FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2009 >  Variert program for justisministeren i Malawi

Variert program for justisministeren i Malawi

Justisminister Knut Storberget er nylig hjemkommet etter å ha deltatt i et variert studieprogram i Malawi. Halvparten av programmet var organisert av ambassaden og halvparten av FORUT. – Jeg er her for å lære, spesielt om forebygging av vold mot kvinner, sa statsråden ved flere anledninger underveis.
06.05.2009

- Det har vært et meget konstruktivt samarbeid mellom ambassaden, departementet og FORUT i planleggingen og gjennomføringen av oppholdet, sier FORUTs ansvarlige for Malawi-prosjektet, Dag Endal.

Ambassaden hadde organisert besøk til Chisomo krisesenter for barn, som støttes av Kirkens Nødhjelp, besøk i Maula-fengselet i Lilongwe, møte med ulike organisasjoner som arbeider i Malawi, samt møte både med justisministeren og innenriksministeren i Malawi. Ambassadør Bjørn Johannesen hadde satt sammen et svært aktuelt program som ga Storberget mulighet for å få innsikt i justissektoren, menneskerettighetssituasjonen og fengselsvesenet. Ambassadør Johannesen benyttet også anledningen til å gi delegasjonen en interessant og nyttig innføring i malawisk kultur, politikk og samfunnsforhold, samt informasjon om Norges bistandsinnsats i Malawi.

Møter med frivillige organisasjoner

FORUT organiserte flere møter der justisministeren fikk anledning til å snakke med representanter for sivilsamfunnet i Malawi. Han ble orientert om prosessen knyttet til utviklingen av en nasjonal alkoholpolitikk. Drug Fight Malawi leder denne prosessen, der mange frivillige organisasjoner og myndighetene er involvert. En bredt sammensatt arbeidsgruppe er nedsatt slik at flest mulig får anledning til å bidra og dermed et eierforhold til problematikken.

Storberget møtte også representanter for et nasjonalt likestillingsnettverk for å diskutere likestillingsspørsmål og forebygging av kjønnsbasert vold. Dette er spørsmål justisministeren er svært opptatt av, og delegasjonen fra det norske justisdepartementet presenterte regjeringens forslag til handlingsplan mot kjønnsbasert vold. Selv om Malawi og Norge er svært forskjellige, ikke minst ressursmessig, ble det en interessant dialog rundt noen av tiltakene.

Feltbesøket til speiderjentene fra Malawi Girl Guides Association var en opplevelse av de sjeldne. Minisiteren var svært oppmuntret av det han opplevde da energiske og selvbevisste unge speiderjenter viste hvordan de drev forebygging av alkohol- og narkotikabruk gjennom sang, dans og drama.

Mobilisering av menn for å endre menn

Det offisielle programmet ble avsluttet med en rundebordskonferanse om mannsroller og menns oppfatning av maskulinitet. FORUT hadde invitert to ressurspersoner fra henholdsvis Sør-Afrika og Kenya, Regis Mtutu fra Sonke Gender Justice og Philip Erick Otieno fra Men for Gender Equqality Now til å snakke om deres erfaringer med å mobilisere menn til å endre menn for å redusere kjønnsbasert vold og seksuell risikoatferd. Begge organisasjonene er med i det globale nettverket MenEngage. Representanter fra malawiske organisasjoner deltok også på konferansen. Justisministeren viste stor interesse for tilnærmingen og er svært interessert i å overføre kunnskapen MenEngage sitter på til norske forhold.

dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD