FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > Sierra Leone >  Gjenoppbygging stein for stein

Gjenoppbygging stein for stein

- Opprørerne var bare opptatt av å ødelegge liv og eiendom. Vi som bodde her var fattige bønder og var ikke noen trussel for dem. Likevel brente de ned husene og drepte dem som ikke kom seg unna i tide.
26.11.2003
Morten Lønstad
Sierra Leone: Ibrahim Sesay har bygd opp huset sitt igjen etter flukten i 1999.
foto: Morten Lønstad
Det forteller Ibrahim Sesay (32) som bor Grafton-området litt utenfor Freetown, hovedstaden i Sierra Leone. Han vil nok helst glemme den nære fortida. Han har bygd opp igjen huset sitt, og familien er for det meste samlet igjen etter at den måtte flykte da opprørerne inntok landsbyen de bodde i på en rå og brutal måte i januar 1999.

– Vi var i alt 48 familiemedlemmer som bodde i disse to husene her, sier han. Alle måtte flykte da opprørerne angrep på sin ferd mot hovedstaden. Familien ble splittet da folk rømte til ulike steder. Selv kom Ibrahim tilbake til landsbyen sammen med en av sine sønner etter fem måneder. Huset hans var totalt ødelagt. Han bestemte seg for å bygge opp igjen huset, men som fattig bonde på flukt hadde han ikke økonomi til å bære en slik kostnad. Han fikk imidlertid kontakt med FORUT som var involvert i nødhjelpsarbeid i dette området.

– Det ble redningen for meg, og jeg kom inn under FORUTs gjenoppbyggingsprogram, forteller Ibrahim. – Vi fikk økonomisk hjelp, men måtte delta aktivt i byggingen selv. Folk gikk sammen og arbeidet raskt og motivert. Vi lagde vår egen murstein, og litt etter litt reiste husene seg som fugl fønix opp av asken, sier han fornøyd. Om lag ett år seinere kunne resten av familien etter hvert flytte hjem. I dag er familien stort sett samlet igjen, og Ibrahim og de andre naboene kan igjen konsentrere seg om å dyrke jorda. – Jeg håper landet mitt har lagt krigsårene bak seg og at vi nå kan begynne å se framover, avslutter han.

Det er inngått fredsavtale i Sierra Leone, men det er en skjør fred. Fattigdom, korrupsjon og sosial ulikhet kan fort gi næring til nye opprør i dette vakre landet, som blant annet er kjent for sine rike diamantgruver. Diamantene, som burde være en ressurs som skulle ha kommet folket i Sierra Leone til gode, er i stedet landets problem. Kampen om herredømmet over disse ressursene er en av de viktigste årsakene til den blodige borgerkrigen som tok slutt for om lag fire år siden.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD