FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

3/2005

3/2005

FORUTnytt 3/2005

Samfunnshus og fiskebåter overrakt
FORUT i Vanni, nord i Sri Lanka, har nylig overrakt et ferdigstilt samfunnshus i Swamithoddam transittleir og ni fiskebåter i Putamatalen, begge i Mullaitivu-distriktet.
21.07.2005

dot
Tillitserklæring fra Sida
Det norsk-svenske nødhjelps- og rehabiliterings-samarbeidet gjennom FORUT og svenske IOGT-NTO-bevegelsen, kanalisert til FORUT Sri Lanka, har fått 73 prosent av de midlene Sida har gitt til humanitær bistand i Sri Lanka etter flodbølgekatastrofen 26 desember i fjor. - En stor tillitserklæring mener FORUTs stedlige representant i Sri Lanka, Terje Heggernes.
01.07.2005

To mastergrader med fokus på unge kvinner og alkohol i u-land
To masterstudenter ved universitetet i Oslo har det siste halvåret levert oppgaver med fokus på alkohol blant unge kvinner i henholdsvis Nepal og Sri Lanka. Begge studentene har vært knyttet til FORUT gjennom Vitenskapsbutikken ved Universitetet i Oslo.
30.06.2005

dot
Avtale inngått på Sri Lanka
For første gang har presidenten på Sri Lanka og LTTE undertegnet en samarbeidsavtale. Avtalen gjelder fordeling av midler til gjenoppbygging etter flodbølgekatastrofen. FORUTs Arne Follerås uttrykker glede over avtalen.
24.06.2005

Konferanse om gjenoppbygging
I slutten av mai arrangerte FORUT og NTNU (Nettverket for tvungen migrasjon, Geografisk Institutt) en internasjonal konferanse i Colombo om husbygging etter katastrofer. Konferansen markerte samtidig innledningen til et samarbeid mellom FORUT og NTNU.
21.06.2005

dot
En prinsesse
Hun heter Princess og er tretti år. Jeg møter henne i Macobe, landsbyen der hun er født, oppvokst og har tilbragt nesten hele sitt voksne liv. Jeg spør etter henne idet jeg ankommer Macobe, og en ung mann løper av sted for å hente henne der hun er ute i hagen sin. Hun har arbeidet siden tidlig morgen. Hun vet nok at jeg skulle komme, men kan ikke kaste bort tiden med å sitte med hendene i fanget og vente.
30.05.2005

Krigens ofre i Nepal
Nærmest daglig foregår det bortføringer og arrestasjoner av barn i Nepal, og barn dør og skades på grunn av den væpnede konflikten. Som i alle borgerkriger rammes sivilbefolkningen hardt og særlig barna.
29.05.2005

dot
Gikk det bra med Yebo?
På vei ut døra etter å ha levert en artikkel jeg hadde skrevet for Blå Kors om FORUTs arbeid på Sri Lanka, møtte jeg en bekjent. Hun ville bare hilse på, og si at hennes fem år gamle datter hadde spurt etter Yebo - gikk det bra med henne?
29.05.2005

Vær varsom-plakat sett med barns øyne
Barn som eksponeres i media blir lett presentert som «søte kopier» eller «sensasjonelle nyheter», hevder den indiske organisasjonen CWC (The Concerned for Working Children). Sammen med barn har de derfor tatt initiativet til å få utarbeidet en egen vær varsom-plakat med barn i fokus.
29.05.2005

dot
Nysgjerrigper i India- kartlegging av farlig skolevei
Det er ikke bare i Norge vi finner små forskere. En gruppe barn i India så seg lei på farlige veistrekninger og tidvis ufremkommelige skoleruter og satte i gang sitt eget kartleggingsprosjekt for å vise at barn var spesielt utsatt.
29.05.2005

Vinterleir for gatebarn i Katmandu
Vinteren er kald i Nepal, spesielt for alle barn som ikke har noe hjem, men som bor på gata. Derfor har CWIN også i år arrangert en vinterleir for gatebarn i Katmandu. Den 7. mars ble den vel to måneder lange leiren avsluttet. Siden
28. desember har i alt 519 gatebarn på ulike måter hatt nytte av de ulike tilbudene i vinterleiren.
29.05.2005

dot
På egne ben
Med fagbrevet i lommen og nyervervet jobb er jentene et langt skritt på vei mot et selvstendig liv. Det første året bor de på APSAs hybelhus for unge kvinner. Det er for risikabelt for dem å bo alene uten beskyttelse.
28.05.2005

Gjøvik som solidaritetskommune
Den akutte nødhjelpsfasen etter tsunamien er over, men hjelpebehovet vil være stort i lang tid framover. Langs Sri Lankas kyster ble hele landsbyer revet på havet eller smadret i bølgene. I Gjøvik har det materialisert seg et ønske om å bidra til gjenoppbyggingen.
28.05.2005

dot
Solidaritet med egne landsmenn
Sidathriya er en knøttliten fiskerlandsby på vestkysten av Sri Lanka. Her bor det 48 familier. De lever av å seile sine små katamaraner ut på havet, sette sine garn og av å selge fangsten på markedet.
28.05.2005

Kva reklame er verst?
Eg er medlem i Juvente og skuleåret 2004/2005 deltar eg i Fredskorpset Ung, ei utveksling mellom Sund folkehøgskole og bondeorganisasjonen Kab'awil i Guatemala. Som ein del av opphaldet mitt har eg hatt ein periode der eg har gjort eit eige prosjekt. Eg har brukt tida mi på å observere tre forskjellige uteplassar; ein lokal bar, ein kafé og bar i turiststrøket og eit moderne diskotek.
28.05.2005

dot
Fra tiggere til fagarbeidere
Det er om morgenen 1. mai. På «Drømmeskolen» er skoleplassen gjort om til en festarena med oppbygd scene og en stor, innleid baldakin over sitteplassene. Det er elevene ved skolen og barn på Nammane som står for hele arrangementet, og forventningen stiger mens lydanlegget testes.
28.05.2005

Vann bestemmer hvor folk kan bo
FORUT i Colombo syntes det var underlig at det var mangel på drikkevann i Tirrukkovil særlig nå som det er mange tunge hjelpeorganisasjoner på plass med renseanlegg. Jeg ble til sendt hit for å se på distribusjonssystemet.
28.05.2005

dot
Ledere: Etter tsunamien
27.05.2005

Nytt om navn i FORUT
Ny generalsekretær, ny styreleder og flere nye ansettelser.
27.05.2005

dot
Jeg er klar!
På FORUTs årsmøte den 28. april ble jeg valgt til ny styreleder i FORUT. Etter seks år i styret er det blitt min tur til å lede FORUT. Det første som slår meg i den anledning er at jeg er fryktelig ydmyk overfor den oppgaven jeg har tatt på meg, skriver FORUTs nye styreleder Eva Braaten.
27.05.2005


Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD