FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2009

2009

Verdens vanndag
Kampen om vannet
GatefamilierBangalore i delstaten Karnataka opplever for tiden en kamp om vannet. Sterke krefter ønsker å privatisere vannforsyningen til byen. Det kan bety at de som ikke er i stand til å betale ikke vil få noe vann.

dot
Forskertidsskriftet "Addiction"
Alkoholindustriens kupp-forsøk
Lokalt øl på markedetI dag publiserer det anerkjente forskertidsskriftet ”Addiction” en studie av hvordan alkoholindustrien forsøker å kuppe alkoholpolitikken i fire afrikanske land.
15.12.2009

Sri Lanka
Valgmanifest fra general Fonseka
General FonsekaI går annonserte general Sarath Fonseka sitt valgmanifest før presidentvalget 26. januar. En kan være fristet til å si at Fonseka med dette manifestet tar en Obama.
08.01.2010

dot
Presidentvalget spås å bli svært jevnt
President RajapaksePresidentvalget i Sri Lanka som finner sted den 26. januar ser ut til å bli jevnere enn folk først trodde. Den sittende presidenten utfordres av landets tidligere hærsjef.
07.01.2010

Ungdom mot rus
Jenter på kursUngdomsorganisasjonen 4U i Sri Lanka arbeider målbevisst med rusforebyggende innsats. Nylig har medlemmer i Jaffna, Ampara og Batticaloa gjennomført en møterekke for å skape bevissthet rundt problematikken.
07.01.2010

dot
Lys i mørketiden
Midt i mørketiden sender barn i Trondheim penger til Nepal for å hjelpe barn der med lys fra solcellepanel.
23.12.2009

Kirkens Nødhjelp og FORUT samarbeider om rusforebygging

Kirkens Nødhjelp og FORUT har undertegnet avtale om samarbeid. Organisasjonene mener de vil nå lengre med sin innsats ved å trekke på hverandres kunnskap og nettverk. De vil samarbeide om både prosjekter, kunnskapsutvikling og politisk påvirkningsarbeid, særlig rundt rus som utviklingshinder.

21.12.2009

dot
Malawi tester kursopplegg
Malawi ble det første landet til å teste det nye kursopplegget som FORUT og Blå Kors Norge har gått sammen om å lage. Kursopplegget er finansiert av midlene fra TV-aksjonen Blå Kors 2008.
15.12.2009

Fattigdom berører oss
En førskolelærer, en lærer og en FORUT-partner var de heldige vinnerne av en studietur til Nepal. Møtet med fattigdommen gjorde et uutslettelig inntrykk.
08.12.2009

dot
Sri Lanka
Leirene åpnes
Den 1. desember er leirene i det nordlige Sri Lanka åpnet. Internflyktningene kan nå fritt dra ut av leirene, bare de melder fra om hvor de drar og hvor de oppholder seg.
01.12.2009

Klimatoppmøtet i København
Morten LønstadI skrivende stund er det kun få dager til klimatoppmøtet i København. Det er viktig at Norge ikke kjøper seg fri gjennom et storstilt kjøp av klimakvoter, for på den måten å redusere ambisjonene om egne utslippskutt.
30.11.2009

dot
Siste:
Også norsk støtte til Sri Lanka
Utenriksdepartementet har også bevilget penger til rehabiliteringsarbeidet blant internflyktninger som er sluppet ut av leirene. Tre millioner kroner blir stilt til disposisjon for FORUT nå før jul.
13.11.2009

Svensk støtte til FORUT
Vavuniya - illustrasjonsbildeDet svenske Sida (tilsvarer Norad) har bevilget 13 millioner svenske kroner til FORUTs arbeid blant hjemvendte internflyktninger i Sri Lanka.
11.11.2009

dot
"Bygdekvinnelaget" gir nytt håp
En ny landsbyDet finnes organisasjoner i Sri Lanka som på mange måter tilsvarer våre egne frivillige organisasjoner.
05.11.2009

Flyktninger vender hjem
Den srilankiske regjeringen setter nå fortgang i arbeidet med å slippe folk ut av flyktningleirene nord i Sri Lanka. I løpet av kort tid vil 40 000 mennesker være ute.
30.10.2009

dot
Vinnere i årets tegnekonkurranse!
Vinnertegninger_cropped_376x512Tegnekonkurransen 2009 handlet om Omis og den avskyelige snømannen Yeti som bor i fjellene i Katmandu.  Det er ingen som vet helt sikkert hvordan Yeti ser ut, så vi oppfordret barn til å tegne hvordan de mener at snømannen eller andre troll ser ut.
23.10.2009

Nytt hjem for Omis og Dalbir
Dalbir og OmisI første uke av oktober gikk FORUTs studietur 2009 av stabelen. Et høydepunkt på turen var å treffe de to småguttene, Omis og Dalbir, som er gjennomgangsfigurer i FORUTs barneaksjon.
14.10.2009

dot
Nepals menneskerettighetskommisjon - en viktig premissleverandør
Tunge bører og langt å gå for Nepal. Foto: Olav MyrholtI kjølvannet av borgerkrigen er Nepal inne i en svært viktig prosess for å sikre freden og skape grobunn for god utvikling. En ny grunnlov er under utarbeidelse, og den nasjonale menneskerettighetskommisjonen er en viktig rådgiver.
13.10.2009

Verdens største flyktningleir
VanntankManik Farm i Vavuniya nord i Sri Lanka er verdens største flyktningleir. I sone 2 av leiren bor det 62 000 mennesker på et område omtrent så stort som Ekebergsletta i Oslo.
30.09.2009

dot
Skoleløpet i gang igjen
Påmeldingene til årets Skoleløp er så smått begynt å komme. Tiltaket er forholdsvis nytt og er i en oppbyggingsfase. Invitasjonen har gått ut til utvalgte fylker. Neste skoleår vil alle skoler i landet bli invitert med.
03.09.2009

Utviklingsministeren ber om innspill til Soria Moria 2
Utviklingsminister Erik Solheim inviterte norske organisasjoner som jobber med utviklingsspørsmål, til møte om utviklingspolitikken i en eventuell Soria Moria 2. Nærmere tretti organisasjoner var representert på møtet, og regjeringen fikk mye ros for utviklingspolitikken som er stadfestet i Soria Moria 1.
24.08.2009

dot
FORUTs generalsekretær Morten Lønstad:
- FrP truer Norges anstendighet
Det er få uker igjen til Stortingsvalget 2009, og for første gang i historien kan Fremskrittspartiet få regjeringsmakt i Norge, enten alene eller i samarbeid med Høyre. FORUTs generalsekretær kommenterer hva det kan bety for utviklingspolitikken.
24.08.2009

Junior- og barneorganisasjonen Juba stiftet
Nyvalgt leder Dag Endal og nestleder Arne Lindelien markerer med et felles klubbeslag at stiftingsprosessen for den nye barneorganisasjonen Juba er sluttført (Foto: Roy Hagen)Søndag 9. august ble det stiftet en ny frivillig organisasjon - Junior- og barneorganisasjonen Juba. Juba blir den nye barneorganisasjonen til Juvente, DNT og IOGT og vil ta over alle medlemskap som DNTB og Juniorforbundet har i paraplyer og samarbeidsorganer.
17.08.2009

dot
Bybarnehagen i Bangalore
Latter og lek møter meg når jeg kommer til APSAs barnehage i sentrum av millionbyen Bangalore. I en liten murbygning med utearealer og sandkasse i bakgården holder 54 barn til.
03.08.2009

Gruppedynamikk på ungdomsleir
I Hambantota sør i Sri Lanka har ungdomsorganisasjonen 4U arrangert en tredagers leir med sikte på å bygge nettverk og lære mer om samarbeid.
30.07.2009

dot
På parti med barna
CWC-representant og barnearbeiderCWC (India) arbeider for å nære og styrke et deltakende demokrati som gjør det mulig for medlemmer av det sivile samfunn på alle nivå å være aktive deltakere. Dette innebærer å sette barn i stand til å fremme egne saker og få voksne til å innse at barn også er samfunnsborgere.
28.07.2009

Utrolig godt å fiske igjen!
Etter tre år med forbud mot fiske på dypt vann kunne fiskere i Jaffna igjen dra ut på sjøen og fiske. I og med at trusselen fra tamilgeriljaen – LTTE – nå tilhører fortiden, har regjeringen opphevet de strenge restriksjonene.
24.07.2009

dot
REVYGJENGEN SPILLER FOR FORUT:
Stinn brakke!
Gustav NilsenUtenfor et stort telt ved Kapp Melkefabrikk på Toten vokser køen av publikummere mens ”Urbane Totninger” gjør seg klare. Det er 5. juli og den 39. og siste revyforestillingen denne sommeren. Billettinntektene for kvelden går til FORUT.
21.07.2009

Tusen barnehager er med!
Påmelding til høstens barneaksjon "Omis får nye venner" har nå passert 1000 i antall barnehager. Nå står sommerferien for døren, men vi holder likevel døren åpen for flere påmeldinger.
16.06.2009

dot
Kritisk blikk på alkoholinvesteringer
Flertallet i Stortingets finanskomité mener enkelte typer markedsføring av alkohol og gamblingtjenester vil kunne kvalifisere som ”grovt uetisk” og dermed måtte vurderes opp mot de etiske retningslinjene for Statens pensjonsfond – utland. Mandag ble innstillingen vedtatt i Stortinget.
10.06.2009

FORUTs stedlige representant utvist
Ranveig TveitnesFORUTs stedlige representant i Sri Lanka, Ranveig Tveitnes, ble bedt om å forlate Sri Lanka med bare få dagers varsel i slutten av mai. Utvisningen er ubegrunnet og helt uforståelig for FORUT.
08.06.2009

dot
Sri Lanka
Uholdbare forhold i flyktningleirene
Varer bæres innI en felles pressemelding fra internasjonale hjelpeorganisasjoner gis det en sterk oppfordring til srilankiske myndigheter om å bedre tilgangen til flyktningleirene i Vavuniya-området.
25.05.2009

LTTE med knekt ryggrad
Utstrakt hånd til flyktningene
Matutdeling i VanniDe siste meldingene fra Sri Lanka tyder på at geriljaorganisasjonen LTTE – tamiltigrene – er på det nærmeste utradert. Samtidig er det et enormt behov for hjelp til internflyktningene. FORUTs søsterorganisasjon i Sverige, IOGT-NTO, har trådt til med en vellykket innsamlingskampanje.
19.05.2009

dot
Effektivt nødhjelpsarbeid
I nødhjelps-arbeidet som nå pågår i Vavuniya-området drar FORUT nytte av sin lange erfaring, god landkunnskap og gode nettverk i Sri Lanka og framstår som en av de aller mest effektive i innsatsen for flyktningene.
15.05.2009

Sri Lanka
330 000 kroner til nødhjelpsarbeidet
VanntankFORUTs spontanaksjon til internflyktningene nord i Sri Lanka har hittil gitt 330 000 kroner. Pengene bidrar til livsviktig hjelp som telt, mat og vann.
13.05.2009

dot
Variert program for justisministeren i Malawi
Justisminister Knut Storberget er nylig hjemkommet etter å ha deltatt i et variert studieprogram i Malawi. Halvparten av programmet var organisert av ambassaden og halvparten av FORUT. – Jeg er her for å lære, spesielt om forebygging av vold mot kvinner, sa statsråden ved flere anledninger underveis.
06.05.2009

Justisminister Knut Storberget i Malawi
Sterkt møte med jenter med energi og engasjement

- Takk for at jeg fikk komme hit og oppleve dette. Takk for det flotte arbeidet dere gjør. Dette var en opplevelse jeg aldri vil glemme. Dette sa justisminister Knut Storberget etter å ha sett jenter fra en av FORUTs prosjektpartnere i Malawi i aksjon med dans og drama mot rus.

06.05.2009

dot
Carlsberg brudd på egne regler i Malawi
Sveriges radio har i et halv times langt radioprogram dokumentert hvordan Carlsberg har brutt sine egne etiske retningslinjer i Malawi.
06.05.2009

Stor innsats fra FORUT
150 000 mennesker i flyktningleirer
Før 19. april var det rundt 50 000 mennesker i leirer i Vavuniya. Fra da og til nå har over 100 000 flyktet fra krigsområdet nær Mullaitivu.
29.04.2009

dot
- Så kom flyktningene
Situasjonen er kritisk, både for dem som er inne i krigsområdet og dem som er i flyktningleirene. FORUTs stedlige representant i Sri Lanka, Ranveig Tveitnes, har fulgt den siste ukens utvikling i den humanitære situasjonen i Sri Lanka på nært hold.
27.04.2009

200 000 kroner til Sri Lanka
FORUTs søsterorganisasjon i Sverige har meddelt at det vil bli overført 200 000 kroner til nødhjelpsarbeidet i Sri Lanka. Pengene kommer fra Ceylon-klubben, og det er en god start.
26.04.2009

dot
Nødhjelpen er i gang
Matutdeling i VanniFORUT arbeider nå i de leirene som settes opp i Vavuniya. Der er det grovt sett to typer, såkalte transittleirer (som er skoler og offentlige bygninger) og de egentlige leirene som i grunnen er én kjempestor en. Alle flyktninger fra krigsområdet fraktes enten dit eller til Jaffna, hvor FORUT også arbeider.
24.04.2009

Nødhjelpskonto 7220.05.36003
Alarm!
Fortvilet morTitusenvis av uskyldige sivile på Sri Lanka flykter nå fra krigshandlingene nordøst på øya. Mangelen på rent vann, mat, medisiner, toaletter og husly gjør at krigsofrene flykter fra krig til humanitær katastrofe. FORUT er til stede i kriseområdet og trenger penger til mer nødhjelpsinnsats.
21.04.2009

dot
Alarm!
- Menneskene som kommer nå er i VELDIG dårlig forfatning. De ser ut som om de er 90 år alle sammen, sier FORUTs stedlige representant på Sri Lanka, Ranveig Tveitnes. Hun snakker om flyktningene fra krigsområdene i nordøst.
21.04.2009

Srilankisk nyttår
Ingen grunn til feiring
Utdeling av matRett etter påske feiret både buddhister og hinduer på Sri Lanka nyttår. Regjeringen proklamerte to dagers våpenhvile i krigsområdet på nordøstkysten, men forholdene der er nå så ille at det ikke var noen grunn til feiring.
20.04.2009

dot
Simons knyttede never
Simon på trammenDet er travel lørdag ettermiddag i APSAs hovedkvarter i Bangalore, millionbyen sør i India. På trammen sitter Simon og smiler åpent og vennlig slik seksåringer skal. Det er bare så utrolig at akkurat han klarer det. Han som måtte reddes ut av grov omsorgssvikt på nyttårsaften.
15.04.2009

Spennende FORUT-seminar
Herre og trell
Lattermilde seminardeltakereDen 30. april arrangerer FORUT et seminar der vi drøfter kjønnsbasert vold med vekt på mannens roller og muligheten for å bryte ut av dem.
03.04.2009

dot
Strengere mot alkoholindustrien
Oljefondet ut av tobakk
Kristin Halvorsen gjorde fredag opp status for oljefondet for 2008. Revideringen av de etiske retningslinjene som ble påbegynt i fjor medfører at fondet vil trekke investeringer ut av tobakksprodusenter – og bli strengere med alkoholprodusentene. Begynn med Carlsberg og SABMiller, sier FORUTs generalsekretær.
03.04.2009

FORUT en av ”vinnerne” i Norad-tildelingen
Norad deler i år ut nesten 1,3 milliarder kroner til bistandsarbeid via norske organisasjoner. FORUT har fått økt sin andel fra 26,5 til 30 millioner kroner – en følge av gode resultater.
03.04.2009

dot
Sri Lanka
FORUT-ansatt kritisk skadet
SISTE: Lørdag 28. mars fikk Niranjalan tillatelse til å bli med Røde Kors-båten som evakuerer sårede. Ved ankomst til Trincomalee ble han innlagt på sykehus og får nå god behandling. Niranjalan mistet foreldrene som barn og vokste opp hos sin tante og onkel. Onkelen ble drept i granatangrepet da Niranjalan ble såret. Tanten ble med ham som ledsager til sykehuset i Trincomalee.
23.03.2009

Om frivillige organisasjoners rolle i utviklingsarbeid
Entreprenører for staten eller selvstendige aktører
Eva BraatenJeg har tidligere argumentert for viktigheten av at frivillige organisasjoner – som FORUT – driver utviklings- og solidaritetsarbeid i land i Sør. Med regjeringas utviklingsmelding, som nylig ble lagt fram, er denne tematikken på nytt aktuell.
13.03.2009

dot
Sri Lanka
Arbeid i flyktningleirer
VanntankArbeidet med å opprette og drive flyktningleirer for sivilbefolkningen fra krigsområdene nord i Sri Lanka er i gang. FORUT deltar med spesielt tildelte oppgaver, blant annet levering av drikkevann.
11.03.2009

Tidligere LTTE-offiser tatt i ed som statsråd
Lederen for den såkalte Karuna-fraksjonen, en utbrytergruppe fra LTTE, ble den 9. mars tatt i ed som minister uten portefølje i departementet for ”nasjonal integrering og forsoning” i Sri Lankas regjering. Regjeringen har nå 105 medlemmer.
10.03.2009

dot
Sri Lanka
Humanitær katastrofe
Den srilankiske hæren har erobret et svært viktig veikryss ved byen Puthukudiyiuruppu. Herfra går det veier i fire retninger, og regjeringsstyrkene kan nå konsentrere seg om krigføring østover. Det gjenstår bare 3 km til kysten.
04.03.2009

Siste tamilby erobret
Matutdeling i VanniRegjeringsstyrkene melder i dag at den siste av de LTTE-kontrollerte byene, Puthukudiyiruppu, nå har falt, og at tamiltigrene kun har noen mindre landsbyer igjen før regjeringsstyrkene har erobret hele området som tidligere var kontrollert av tamiltigrene.
24.02.2009

dot
Sri Lanka
India vil evakuere sivile
India har sagt seg rede til å hjelpe til med å evakuere sivile som er fanget i krigssonen nord på Sri Lanka.
19.02.2009

FORUT sender mat til krigsområdet
Bygging av toalettDet internasjonale Røde Kors og regjeringen i Sri Lanka har blitt enige om å sende 40 tonn mat og medisiner til krigsområdet i Mullaitivu. Forsyningene ble sendt fra Trincomalee i natt ved hjelp av Røde Kors’ skip.
18.02.2009

dot
Ny Banco-million til veldedighet
Bente Thomassen (Foto: Sindre Kinnerød, Flash Studio)(Oslo, 13. februar) Finanskrise til tross; Alfred Berg-fondet Banco Humanfond deler som vanlig ut 2 prosent av fondskapitalen til veldedige organisasjoner. I disse dager fordeles rundt én million kroner fra fondets andelseiere.

Store sivile tap
Fortvilet morSituasjonen for sivilbefolkningen som fortsatt er fanget mellom de stridende partene nordøst på Sri Lanka blir stadig forverret. Regjeringsstyrkene vinner kontinuerlig nytt terreng, og området som kontrolleres av tamiltigrene (LTTE) krymper stadig.
17.02.2009

dot
Provinsvalg i Sri Lanka
Overlegen valgseier til regjeringskoalisjonen
Regjeringskoalisjonen, The United People’s Freedom Alliance (UPFA), vant en overlegen seier i provinsvalgene i de to provinsene Central og North-Western den 14. februar.
16.02.2009


Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD