FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

FORUT-nytt 1/2006 >  Vårt miljø - vårt liv

Vårt miljø - vårt liv

500 ungdommer fra FORUTs ulike prosjektområder over hele Sri Lanka har vært samlet i fire dager i Anuradhapura til den årlige ungdomsleiren under mottoet "Our environment - our life"- Vårt miljø - vårt liv!
07.04.2006
Runa Heggernes
Kanal: : Vannet føres i kanaler fra bassenget og ut til rismarkene rundt.
foto: Runa Heggernes
Ungdommene som er engasjert i FORUTs arbeid og som nå har startet sin egen landsomfattende ungdomsorganisasjon, ”FOR YOU”, hadde i år miljøspørsmål som tema for sin årlige samling. I den forbindelse var vann satt i søkelyset, og alle deltakerne fikk et innblikk Sri Lankas gamle og sinnrike vanningssystemer ved å besøke ulike dammer i Anuradhapura-området. Ungdommene satte også opp skilt ved bassengene som skal minne alle på at vannet i bassengene er grunnlaget for et godt miljø og et levende kulturlandskap.
Basseng: : Vannoverflaten i bassengene er dekket med vannliljer for å hindre at vannet fordamper i den sterke sola.
foto: Runa Heggernes


Gammelt vanningssystem
Over hele Sri Lanka finnes det mange menneskelagde dammer eller bassenger. Bassengene er bygd opp over mer enn 2000 år og er grunnlaget for blant annet risdyrkningen i landet. I løpet av regntida fylles bassengene med vann, og gjennom kanaler og sluser blir vannet ført ut til rismarkene i månedene som følger. Det er ikke opp til hver enkelt bonde å føre vann ut av bassenget. Bonden må kontakte en lokal, valgt komité som bestemmer at nå skal vann slippes ut. Denne komiteen skal også sørge for å vedlikeholde bassenget ved å rense vannet for unyttige vekster og holde jordvollene hele og rene. Vedlikeholdsarbeidet gjøres på dugnad, og medlemmene i lokalsamfunnet deltar.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD