdet i landsbyen Puluthivayal. De venter på den offisielle åpningen av den nye lekeplassen slik at de kan bruke alle de fristende, fargerike lekeapparatene de kan se på innsida. Endelig er dagen kommet.
18.05.2007
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Gjøvik-russen lager bøsseinnsamling
Ingvar Midthun (t.h.) setter pris på russens initiativRussen på Gjøvik har i år bestemt seg for å gi pengene de får inn på sin innsamlingsaksjon til FORUT. Torsdag 10. mai får Gjøviks befolkning besøk av "den røde horde".
08.05.2007

Enda en dreining på spiralen
Situasjonen i Sri Lanka forverres stadig. Tamiltigrene har gjennomført flere luftangrep, og det er varslet at flyplassen i Colombo nå blir nattestengt.
08.05.2007
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Skybrudd med store ødeleggelser
Som om ikke krigens ødeleggelser er nok, har Sri Lanka de siste dagene opplevd voldsomt regnvær med flom som har forårsaket minst 17 omkomne og store, materielle ødeleggelser
07.05.2007
Se også Hjem, Nyheter

Alkohol i et utviklingsperspektiv diskutert i Oslo og Stockholm
- I Sør-Afrika har vi nesten verdensrekord i alkoholforbruk og et farlig drikkemøster. Det er et uttalt behov for større bevissthet om rus som hinder for utvikling, sa Dr. Neo Morojele i sitt foredrag på to konferanser i Oslo og Stockholm, der det ellers ble lagt frem mye god dokumentasjon.
02.05.2007

FORUT med verktøykasse for bistandsorganisasjoner
På en konferanse i Oslo torsdag lanserte FORUT en ny verktøykasse for bistandsmiljøet. Den skal gjøre det lettere for organisasjoner og myndigheter å gjøre noe med alkohol- og narkotikaproblemer de møter i sine utviklingsprosjekter. - Mange opplever slike problemer, men har verken kunnskap eller metoder for å ta tak i dem, sa FORUTs styreleder Eva S. Braaten ved lanseringen.
27.04.2007

Demokratifeiring i Nepal
Nepal feirer i dag, 24. april 2007, ettårsdagen for tilbakeføring av makten til folkevalgte organer. For ett år siden i dag bøyde kongen av for presset og gjeninsatte parlamentet.
24.04.2007
Se også Nyheter, Nepal

Ny nødhjelpsinnsats i Sri Lanka
FORUT fikk nylig bevilget 3,5 millioner kroner fra Utenriksdepartementet for å iverksette nødhjelpstiltak i de nordlige delene av Sri Lanka. Matmangelen har til tider vært prekær på Jaffna-halvøya, noe som særlig rammer små barn.
20.04.2007
Se også Nyheter, Sri Lanka

Regjeringen sletter Sierra Leones gjeld
Regjeringen vedtok før påske å slette hele gjelden Sierra Leone har til Norge. Se pressemeldingen fra Utenriksdepartementet.
10.04.2007
Se også Sierra Leone

Voldsomme kamper i Sri Lanka
Minst 12 mennesker er drept i sammenstøt mellom regjeringssoldater og tamilgeriljaen etter at geriljasoldater angrep en militærleir øst i landet onsdag 21. mars.
21.03.2007
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

dot


Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD