FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > Sierra Leone >  Aminata flytter

Aminata flytter

Hun hadde ikke stort flyttelass da hun forlot søppelfyllinga i Freetown, Aminata Suhail. Hun var FORUTs første kontaktpunkt i et lite samfunn som levde på søppelfyllinga i Freetown. Nå har de bygd egne hus i Crafton litt utenfor hovedstaden.
26.05.2003
Øystein Bakke
Flytter: Aminata og sønnen hennes gleder seg over sitt nye liv.
I mars i år ble husene i byggefeltet i Crafton formelt overtatt av sine rettmessige eiere. Medlemmene i det lille samfunnet, kalt Barberline, kunne dermed legge livet på søppelfyllinga i Freetown bak seg. Det har vært en lang prosess, forsinket av krig og tidkrevende på grunn av stor egeninnsats fra deltakerne selv. Nå står imidlertid 24 småhus på rekke og rad i en liten åsside litt utenfor Freetown. Den offisielle åpningen foregikk med mange store ord om at prosjektet er et mønsterprosjekt på mange måter. Prosjektdeltakerne har selv produsert murstein av lokale råvarer, de har deltatt i både beslutningsprosessen og husbyggingen, og kvinnene har spilt en spesielt aktiv rolle. Staten har bidratt med landområdet og vært involvert i prosessen. Resultatet er ikke bare noen nye hus, men et styrket lokalsamfunn. Den formelle åpningen foregikk med både minister og naboer til stede. Taler og underholdning hører med ved en slik anledning.

Aminata Suhail stråler som en sol. Hun var den første som kom i kontakt med FORUT, og hun har vært en pådriver i hele prosjektperioden. Da hun møtte Moussa Gueye fra FORUT, var det for å selge grønnsaker. De kom i snakk, og etter hvert ble det til et grønnsaksdyrkingsprosjekt med en forsøkshage, videre til et husbyggings- og omplasseringsprosjekt.

– Dette er det vi hadde håpet på da vi satte i gang. Jeg er en lykkelig kvinne i dag, sier Aminata. Hun har som mange andre allerede flyttet inn i sitt hus. På to soverom og en stue bor hun sammen med sin mann, tre barn og en bror. Kjøkkenet er utenfor selve huset, slik det er vanlig i Sierra Leone, og latrinene står et stykke nedenfor husene.

– I begynnelsen var jeg skeptisk til at det skulle være mulig å få dette til, men kvinnene her har stått på og mennene har hjulpet til slik at vi nå har kommet dit vi er i dag, forteller Aminata. Hun har også planene klare for framtida.

– Vi skal starte inntektsbringende tiltak og utvikle grønnsakshagene som ligger i tilknytning til byggefeltet. Dessuten skal vi utvikle den gode samarbeidsånden som er i lokalsamfunnet videre. Nå er det ikke snakk om å gå tilbake til søppelfyllinga vi kom fra, sier hun.dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD