FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > Sierra Leone >  Derfor trenger Sierra Leone hjelp

Derfor trenger Sierra Leone hjelp

Freetown ble tidligere kalt «Afrikas Aten» på grunn av gode utdannelsesinstitusjoner. Disse er ødelagt av krig og indre stridigheter. Nå har man skole under trærne. Landet har få og dyre bøker og lite materiell å by på. Gutter er prioritert. Har familien råd til å sende bare ett barn på skoen, velges gutten. Lærerne har også problemer. Det er mange barn i hver klasse, og mange barn og lærere er traumatiserte. Det gjør det vanskelig å konsentrere seg om oppgavene. Barn holdes ofte hjemme fordi arbeidskraften trenges der.
22.09.2004
FORUT bygger skoler. I tillegg trenges det møbler, undervisningsmateriell osv. Migrasjonen til byene er betydelig og tapper landsbygda for lærere. Man forsøker å snu denne utviklingen. Dette gjelder også helsepersonell. Prosjektene er kvinnerettet for at kvinnene skal få råd til å sende barna på skolen. Lærerboliger er viktige.

Helsesituasjonen er prekær. Det finnes ingen trygdesystemer. Tilgangen til lege og medisiner er dårlig. Folk dør på grunn av sykdommer som er enkle å behandle. FORUT satser på jordomropplæring og støtter etablering av sykehus og helsestasjoner. Såkalte tradisjonelle fødselshjelpere har bistått fødende kvinner i hundrevis av år. De benytter urter som stimulerer riene, men ofte brukes de helt vilkårlig. Misbruken kan få fatale konsekvenser som voldsomme blødninger, morkaker som revner eller ikke løsner og fødselskrampe. Dette kan forklare hvorfor to av hundre kvinner i Sierra Leone dør i barselseng og hvert femte barn dør under fødselen.

Sierra Leone er preget av storfamiliesystemet med flerkoneri. Det innebærer at den enkelte mor må kjempe for sine barn. Dårlig råd betyr ingen skole. Det er alltid for lite av alt og et mirakel at noen i det hele tatt får undervisning. Byene opplever mye tigging, særlig nå etter krigen. Livet er vanskelig for alle, men folk er glade for at krigen er over.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD