FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

1/2003

1/2003

FORUT-nytt 1/2003

Ikke invester i alkoholindustri
FORUT og ACTIS, Rusfeltets samarbeidsorgan, har i fellesskap sendt et notat til Finansdepartementet der de ber om at Norge bør avstå fra å investere midler fra Statens petroleumsfond i de multinasjonale alkoholselskapene. FORUT har allerede sluttet seg til innspillet som kommer fra en rekke organisasjoner i ForUM-paraplyen, men ønsker å fremme denne saken i tillegg.
30.05.2003

dot
Sri Lanka rammet av verste flom på 50 år
16. og 17. mai ble de sørlige områdene i Sri Lanka rammet av en flomkatastrofe og jordskred som tok mer enn 200 menneskeliv og ødela hjem og landbruksområder for tusenvis. Anslagsvis fem hundre tusen mennesker har måttet søke midlertidig ly. FORUTs prosjektområder i Hambantota distriktet ble rammet, og FORUT er i gang med å gi nødhjelp.
22.05.2003

Lørdagsjobb med mening
- Det er helt nødvendig å involvere alle deler av befolkningen for å løse de problemene som marginaliserte grupper i samfunnet har, hevder APSA (Association for Promoting Local Action), en av FORUTs indiske samarbeidspartnere med hovedkontor i Bangalore sør i India.
28.03.2003

dot
Født i frykt
Like før Samir Suleiman Hassan kom til verden i en kurdisk landsby nord i Irak i 1963, oppholdt hans mor seg i en grotte oppe i fjellene. Mens mennene kjempet, var hun og andre kvinner, barn og gamle på flukt fra regjeringshærens soldater. Det første store kurdiske opprøret mot det irakiske regimet hadde startet i 1961 og var støttet av Iran.
- Jeg husker at min mor en gang fortalte at «du ble født i frykt», sier Samir.
28.03.2003

Irak-krigen skaper mismot i Sri Lanka
Programrådgiver for FORUT i Sri Lanka, Trine Danielsen Kielland fra Tromsø, jobber til daglig i et borgerkrigsherjet land. Hun mener krigen i Irak betyr et alvorlig tilbakeslag for gjenoppbyggingsarbeidet i landet. Fredsarbeideren føler seg motløs overfor ny krig.
28.03.2003

dot
En dag i Arsa og Melats liv
Somaliske Arsa og etiopiske Melat er to av de 24 enslige ungdommene som bor på asylmottaket på Furnes i Ringsaker. Begge jentene har denne vinteren sett snø for første gang. Selv om bakgrunnen deres er forskjellig har de nå et skjebnefellesskap.
27.03.2003

FORUT Senegal mot nye høgder
Viktig filmpris, nasjonale tv-program, aktiv nettverksbygging mot nye samarbeidspartnerar, dagsaktuelle debattar og seminar, ein meir profesjonell filmproduksjon, raffinering av konseptet for sosial kommunikasjon, eit styrkt fokus på barn og funksjonshemma, nyvekt interesse blant nasjonale styresmakter samt eit stadig betre omdømme som lærings- og kulturinstitusjon - alt dette pregar FORUTs mediesenteret i Dakar, som no er godt inne i sitt sjette travle arbeidsår.
27.03.2003

dot
Senegal
Bydelenes filmfestival
I midten av desember 2002 åpnet den fjerde filmfestivalen arrangert av FORUT i Senegal, en stor happening i hovedstaden Dakar. Da er det filmvisning i gata i bydelen Colobane i hovedstaden Dakar i det vestafrikanske landet Senegal.
26.03.2003

Halve livet på flukt
- Det er en dag jeg aldri vil glemme, den kommer til å forfølge meg resten av livet. Slik beskriver Mohammed Dirir Elmi januardagen i 1991 hvor hele tilværelsen hans ble fullstendig snudd på hodet. Det relativt fredelige livet som del av en velstående familie i en forstad til Somalias hovedstad, Mogadishu, ble brått og brutalt revet opp. Hans drøm om høyere utdannelse og en meningsfull framtid ble lagt i grus for et uvisst antall år.
15.03.2003

dot
Lærerstudent og pensjonist trår til der staten ga opp
Gratis norskkurs: På onsdager har lærerskolestudent Synnøve Klungland fri fra høyskolen. Sammen med pensjonist Else G. Madslangrud bruker hun fridagen til å undervise asylsøkerne på Ringsaker mottak gratis i norsk. Mange asylsøkere mistet tilbudet om norskopplæring ved nyttår mens det venter på svar om oppholdstillatelse.
10.03.2003

Sri Lanka
Sri Lankas våpenhvile ett år
22. februar var det ett år siden våpenhvilen mellom regjeringen i Sri Lanka og LTTE ble underskrevet. Ettårsjubileet ble markert over hele øya, og en forsiktig optimisme preger partene. I ett år har våpnene blitt lagt til side, og for første gang på mange år har befolkningen i nord over en lengre periode sluppet unna redselen for kamper. Befolkningen i sør, har på sin side, sluppet å leve under frykten for at selvmordsbombere skal slå til.
10.03.2003

dot
Sri Lanka
Kanagapuram sportsklubb etter krigen
Det gule skiltet, «Kanagapuram sportsklubb», malt direkte på veggen, er forbausende intakt på bygningen som er svært ødelagt. Kulehull, en sammenrast vegg, taket mangler - en ruin blant mange i det nordlige Sri Lanka. I løpet av nesten 20 år med borgerkrig er det ikke bare forsamlingslokaler, boliger, sykehus og skoler som er bombet i filler. Også organisasjonslivet og samarbeidet menneskene i mellom har brutt sammen. Alt må bygges opp igjen. Kanagapuram sportsklubb skal få nytt tak. Et par menn får på plass takbjelkene i det hete solskinnet. Å gjenskape et hus av en ruin er ikke lett, men det er en enda større utfordring å gjenopprette folks tillit til hverandre og deres evne til å organisere seg.
10.03.2003

Praksisreise til Sri Lanka
Oslo kommunes flyktningetat vil i samarbeid med FORUT og Redd Barna gjennomføre en organisert praksisreise til Sri Lanka sommeren 2003. Seks til åtte enslige srilankere i alderen 18-22 år vil få anledning til å bo og arbeide ved ulike bistandsprosjekter drevet av de to organisasjonene.
10.03.2003

dot
Sierra Leone
Sierra Leone mot fredeligere tider
Etter mange år med borgerkrig er Sierra Leone begynt på den vanskelige veien mot fred og forsoning - og utvikling. Rangert aller nederst på FNs indeks, er det lang vei å gå for dette lutfattige landet. FORUT har jobbet i Sierra Leone i mange år, og da våpenhvilen endelig trådte i kraft, var organisasjonen straks klar til å øke innsatsen.
05.03.2003

Barns rett til liv, utvikling, beskyttelse og deltakelse
Siden 1996 har FORUTs partner i Nepal, CWIN (Child Workers in Nepal), utgitt statusrapporter om barns rettigheter. Rapporten for 2002 har både positive og negative elementer. Nepal ratifiserte FNs konvensjon om barns rettigheter i 1995 og skulle ha levert sin første periodiske rapport i 2000. Det er ennå ikke gjort.
03.03.2003

dot
Frivilligheten lever
Leder av Ellen Bjølseth
03.03.2003

FORUT mottar 25 millioner kroner til utviklingssamarbeid
Den Gjøvik-baserte bistandsorganisasjonen FORUT har fått innvilget hele sin søknad om 25 millioner kroner til sin prosjektvirksomhet i Asia og Afrika i 2003. Tildelingen innebærer at FORUT kan videreføre sin viktige innsats blant de aller fattigste.
18.02.2003

dot
Sri Lanka
Takker norske barn
Barna i landsbyen Sinnepurasankulam i det nordlige Sri Lanka takker norske barn for sin nye skole. Alle de 73 skolene i området der landsbyen ligger ble ødelagt under krigshandlingene mellom den srilankiske hæren og opprørsbevegelsen LTTE.
14.02.2003

Gaver til FORUT på inntil 6000 kroner gir skattefradrag
Gjennom ditt bidrag som FORUT-partner kan du nå få skattefradrag. Fradraget er på 28 prosent for bidrag over 500 kroner.
11.02.2003

dot
Våpenhvile i Nepal bra for barn
I en uttalelse fra den sjette barnearbeidskonferansen i Bangkok i forrige uke heter det at våpenhvilen i Nepal er bra for barn. Våpenhvilen som trådte i kraft 30. januar gir nytt håp for Nepals befolkning og spesielt for barna. Barnerettighetsorganisasjonen CWIN har satt spesielt fokus på hvordan konflikten i landet har rammet barna.
07.02.2003

FORUT med i ACTIS
FORUT har sluttet seg til Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan - fra stiftelsen 1. februar i år. For FORUT betyr det en mulighet for å bli «Rusfeltets bistandsorganisasjon».
01.02.2003

dot
Sri Lanka
Nytt regionsenter i Vavuniya
FORUT Sri Lanka har åpnet nytt regionsenter i Vavuniya. Byen ligger rett sør for det LTTE-kontrollerte jungelområdet Vanni og har strategisk betydning for all kommunikasjon både med Vanni og Jaffna-området.
28.01.2003

Sri Lanka
Eirin på plass i Jaffna
Eirin Rødseth har tatt over som prosjektleder i Jaffna. Hun tar over etter Maren Brennesvik som har hatt jobben i de siste to år.
28.01.2003

dot
FORUT slutter seg til Fredsinitiativet
FORUTs styre har vedtatt å slutte seg til den voksende motstanden mot krigsplanene i Irak slik den kommer til uttrykk i Fredsinitiativet Ingen krig mot Irak.
22.01.2003

Nepal
Barn rammes av krigen i Nepal
Barnerettighetsaktivister Nepal har slått seg sammen for å begrense skadene av krigen for barn. Maoistopprøret i landet rammer barna. 150 barn er drept, 4000 er drevet på flukt og 2000 har mistet foreldrene i konflikten. FORUTs partner Child Workers in Nepal concerned Centre (CWIN) er en av organisajonene som nå aksjonerer på barnas vegne.
20.01.2003

dot
Nepal
CWIN redder barnearbeidere
14 ubetalte og dårlig behandlede barnearbeider ble nylig reddet av politiet i Nepals hovedstad Kathmandu. Barna ble tatt hånd om på et av transittsentrene til Child Workers in Nepal - Concerned centre, CWIN, som er FORUTs partner i Nepal.
13.01.2003

Nepal
Sniffing blant gatebarn i Nepal
Sniffing er et utbredt problem blant gatebarn i Kathmandu. FORUTs partnerorganisasjon in Nepal, CWIN, har gjennomført en undersøkelse av gatebarnas rusvaner og diskutert resultatene med barna sjøl.
06.01.2003

dot
Sri Lanka
FORUT utvider i Sri Lanka
Som den største norske bistandsorganisasjonen i Sri Lanka har FORUT nå fått 1,7 milloner kroner til å bedre samspillet mellom sivilbefolkningen og det offentlige apparatet i gjenoppbyggingen etter borgerkrigen. Under hele borgerkrigen har FORUT arbeidet på mange fronter, også i de direkte krigsrammede områdene.
11.12.2002


Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD