FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Share this:

Verdensbanken uttaler seg om alkohol

Verdensbanken har nylig utgitt en faktasamling om alkohol. Dokumentet er en del av en faktasamling om sentrale helse-, befolknings- og ernæringstema kalt "Public Health at a Glance". Dermed går Verdensbanken i den motsatte retningen av det danske Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU) som nylig har gått sammen med Carlsberg om investering i ølbrygging i Tibet.
Verdensbankens faktasamling om alkohol tar for seg spørsmål som hvorfor det å redusere alkoholproblemer bør være en prioritert oppgave, hvordan man går fram og hvilke tiltak som har vist seg mest effektive. Dessuten svarer den på de mest vanlige spørsmål knyttet til alkohol og har lenker videre til mer informasjon. Bruk av prismekanismen, begrense tilgjengelighet til alkohol, begrense eller forby alkoholreklame og tiltak mot fyllekjøring er blant de tiltakene Verdensbanken mener er mest effektive for å redusere dødelighet og skade som følge av alkoholbruk. At alkohol er et viktig fattigdomstema viser også studien «Alkohol og fattigdom i Sri Lanka» som FORUT har bidratt til å få fram.

Serien med faktasamlinger om folkehelsespørsmål skal være et redskap for å gi ansatte i Verdensbanken og andre interesserte de viktigste fakta om viktige helsetema, samt innblikk i hvilke tiltak som har effekt.

Fokus på alkohol som helsetema er en oppfølging av et standpunktnotat om alkohol Verdensbanken utferdiget i 2000. Der konkluderte den med at alkohol på grunn av sin helsemessige sider er et spesielt produkt. Verdensbank-institusjonene skal være svært selektive før de gir lån eller på andre måter støtter alkoholrelaterte aktiviteter. «Tatt de negative følgene av alkoholmisbruk for helse og sosiale forhold i betraktning, vurderer Verdensbankgruppen alkoholrelaterte prosjekter nøye i forhold til utviklingseffekt og støtter dem bare når de møter helt klart definerte kriterier». I praksis betyr dette at Verdensbanken kun unntaksvis gir lån til denne typen aktiviteter.

Det er på sin plass at Verdensbanken ser disse sammenhengene og har inntatt en skeptisk holdning til investeringer i alkohol. Forskning publisert blant annet i det anerkjente tidsskriftet Addiction viser da også at den samfunnsøkonomiske nytten av slike investeringer «i beste fall er tvilsomme, trolig heller negative».

Dette har ikke det danske industrialiseringsfondet tatt inn over seg. De har nylig gått sammen med Carlsberg i en investering i ølbrygging i Tibet. På denne måten ønsker fondet å bidra til «sosial utvikling og framskritt». Fondets direktør, Sven Riskær, trekker i en pressemelding fram en engelsktalende niåring han traff på gaten i Lhasa som en representant for den nye generasjonen som ønsker internasjonalisering, men vi er sterkt uenig med Riskær i at mer øl er det beste denne internasjonaliseringen har å by på.

Den nye faktasamlingen om alkohol kan leses på Verdensbankens hjemmesider på internett. Søk på stikkordet «alcohol» eller følg lenken til utviklingstemaer («Topics in Development») og velg «Health, Nutrition & Population» blant «Major Topic Areas» og deretter Public Health at a Glance under « Featured Resources». Mer informasjon om Carlsberg finnes på deres internettsider eller på www.ifu.dk. Les mer om Sri Lanka-studien på side 8 i avisen.

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD