FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Share this:

Verdens helseforsamling uttaler seg om alkohol

For første gang siden 1983 har forsamlingen av verdens helseministere vedtatt en uttalelse som fokuserer kun på alkoholbruk. Resolusjonen ber Verdens helseorganisasjon (WHO) om å se nærmere på problemene som følger av skadelig bruk av alkohol. Initiativet kom fra de nordiske landene.
Verdens helseforsamling er det øverste besluttende organ for Verdens helseorganisasjon. Fra 16. til 25. mai var mer en 2200 deltakere fra WHOs 192 medlemsland, frivillige organisasjoner og andre observatører til stede på møtet i Geneve. Blant helsespørsmålene som ble diskutert var problemene knyttet til alkohol. Forsamlingen vedtok en resolusjon om temaet, og det er første gang siden 1983 forsamlingen fokuserer kun på dette problemet. Siden den gang har alkohol vært nevnt, men da i sammenheng med andre problemer der alkohol spiller en rolle. Nå kom intiativet til resolusjonen fra de nordiske landene på bakgrunn av betydningen alkohol tilskrives som helserisikofaktor i World Health Report 2002. Flere land fra Sør deltok også aktivt i utformingen av den endelige teksten i resolusjonen.

Helseforsamlingen ba i sin uttalelse WHO om å studere folkehelseproblemene som skyldes skadelig alkoholbruk. Globale endringer i forbruksmønsteret, økt forbruk og økende fyllekultur spesielt blant ungdom er noen av de faktorene som bidrar til at alkohol er i ferd med å bli en stor helserisiko. Alkohol bidrar nå med 4% av verdens helsebyrde og er en årsaksfaktor til mer en 60 forskjellige sykdommer, inkludert hjerte- og karsykdommer, psykiske lidelser, dødsfall og skader i trafikken og annen risikofylt atferd.

I samarbeid med interesserte parter skal WHO gå gjennom folkehelseproblemene og utvikle effektive tiltak, strategier og politikkforslag for å støtte medlemslandenes arbeid med å redusere skadene.

Last ned resolusjonsteksten fra WHOs side:
WHA58.26: Public health problems caused by harmful use of alcohol

For mer informasjon:
Fifty-eighth World Health Assembly on the web
Pressemelding fra Arbeids- og sosialdepartementet

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD