FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2009 >  Valgmanifest fra general Fonseka
Sri Lanka

Valgmanifest fra general Fonseka

I går annonserte general Sarath Fonseka sitt valgmanifest før presidentvalget 26. januar. En kan være fristet til å si at Fonseka med dette manifestet tar en Obama.
08.01.2010

General Fonseka
General Fonseka
Hele hans manifest står gjengitt i dagens utgave (8. januar) av Daily Mirror i Colombo. En kan være fristet til å si at Fonseka med dette manifestet tar en Obama: han bygger det i stor grad på begrepet forandring. - I am change. I will bring about believable change, proklamerer han flere ganger i sitt manifest.

Fonseka legger vekt på at han ikke har personlige ambisjoner, men ambisjoner på vegne av Sri Lanka. Han sier han gjennom sitt virke som yrkesmilitær har vist at han kan ta vanskelige beslutninger og at han fremfor alt har levert det han har lovet.
 
Det er ikke lite han lover i sitt valgmanifest heller. Han skal bekjempe alt det han mener Rajapaksa-familien har stått for. Han anklager president Rajapaksa og hans regime for omfattende korrupsjon, bestikkelser, nepotisme og for å berike seg selv på vanlige folks bekostning. Dette er harde ord som viser at valgkampen vil bli enda tøffere i dagene som gjenstår før valget.
 
Fonseka anklager det sittende regimet for å neglisjere arbeidet med å utvikle landet etter at krigen nå er over. Han bruker store deler av sitt manifest til å fastslå at korrupsjonskulturen må fjernes. Han mener den utstrakte korrupsjonen medfører at penger går andre veier enn til viktig utvikling, at folks levekår gjøres vanskeligere, at skattetrykket er høyere enn nødvendig og at den økonomiske veksten i Sri Lanka er lavere enn den burde ha vært.
 
I sitt manifest forplikter Fonseka seg til å gjennomføre ti viktige endringer:
 
  1. Gjeninnføre demokrati og vinne freden
  2. Eliminere bedrageri og korrupsjon
  3. Sørge for økonomisk sikkerhet for familiene
  4. Få kontroll over levekostnadsøkningene
  5. Starte en prosess for nasjonal forsoning
  6. Utbedre helsesystemet og fornye og stramme opp utdanningssystemet
  7. Styrke kvinners rettigheter og økonomiske muligheter
  8. Skaffe jobber til ungdom
  9. Legge grunnlaget for et rettferdig og disiplinert samfunn
  10. Sørge for nasjonens sikkerhet 

 President Rajapaksa:

General Fonseka en trussel mot freden

President Rajapaksa
President Rajapaksa sa på et valgmøte i går at general Fonseka, med sin avtale med de tamilske partiene, truer freden. – Å innføre selvstyre i nord og slå sammen distriktene i nord og øst til en provins er det LTTE kjempet for uten suksess i 30 år, sa han. Han sa videre at han på ingen måte ville tillate at den hardt tilegnede seieren over terrorismen skulle bli forpurret. – Veien til seier over terrorismen har vært utmattende og grusom. Den kostet 27 000 heroiske soldater livet og invalidisert 60 000 andre, men vi maktet å vinne og bringe fred til alle i dette landet, sa han blant annet.
 
Gårsdagens foredrag fra de to kandidatene viser antakelig det som blir trenden de to siste ukene fram mot valget. Kandidatene vil fortsette å så tvil om hverandres motiver. Det sittende regimet og president Rajapaksa vil ganske sikkert spille videre på og forsterke påstanden om at Fonseka vil forpurre en hardt tilkjempet seier over LTTE, og hevde at den nasjonale sikkerheten som endelig er oppnådd etter 30 års intern konflikt vil bli satt over styr som følge av Fosekas avtale med den tamilske alliansen (TNA). Fonseka på sin side vil hamre løs med sine anklager om korrupsjon og nepotisme og forsterke sitt budskap om at han representerer forandring. Fonsekas valgløfter er formidable, og ikke mange tror løftene vil bli innfridd, men budskapet om fornyelse og endring kan likevel skape entusiasme. Rajapaksas bruk av trumfkortet nasjonal sikkerhet vil sikkert slå an blant mange velgere. Spørsmålet er om det blir oppfattet som troverdig så lenge anklagene rettes mot den tidligere generalen som implementerte Rajapaksas politiske visjon om å knuse LTTE. Dessuten har Rajapaksa selv hatt støtte fra og samarbeiet med de tamilske partiene (TNA), som nå altså har ”konvertert” og inngått en avtale med Fonseka.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD