FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

4/2005

4/2005

FORUTnytt 4/2005

Regjeringspartiet vant presidentvalget i Sri Lanka
Mahinda Rajapakse går med knapp margin seirende ut av det srilankiske presidentvalget. Dette innebærer at den næværende statsministeren blir Sri Lankas nye president de neste 6 årene. I mange tamilske områder ble valget boikottet.
18.11.2005

dot
Valget igang på Sri Lanka
Kl 07.00 i dag tidlig åpnet valglokalene i et rolig Sri Lanka. 13 millioner lankesere kan stemme ved dagens presidentvalg. Valget står mellom nåværende statsminister Mahinda Rajapakse og tidligere statsminister Ranil Wickremesinghe. Den nyvalgte presidenten skal overta etter Chandrika Bandaranaike Kumaratunga som har vært president de siste 11 årene.
17.11.2005

Kan ny president løse Sri Lankas etniske konflikt?
Den 17. november går befolkningen i Sri Lanka til valgurnene for å velge ny president. Den nåværende presidenten, Chandrika Bandaranaike Kumaratunga, har sittet i sine to perioder, og med det er en familieæra i srilankisk politikk foreløpig over.
14.11.2005

dot
Å tenke om igjen
- Vi har lært oss at man av og til må forkaste sin gamle måte å tenke på for å komme fram til en løsning på et problem eller en konflikt", sier en av deltakerne på den tre dager lange workshopen om mellommenneskelig konflikthåndtering som ble avsluttet i Jaffna i går.
10.11.2005

Snart ny barnehage
I den lille landsbyen Therunerukeni sør for Batticaloa på Sri Lanka, skal FORUT nå bygge barnehage som et ledd i gjenoppbyggingen etter tsunamien.
03.11.2005

dot
Årlig planleggingskonferanse om Sri Lanka
Den årlige planleggingskonferansen i FORUT mellom Sri Lanka, Norge og Sverige ble avholdt i Colombo 1-3. november. Styrelederne og generalsekretærene fra Norge og Sverige møtte ledelsen for FORUT-Sri Lanka for informasjonsutveksling og diskusjoner.
03.11.2005

FORUT-medarbeider lærer konfliktmestring
FORUT -Sri Lanka samlet nylig sine medarbeidere fra hele landet til seminaret "Negotiating agreements in conflict settings" i Colombo.
28.10.2005

dot
Å bygge!
Deltagere fra FORUT- Sri Lanka , lokale myndigheter i Hambantota og ofre for tsunamien var nylig samlet på et firedagers seminar om strategisk planlegging av nye husprosjekter.
28.10.2005

Uvurderlig indisk studentengasjement
Christ College i Bangalore er av en uavhengig komité kåret til et av Indias ti beste institusjoner for høyere utdanning. Mange av studentene på det prestisjefylte colleget er svært ettertraktet i næringslivet, men er landets fattigdom og sosiale problemer en del av pensumet deres?
10.10.2005

dot
Bare glede med barneaksjonen
Land og strand rundt har barn deltatt med liv og lyst i barneaksjonen «Sangen om Yebo». Historien om lille Yebo fra Sierra Leone har virkelig slått an, ikke minst den fine sangen som Geirr Lystrup laget til aksjonen.
06.10.2005

Kreativitet og innsats i barnehagen
Mange barnehager over heile landet har funne sin vri på barneaksjonen "Sangen om Yebo".
06.10.2005

dot
Liten gutt med stor sekk!
Nirojen på fire år trives i barnehagen i Inparuddy. Hver dag klokka åtte ankommer han barnehagen med ryggsekk. I sekken har han med seg en flaske med drikke, for å drikke er svært viktig for alle barna i Inparuddy. Når det er nesten 40 varmegrader og sola steiker, må en drikke mye for at kroppen skal holde seg frisk og orke å være med å leke og lære.
06.10.2005

Hånddokker fra Sri Lanka til Norge
I enden av en smal jordvei i nærheten av Negombo på vestkysten av Sri Lanka sitter ti kvinner og syr. Temperaturen er over 30 grader, og sola steiker høyt på himmelen. Utenfor inngangen til systua står sandalene oppstilt. Inne skal det være reint og fint, og ingen får dra sand og jord inn i produksjonslokalet.
06.10.2005

dot
I begivenhetenes sentrum
Tidligere generalsekretær i FORUT, Terje Heggernes, har tiltrådt stillingen som stedlig representant for FORUT i Sri Lanka. Han har ledet organisasjonen siden den ble etablert i 1981 med en startkapitalen på kr. 100 000. I dag er det 18 ansatte i hovedadministrasjonen, og budsjettet for 2005 er på 127 millioner kroner.
06.10.2005

FORUT og Åsane Folkehøgskole starter spennende samarbeidsprosjekt
Lærere fra ÅsaneFolkehøgskole besøker i disse dager Sri lanka for å forbrede et lengre opphold i mars/april for studentene på skolens internasjonale solidaritetslinje, ISA.
06.10.2005

dot
Nyttig utdannelse
Jeg treffer Kadiatu Turay nedenfor huset der hun bor høyt oppe i åsen med vidt utsyn mot Freetown og åsene på den andre siden. Hun står i døråpningen til et mindre hus der det står skrevet på veggen med store bokstaver «Women and children in need - Training Centre».
02.10.2005

Økonomisk vekst i Sri Lanka etter fredsavtalen
Det srilankiske sekretariatet for koordinering av fredsprosessen la nylig fram tall som viser at fredsavtalen har ført til økonomisk vekst i Sri Lanka, spesielt i de områdene som tidligere var rammet av konflikten.
28.09.2005

dot
Bøsseinnsamling i Frokost-TV
Ungdomsskoleelever gjennomførte denne uken en bøsseinnsamling til gjenoppbyggingen av Gjøviks vennskapslandsby Inparuddy i Sri Lanka. Bjørnsveen skole deltok på direkten i Frokost-TV.
28.09.2005

Flott gave fra Vilberg skole
Elevene i fjerde klasse ved Vilberg skole, Østre Toten, samlet før sommerferien inn 14 000 kroner. For pengene kjøpte de vannrenseutstyr som de gir til en skole i Sri Lanka.
28.09.2005

dot
Edru tradisjon - polarisert nasjon
Det er alment kjent at mange av de grusomme menneskerettighetsbruddene under borgerkrigen i Sierra Leone ble utført av soldater og opprørere som var påvirket av alkohol og narkotika. Likevel har kunnskapen om russituasjonen i landet vært mangelfull. Fafo-forsker Anne Hatløy la torsdag fram resultatene fra en studie av russituasjonen i Sierra Leone. Den viser at i tradisjonell kultur er rus et relativt marginalt problem, samtidig som det finnes områder der både alkohol og narkotika er utbredt.
28.09.2005

Fokus på samfunnsproblemer - nye metoder
FORUT - Sri Lanka driver et omfattende arbeid over hele øya. Et av mange elementene i arbeidet er å skolere egen stab og de som arbeider frivillig i alle de små og store organisasjonene/klubbene som støttes av FORUT rundt om i landsbyene.
23.09.2005

dot
Myllappulam i forvandlingens tegn
Myllapullam er en liten, fattigslig landsby midt i jungelen, der en befolkning på 30 sårbare familier ble fanget opp av FORUT i 2004.
22.09.2005

Vellykket ungdomsleir arrangert på Sri Lanka
For tredje år på rad arrangerer FORUT - Sri Lanka sin store ungdomsleir. 750 forventningsfulle ungdommer fra 18-25 år fra hele landet samlet seg i Vavuniya 17-20 september for å ta del i et omfattende og spennende program under mottoet "Youth for change".
20.09.2005

dot
Kunstlotteri for tsunamirammede trukket
Et kunstlotteriet i regi av Gjøvik kunstgalleri var et av de mange intiativene som ble tatt på Gjøvik til støtte for FORUTs gjenobbyggingsarbeid etter tsunamien. Trekningen av Kunstlotteriet 2005 ble foretatt ved Vestoppland Politikammer, søndag 18. september.
20.09.2005

Telt i betong? Boligbygging for internt fordrevne
Hjem er i hus (av ulik form og størrelse). Dette ble tydelig illustrert da en fordrevet, serbisk professor viste frem det kjæreste han eide for en fjernsynsreporter: en rad med slitte bøker. - Jeg har et hjem, klaget han, men ikke noe hus å plassere det i!
19.09.2005

dot
Forrykende konsert og plateslipp med Geirr Lystrup
Under åpningen av Internasjonal uke på Gjøvik torsdag ble Geirr Lystrups nye CD, "Sangen om Yebo", lansert med fullt band og et barnekor med over femti sangere. Kontakten mellom Geirr, barn og publikum for øvrig ble opprettet på et øyeblikk, og hele Gjøvik gård dirret da konserten ble avsluttet med tittelsangen. Se også hva anmelderne mener.
19.09.2005

Høy stemning i Kylstad barnehage
Kylstad barnehage i Furnes, Hedmark, har hatt besøk av Geirr Lystrup, og han brukte ikke mange minuttene på å få full oppmerksomhet fra barn og voksne. Sammen med barna sang og lekte han seg gjennom flere av sangene på sin nye CD med samme tittel som FORUTs barneaksjon: Sangen om Yebo.
15.09.2005

dot
Nytt om navn
12.09.2005

Velrenommert indisk partner
FORUTs ene partnerorganisasjon i India, APSA, er i ferd med å oppnå stor anerkjennelse i sitt eget land for det arbeidet den gjør som barnerettighetsorganisasjon.
12.09.2005

dot
Tre kjensgjerninger
FORUTs styreleder Eva Braaten har ordet
12.09.2005

Husbygging i henhold til planen
FORUT er godt igang med gjenoppbygging. I Hambantota på Sri Lankas sørkyst er 100 nye hus for tsunamirammede i ferd med å bygges. Byggingen går etter planen.
09.09.2005

dot
Fokus på ekstrem ulikhet, handel, bistand og sikkerhet
UNDPs Human Development Report 2006 har lagt fram sin årlige "human Development Report". Igjen er Norge på toppen av listen, men det er langt fram før FNs Tusenårsmål for utvikling er nådd.
08.09.2005

Full åpenhet om bruk av tsunami-hjelp
En ny database, DAD, Development Assistance Database, er nå tilgjengelig på nettet. Nettstedet ble åpnet fredag 2. september i Colombo og inneholder informasjon om all støtte som er tildelt Sri Lanka siden tsunamien i desember og hvor langt arbeidet har kommet så langt.
06.09.2005

dot

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD