FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2010
Statens pensjonsfond utland:
30 mrd kroner i alkoholaksjer
Norges Bank la i dag fram årsrapporten for Statens pensjonsfond utland, ofte kallt Oljefondet, for 2010 og offentliggjorde samtidig aksjebeholdningen for fondet. Nær 30 milliarder kroner er plassert i alkoholaksjer.
18.03.2011

Nepalsk konferanse
Jenter som jobber
I slutten av november møttes 40 jenter på den tredje nasjonalkonferansen for jentebarnearbeidere i Nepal. CWIN var koordinator for konferansen som varte i tre dager.
16.12.2010

FORUT endrer engasjementet i Sri Lanka
FORUTs styre og administrasjon i Norge har kommet til at det er tid for endringer av FORUTs engasjement og operasjonelle strategi i Sri Lanka etter 30 års tilstedeværelse. Fra å følge opp innsatsen fra eget kontor og organisasjon i landet, vil tilnærmingen nå bli endret og arbeidet kun skje gjennom lokale partnerorganisasjoner i direkte partnerskap med FORUT Norge. FORUT Sri Lanka vil opphøre i løpet av i 2011, og lokale organisasjoner vil overta gjennomføringsansvaret for mesteparten av den nåværende programinnsatsen.
07.12.2010
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Ny stortingsmelding:
Global helse i utenriks- og utviklingspolitikken
Livsstilssykdommer blir et stadig større problem i hele verden og sammen med de smittsomme sykdommene utgjør de en ”dobbel sykdomsbyrde” for mange utviklingsland.
02.12.2010

Mikrofinans under lupen
Selvhjelpsgrupper i slummen
NRK-programmet "Brennpunkt" rettet skarp kritikk mot nobelprisvinner Yunus og hans Grameen Bank i tirsdagens program. I India er manglende rentetak en årsak til at systemet ikke virker etter hensikten.
01.12.2010

FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner.
Menn kan!
Desmond LesejaneOne Man Can. Hver enkelt mann kan utgjøre en viktig forskjell. Dette er budskapet mannsaktivistene i Sonke Gender Justice i Sør-Afrika går ut til menn med.
25.11.2010

Ny deltakerrekord
1600 barnehager er med!
Vi har i dag passert 1600 påmeldinger til FORUTs barneaksjon "Indrani og Drømmeskolen". Mer enn 80 000 barn vil i høst delta i aksjonen og lære om hvordan barn lever i slummen i India.
10.11.2010

Vellykket konferanse om mannsroller
Sterke menn frykter ikke likestilling
Dette var ett av budskapene som kom fram på konferansen ”Hva skal vi gjøre med mannfolka?” i slutten av oktober. Konferansen var den første av sitt slag i Norge og formidlet erfaringer med å engasjere menn i utviklingsland for et norsk publikum.
10.11.2010

Indisk partner besøker Gjøvik
Chapati eller lompe?
P. LakshapathyP. Lakshapathy fra APSA, Bangalore, var på gjenvisitt hos lefse- og lompebaker Ragnar Enger denne uken. For et par år siden var Enger i Bangalore og fikk testet chapatideigen før steking.
02.11.2010
Se også Hjem, Nyheter

Konferanse i Oslo, 26.-27. oktober:
Hva skal vi gjøre med mannfolka?
Første dag av mannskonferansen er over. 150 deltakere på Sentrum Scene fikk høre rapporter om hvordan det arbeides med mobilisering av mannfolk i India, USA, Sør-Afrika og Brasil. Statsrådene Storberget og Lysbakken rapporterte om norsk innsats mot kjønnsbasert vold
Se også Hjem, Nyheter

Dokumenterer brudd på barnekonvensjonen
Barnas krisetelefon mottar og registrerer nødrop fra og om barn i krise.CWIN (Child Workers in Nepal) har et eget dokumentasjonssenter i Katmandu og har fått i oppdrag å rapportere brudd på barnerettighetene i Nepal til FN. Hvert halvår mottar også FORUT en oversikt over registrerte tilfeller som gjelder barns helse og beskyttelsesbehov.
13.10.2010

FORUTs stedlige representant må forlate Sri Lanka
Arne BangstadFORUTs stedlige representant i Sri Lanka, Arne Bangstad, har ikke fått fornyet sin arbeids- og oppholdstillatelse. I et brev fra srilankiske myndigheter datert 4. oktober ble han beordret til å forlate landet senest 13. oktober.
12.10.2010
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Til deltakere i FORUTs barneaksjon:
Feil i DVD-film

Det har oppstått en teknisk feil ved kopieringen av årets filmer til FORUTs barneaksjon ”Indrani og Drømmeskolen”. Feilen viser seg som flimring på skjermen. Vi beklager sterkt det inntrufne, og fra 8. oktober sender vi ut ny DVD til alle deltakere i barneaksjonen. Eventuelle spørsmål kan sendes til elisabeth@forut.no.

06.10.2010
Se også Hjem, Nyheter

Fargerik, festlig friluftskonsert
Da Maj Britt Andersen entret scenen på St. Hanshaugen, sluttet det å regne og solen skinte glimtvis over 2000 små og store som koste seg på Indrani-konsert.
25.08.2010

23. august 2010:
FORUTs barneaksjon og Maj Britt Andersen lanserer "Indranis sang"
Den store dagen er kommet: Barneaksjonens nye CD lanseres i dag på FORUTs nettbutikk!
23.08.2010

24. august - St. Hanshaugen, Oslo
Gratis barnekonsert!
Maj Britt Andersen og FORUTs barneaksjon inviterer til stor barnekonsert i parken på St. Hanshaugen i Oslo tirsdag 24. august klokken 12.00.
17.08.2010

Du må være den forandring du ønsker å finne i verden
Ordene er Mahatma Gandhis, indisk politiker og åndelig leder (1869 - 1948). Gandhi settes fortsatt høyt av indere som ønsker sosiale endringer i samfunnet.
17.08.2010

Flyktning i eget land
VinathaVinatha på 13 år er en av 300 000 som nylig har sluppet ut fra flyktningeleirene nord i Sri Lanka. Hun møter mange utfordringer også utenfor gjerdene...
11.08.2010

Sykler til skolebarn
En ny sykkel er drømmen for mangt et barn. Ekstra stort er det for barn i familier som mangler det meste.
22.07.2010
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Sri Lanka
FORUT tilbake i Vanni
FORUT vil de nærmeste månedene delta i gjenoppbyggingen av Vanni-regionen etter at Utenriksdepartementet har bevilget åtte millioner i nødhjelp og myndighetene på Sri Lanka har gitt tillatelse til at arbeidet kan iverksettes.
20.07.2010
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Storartet gave til FORUT
Foto: Oppland Arbeiderblad

For fjerde år på rad donerer revygruppen "Urbane Totninger" overskuddet fra hele siste forestilling til FORUTs arbeid i Sierra Leone. I år ble utbyttet kr 140 000 kroner - et formidabelt tilskudd!

Foto: Oppland Arbeiderblad
19.07.2010

Afrikanske totninger
Sierra Leone er et fattig land i Afrika. Et land nederst på alle statistikker. Et land ødelagt av krig og elendighet. Dette er bildet som mange har av Sierra Leone. Men etter å ha vært der vil jeg heller legge vekt på at Sierra Leone er et vakkert land.
19.07.2010

Global alkoholstrategi vedtatt i WHO
Verdens Helseorganisasjon vedtok torsdag en global strategi for å redusere skadene av alkoholbruk. Dette skjedde på årsmøtet i Geneve der WHOs 193 medlemsland deltar.– En merkedag for utviklingsland og for verdens fattige, men også for FORUT, sier generalsekretær Morten Lønstad.
21.05.2010

Generalstreiken avsluttet
Maoistpartiet har avsluttet den landsomfattende generalstreiken, og det er fri ferdsel i trafikken både på veiene og i luften over hele landet.
11.05.2010
Se også Hjem, Nyheter, Nepal

Spent i Nepal
Maoistpartiet i Nepal innførte en landsomfattende generalstreik fra 2. mai. Det er foreløpig ikke gitt noen dato for når streiken vil bli avsluttet. Streiken skyldes den politiske konflikten mellom maoistpartiet og de to andre store partiene som deltar i regjeringen.
07.05.2010
Se også Hjem, Nyheter, Nepal

FORUT-partnere bidrar til forandring!
150 kan forandre et liv...
FORUT har drevet solidaritets- og utviklings-samarbeid i snart tretti år. Tusenvis av mennesker har opp gjennom årene nytt godt av FORUTs innsats i de ulike samarbeidslandene.
05.05.2010

Paul Henrik Kielland ny styreleder i FORUT
FORUT s årsmøte den 29. april valgte biblioteksjef i Tromsø, Paul Henrik Kielland til ny styreleder. Kielland etterfølger Eva Braaten, som gir seg etter fem år som styreleder.
30.04.2010
Se også Hjem, Nyheter

FORUT i Khopachagu, februar 2010
Kvinner ut av røykfylte kjøkken
FORUTs Dolakha-prosjekt i Nepal har en klar kvinneprofil. En av strategiene for å styrke kvinners situasjon er å gjennomføre kurs for kvinner der de får opplæring i alt fra å lese og skrive til planlegging av utviklingstiltak i området der de bor.
06.04.2010
Se også Hjem, Nyheter, Nepal

FORUTs barneaksjon
Nå kommer Indrani!
I april sender FORUT ut invitasjon til høstens barneaksjon, og i august skal nesten hundre tusen barn i norske barnehager og barneskoler bli kjent med Indrani.
24.03.2010

Jubel for den nye skolen
Lederen for FORUT Sierra Leone i midten sammen med rektor Fatmata Bangura og elev Isafu Dumbya. De to norske lærerne Helen Schjønhaug fra Huseby skole i Oslo og Per Frode Andreassen fra Vardal skole i Gjøvik var med på prosjektbesøket og skoleåpningOnsdag 10. mars 2010 var det endelig klart for offisiell åpning og overlevering av nok en FORUT-skole i Sierra Leone. Skolen i landsbyen Moronka er begynnelsen på en omfattende FORUT-innsats i et nytt prosjektområde.
22.03.2010

Verdens vanndag
Kampen om vannet
GatefamilierBangalore i delstaten Karnataka opplever for tiden en kamp om vannet. Sterke krefter ønsker å privatisere vannforsyningen til byen. Det kan bety at de som ikke er i stand til å betale ikke vil få noe vann.
Se også Hjem, Nyheter, India, 2009

Kvalitet og gjennomføringskraft
Sheila Devaraj og P. Lakshapathy fra APSAVi har sagt det før, men sier det gjerne igjen: FORUT har meget profesjonelle partnere. Nylig ble både CWIN i Nepal og APSA i India gjenstand for grundig, ekstern evaluering. Resultatet bekrefter at arbeidet som utføres er godt planlagt, bærekraftig og av høy kvalitet.
19.03.2010
Se også Hjem, Nyheter, India, Nepal

CWINs ungdomsarbeid:
Styrking av jenters selvtillit
Jenter på kurs i KopachaguFORUTs partner i Nepal, CWIN, har et spesielt fokus på jenter. Jenter er svært utsatt i Nepal, og CWIN arbeider på mange fronter for å gi utsatte jenter beskyttelse.
19.03.2010

Urbane Totninger i Sierra Leone
I midten av mars var Gustav Nilsen og Paul Håvard Østby med på et prosjektbesøk til det vestafrikanske landet, der de var med på overlevering av to nye landsbyskoler som er bygget med støtte fra blant annet revyen på Kapp.
15.03.2010

Jaffna – Sri Lanka
Matudeling Mat må alle ha. Ingen overlever uten. Økonomien avgjør hvor godt du kan spise. Privilegert og underprivilegert går til ulike matfat. Mange er uten innflytelse over egen økonomi.
10.03.2010

Maj Britt i India
Maj Britt Andersen, barneaksjonens artist fra høsten av, har vært med FORUT til India og truffet Indrani.
02.03.2010

FORUT + Maj Britt Andersen = sant
Indrani og Maj BrittMaj Britt Andersen blir ny musiker i FORUTs barneaksjon. Maj Britt er en kjent og kjær artist som har et helt spesielt lag med barn. I barneaksjonen overtar hun stafettpinnen etter Geirr Lystrup.
08.02.2010
Se også Hjem, Nyheter

Sri Lankas uavhengighetsdag
Den 4. februar feirer Sri Lanka sin uavhengighetsdag for første gang etter at borgerkrigen tok slutt. Under en seremoni i Kandy uttalte president Rajapakse at det ikke vil bli noen selvbestemmelse for tamilene, men oppfordret dem til å samarbeide med regjeringen. Veien videre går gjennom dialog, sa han.
04.02.2010
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Norges rolle i Verdens helseorganisasjon
I januar vedtok styret i Verdens helseorganisasjon en global strategi for å redusere skadelig bruk av alkohol. Vedtaket ble fattet med overveldende flertall, og kun én medlemsstat nevnte at alkoholindustrien burde tas med på råd.
01.02.2010

Presidentvalget i gang
Klokka sju i dag morges, tirsdag den 26. januar, åpnet valglokalene, og det sjette presidentvalget i Sri Lanka er dermed i gang. Valglokalene stenger klokken fire i ettermiddag.
26.01.2010
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Hva skjer etter valget?
NybyggerI dag, den 26. januar, foregår presidentvalget i Sri Lanka. Mest spennende er hva seierherren vil gjøre for å trygge freden og bringe landet inn i god utvikling.
26.01.2010
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Spennende valg
PresidentsekretariatetPresidentvalget i Sri Lanka, som bare er fire dager unna, ser ut til å bli vært spennende og jevnt.
22.01.2010
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Blodig valgkamp
Gjenoppbyggingsarbeidet blir en utfordring.Presidentvalgkampen i Sri Lanka, som nå går inn i sin siste fase før valget 27. januar, har blitt en svært voldelig affære.
22.01.2010
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Stor nytte av leirbibliotekene
Bibliotek i Manik FarmFORUTs søsterorganisasjon i Sverige, IOGT-NTO, satte i gang en spontanaksjon for internflyktningene på Sri Lanka i fjor. Pengene gjorde det mulig å opprette bibliotek i leirene i Vavuniya, grensebyen sør for krigsområdet.
15.01.2010
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Gripende møte med barn i Manik Farm
FORUTs generalsekretær, Morten Lønstad, var på et todagers besøk i Vavuniya denne uka der han blant annet fikk anledning til å besøke flyktningleiren Manik Farm.
15.01.2010
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

dot


Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD