FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

3/2005 >  Vann bestemmer hvor folk kan bo

Vann bestemmer hvor folk kan bo

FORUT i Colombo syntes det var underlig at det var mangel på drikkevann i Tirrukkovil særlig nå som det er mange tunge hjelpeorganisasjoner på plass med renseanlegg. Jeg ble til sendt hit for å se på distribusjonssystemet.
28.05.2005
Sivaharan Kanagasivam
Vårt engasjement i Tirrukkovil, sørøst i Sri Lanka, ca. 2 timers kjøring fra Batticaloa, begynte like etter tsunamien. Tirrukkovil var et av de hardest rammede områdene i Sri Lanka med mange drepte, skadede, savnede og med en enorm materiell skade. Umiddelbart etter tsunamien ble det sendt fire norske vannrenseanlegg til Sri Lanka, og det var derfor naturlig at det første av anleggene skulle dit. FORUT var den første til å montere et slikt anlegg kort tid etter tsunamien. Hvert anlegg kan rense 4000 liter i timen. Dette anlegget har produsert drikkevann for 6000-6500 mennesker i døgnet fra dag en til i dag, og produksjonen fortsetter for fullt. Dette var et viktig og avgjørende bidrag for å begrense smittefaren i katastrofeområdet, og dette har vist seg å være et riktig trekk. Tredje uke i januar fikk vi et renseanlegg fra Sverige til det samme området som også har produsert drikkevann til like mange mennesker.

Nå er jeg tilbake Tirrukkovil etter ca. 10 ukers opphold i Norge. For å finne årsaken til mangel på drikkevann begynte vi med å besøke leirene og ha direkte samtale med de berørte flyktningene. På grasrotnivået fant vi ut av at det blir produsert nok drikkevann, men de store organisasjonene som hadde ansvar for å levere vann, konsentrerte seg mest om å levere rent vann til de leirene og husene som lå gatelangs. Lite vann ble levert til andre formål som til klosetter, klesvask, dusj osv. Dårlig informasjon gjorde at flyktningene ikke var klar over at det var drikkevann de mottok, og drikkevannet ble brukt til alle formål. I møtet med de ansvarlige organisasjonene sa vi klart og tydelig ifra at vi ikke kunne akseptere dette, og de lovet å se på sine rutiner. I samarbeid med mindre organisasjoner fant vi ut av at det er viktig å effektivisere distribusjonen i det indre området for å hindre at folk flytter ut på grunn av økt salt-smak fra brønnvannet. Vann er avgjørende for hvor folk kan bo. Nå har vi fått en avtale med en annen organisasjon som bruker traktorer m/vanntank som egner seg best for utkjøring til trange boligområder. FORUT har installert en 4500 liters vanntank i dette området. Vi har ansvar for å produsere drikkevann, og den andre organisasjonen har ansvar for levering.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD