FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > Sierra Leone >  Håp om varig fred i Sierra Leone

Håp om varig fred i Sierra Leone

I Sierra Leone er det i dag positive utsikter for varig fred og utvikling for et hardt krigsrammet folk. Behovet for gjenoppbygging er stort.
26.05.2003

Håp: Befolkningen i Sierre Leone har håp om at freden skal vare og gi nye muligheter for landet.
foto: Øystein Bakke
FN anser landet som praktisk talt avvæpnet etter at over 70 000 soldater har levert inn våpnene sine i bytte mot opplæring eller arbeid samt et økonomisk vederlag. Således er det etter et tiår med brutal borgerkrig mellom opprørshæren «Revolutionary United Front» (RUF) og regjeringen endelig håp om varig fred i Sierra Leone. Valget i mai 2002, der over 1,8 millioner stemmeberettigete deltok, var det første ikke-voldelige siden landet ble uavhengig.

Den skjøre freden har gjort innsatsen for å gjenoppbygge landet vesentlig lettere. Behovet er stort for det arbeidet som FORUT og andre hjelpeorganisasjoner gjør. Mange internflyktninger har vendt hjem. Ofte er det imidlertid ikke noe hjem å vende tilbake til. En følge er at folketallet i Freetown anslås å være tre- eller firedoblet siden 1990. Mange blir værende i hovedstaden og andre større byer fordi hus og eiendom er ødelagt. Noen blir også fordi de ikke lenger ser noen framtid på landsbygda. Helse- og utdanningstilbudet er særlig dårlig i utkantstrøk, likesom andre offentlige funksjoner og servicetilbud er mangelfulle eller ikke-eksisterende. Denne sentraliseringsbølgen fører i betydelig grad fattig ungdom uten utdanning til sentrale strøk. Slumproblemene og tallet på gatebarn i Freetown er økende – det samme er omfanget av kriminalitet og prostitusjon.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD