FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Forutnytt 3/2003

Forutnytt 3/2003

FORUT-nytt 3/2003

Alvorlege brot på menneskerettane
Trass i fredsprosess og generell våpenkvile: Både Sri Lankas politi og tamilgeriljaen i nordaust held fram med drap og tortur mot uskuldige sivile. Stadig nye rapportar om overgrep uroar sterkt Amnesty International og andre freds- og menneskerettsorganisasjonar. Frykta er stor for at dei mange brota på menneskerettane no set sjølve fredsprosessen i fare.
30.09.2003

dot
Yrkesopplæring for en ny og bedre fremtid
Et 40-talls jenter i alderen 15 til 30 år legger grunnlaget for en ny og bedre fremtid på FORUTs ressurssenter i Freetown, Sierra Leone.
30.09.2003

Øl til folket...
- Folk trenger øl. Det gir dem avveksling og fjerner stresset, men det budskapet kan vi ikke kommunisere. Da får vi medisinsk ekspertise på nakken. Det sier Kobi Walker, som er markedssjef i Sierra Leone Brewery Limited, med hovedkontor i Freetown. FORUT møtte toppledelsen i selskapet under et besøk i august.
30.09.2003

dot
Kritikk mot Noregs rolle
Den norske innsatsen i fredsprosessen på Sri Lanka har lenge vore omdiskutert, særleg blant singalesiske grupper sør i landet. NRK-journalist Sverre Tom Radøy brakte nokre av dei mest kritiske synspunkta vidare i ein kronikk i Aftenposten 19. august.
- trass i at det var hennar regjering som opphavleg inviterte Noreg til å være bindeledd og tilretteleggjar mellom partane.
09.10.2003

Hvor står fredsprosessen?
Mye er usikkert når det gjelder utviklingen i Sri Lanka. Fredsforhandlingene er avbrutt og flere forhold bidrar til å øke faren for nye krigshandlinger, men alle parter vil følge forhandlingslinjen, og de nærer håp til en oppstart igjen i oktober.
30.09.2003

dot
Nytt nord/sør-forum stiftet
Onsdag 17. september så et nytt forum dagens lys på Hamar: NORD/SØR-FORUM Innlandet er navnet på det nye barnet, og siktemålet er å skape en møteplass i mjøsområdet for mennesker med interesse for utviklingsspørsmål. Ambisjonen er å bli et forum for viktige debatter og en sosial arena for alle
u-landsinteresserte i innlandet.
30.09.2003

Derfor er jeg FORUT-partner
Navn: Ingeborg Westerink
Alder: 47 år
Gift, to barn, bosatt på Gjøvik
30.09.2003

dot
Lillehammer statlig mottak feirer fem års drift
I august i år kunne det FORUT-drevne Lillehammer statlig mottak for asylsøkere se tilbake på fem års sammenhengende drift. Mottaket ble åpnet den 15. august 1998, og de 100 plassene ble raskt fylt opp av asylsøkere fra ulike nasjoner. De to dominerende gruppene fra starten av var alle fra det tidligere Jugoslavia: albanere fra Kosovo og serbere fra Øst-Slavonia i Kroatia. Dessuten fikk mottaket relativt raskt en stor, somalisk koloni.
30.09.2003

Barnehageseminar: Mangfold som en gave
For fjerde år på rad arrangerte FORUT dagsseminar for barnehageansatte i Oslo. I overkant av 40 styrere og ansatte i barnehager møtte frem til en dag der det flerkulturelle arbeidet i barnehagen stod i fokus.
30.09.2003

dot
Ungdomsdemokrati og cricket i praksis - besøk fra FORUT Sri Lanka på Juventes landsmøte
Etter mye om og litt men var det klart for besøk fra FORUT Sri Lanka på Juventes landsmøte i sommer. Dessverre måtte to av de tre innbudte gjestene bli igjen på Sri Lanka fordi de ikke fikk visum til Norge, men Samantha kom i alle fall.
30.09.2003

Tørke rammer fattige i Karnataka
I den indiske delstaten Karnataka har alvorlig tørke ført til sulttilstander. For tredje år på rad er de nordlige delene av delstaten utsatt for tørke. Etter at avlingene tørket inn i fjor, satte fattige bønder seg i gjeld for å få kjøpt såkorn til årets avling og komme seg på bena igjen.
30.09.2003

dot
Fem år i mottak
15. august 1998: På åpningsdagen for Lillehammer statlig mottak kommer Hajriz og Ibadete Selmoni fra Kosovo flyttende inn på mottaket med sin to år gamle sønn, Arbias. De kommer fra Tyskland, hvor de etter flere år som arbeidsinnvandrere er blitt bortvist. Lite aner de hva framtida skal bringe.
30.09.2003

Solidaritet i praksis
Norsk bistand er stadige i søkelyset. Det er bra! Vi må alltid ha en kritisk holdning til det vi driver med og hva slags effekt vi får ut at bistandsarbeidet. Det er også bra å få korreksjoner utenfra bistandsmiljøet. Dessverre er det de negative eller uheldige sakene som får størst oppmerksomhet, mens de gode eksemplene ikke blir like interessante. Utviklingssamarbeidet har også utviklet seg. Det går an å lære av feilene som er blitt gjort - og som fortsatt gjøres. Vi må ikke bli så redde for å feile at vi lar være å gjøre noe.
30.09.2003

dot
Barn i Sierra Leone - hva vet norske barn om dem?
Antagelig ingenting, men til neste år kan alle som deltar i barneaksjonen få vite hvordan det er å være barn i verdens aller fattigste land. Dette er et land uten barnehager, et land der mange ikke får noen skolegang og det er knapphet på det meste av livets materielle goder.
30.09.2003

Laveste antall asylsøkere på to år
Tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viser at antall nye asylsøkere i mai var det laveste på to år. I årets første fem måneder var antall asylsøkere 16 prosent lavere enn i samme periode i fjor.
30.09.2003

dot
Alkohol og fattigdom på dagsorden
I sommer arrangerte FORUT sin årlige konferanse for sine prosjektarbeidere. Konferansen fant sted i Jaffna, Sri Lanka og samlet ca. 50 deltakere fra FORUTs seks samarbeidsland pluss Vietnam og Kambodsja. Siktemålet var å belyse rusgifter som utviklingsproblem og å utarbeide strategier for forebygging.
30.09.2003

Rollespill om krigen
FORUTs ansatte i Vanni på Sri Lanka har laget et rollespill om hvordan livet har vært for folk i Vanni-området mens krigen pågikk.
30.09.2003

dot
Gaver til FORUT på inntil 6000 kroner gir skattefradrag
Gjennom ditt bidrag som FORUT-partner kan du nå få skattefradrag. Fradraget er på 28 prosent for bidrag over 500 kroner.
30.09.2003

Sri Lanka håper på oppsving i turismen
Sri Lanka planlegger en storstilt utbygging av overnattingskapasiteten og håper at turistnæringen for alvor kan skyte fart igjen etter 19 måneder med våpenhvile. I 2002 var det i underkant av 400 000 turistbesøkende til Sri Lanka, og i 2003 håper næringen å komme opp i 500 000.
29.09.2003

dot
FORUT har flyttet
I juni flyttet FORUTs administrasjon til nye kontorer på Gjøvik.
Den nye besøksadressen er Roald Amundsens vei 1b. Postadresse, telefonnummer og e-postadresser er som før.
29.09.2003

FORUT takker for gaver som er mottatt
Offergave fra Hoff Menighetsråd (kr 1250), Formiddagstreffkomiteen IOGT i Trøndelag (kr 2500), Losje Fram Hermod (kr 1250), Losje Magnus den Gode (kr 3000), Russen-53 Gjøvik, v/Kirsten Tangen (kr 1000), Juventes landsmøte 2003 (kr 1255)

Eivind Hasle i Molde har fylt 60 år og valgte å ønske seg bidrag til FORUT i stedet for gaver til seg selv. Han har dermed vært i stand til å sende FORUT 12 000 kroner, som han vil at FORUT skal bruke i Nepal. FORUT gratulerer med dagen og applauderer tiltaket, som betyr en anerkjennelse av det utviklingsarbeidet FORUT driver.

Tusen takk! Alle bidrag kommer godt med
29.09.2003

dot
Mottak på anbud
Etter de nye reglene for drift av statlig mottak for asylsøkere, legges mottaksdriften ut på anbud når kontraktstiden er utløpt. Det FORUT-drevne mottaket på Heimdal i Trondheim er i disse dager ute på anbud etter snart fem års drift. FORUT vil gjerne fortsette driften og har lagt inn anbud. Saken avgjøres i løpet av september.
29.09.2003

Leksehjelp og norskundervisning
Det finnes fortsatt mennesker som er villige til å gjøre en frivillig innsats og rekke ut en hjelpende hånd der det trenges. På flere av FORUTs flyktningmottak har pensjonister og andre meldt seg til tjeneste. De bidrar med hjelp til lekselesing med barna eller norskundervisning for voksne som ikke lenger tilbys norskkurs. Mottakene i Trondheim, Halden og Ringsaker har allerede knyttet til seg gode hjelpere, og på Gjøvik vil det settes i gang lignende tiltak om kort tid.
29.09.2003

dot

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD